Sara Escudero amadrina la escape room virtual “La història de Nelvi”. Dia Internacional de la Dona: de jove sense recursos a dona emprenedora

En el 8M, Fundació Taller de Solidaritat (TDS) presenta la escape room virtual “La història de Nelvi”, al qual es poden registrar els centres educatius de parla hispana de tot el món que vulguen treballar amb el seu alumnat a partir de 1r de l’ESO (12 anys) la importància d’invertir en el desenvolupament professional i personal de les dones com a part fonamental de la seua integració de ple dret en la societat.

A través d’aquesta activitat de ludificació, amadrinada per l’actriu, còmica i presentadora Sara Escudero, coneixeran la història real de Nelvi, una jove emprenedora d’un dels projectes que la fundació recolza a Colòmbia. Cada desafiament del joc els anirà descobrint els reptes i problemes als quals s’ha hagut d’enfrontar aquesta jove per a arribar a fer realitat el seu somni de comptar amb el seu propi negoci i independència econòmica.

Una activitat que s’emmarca en el programa de sensibilització i Educació per a la Ciutadania Global de TDS Enredadas en el cambio, a favor de la igualtat de gènere, el treball i els mitjans de vida dignes com a camí cap a una reducció de les desigualtats.

Treball digne, igualtat d’oportunitats, independència econòmica… Una lluita de milions de dones a tot el món, que Fundació Taller de Solidaritat vol visibilitzar en el 8M, Dia Internacional de la Dona, a través de la escape room virtual “La història de Nelvi” dirigit a alumnat a partir de 1r de l’ESO, amb el suport de la Xunta de Galícia i amadrinado per l’actriu, còmica i presentadora Sara Escudero. “Activitats d’aquest tipus permeten als xics i a les xiques acostar-se a altres realitats diferents a la seua, adonar-se que moltes dones continuem enfrontant-nos a situacions molt complicades només per ser dona. Però amb la seua història, Nelvi s’ha convertit en un referent en mostrar-los que per molt perduda que et trobes, sempre hi ha una eixida, que si et donen una oportunitat en igualtat pots arribar molt lluny. Crec que a la vida hem vingut a viure de la mà i sempre hauríem de posar-nos en el lloc de l’altre per a aconseguir que cada dia més persones puguen superar situacions dures, com ho ha fet Nelvi”, assenyala Sara.

A través d’una sèrie de desafiaments, en forma d’endevinalles i enigmes, cada participant podrà conéixer la història real d’aquesta jove emprenedora colombiana. Nelvi Johana Ríos Garcés ha hagut de formar-se, treballar molt dur i véncer multitud d’obstacles per a aconseguir la seua independència econòmica gràcies a la posada en marxa del seu propi negoci.

“Vinc d’una família pobra i disfuncional. La meua mare era llauradora i es va quedar vídua amb tres fills. Va haver de tirar-nos avant ella sola i això li va endurir el caràcter, fins al punt de crear moltes inseguretats en mi, que van augmentar quan als quinze anys em vaig haver de posar a treballar en el mercat. Allí molts homes em van humiliar i això em va provocar greus depressions. Però gràcies a l’ajuda del meu actual marit i d’una treballadora social de la Institució San José Obrer, em vaig posar a estudiar i vaig descobrir un altre món. Em vaig adonar que el meu somni de convertir-me en una dona segura de mi mateixa, capaç d’emprendre, podia fer-se realitat”, comenta Nelvi.

Ella és una de les quasi cent persones formades a través del programa Emprendamos, que TDS recolza a Colòmbia des de 2016 de la mà de la Institució San José Obrer. La desocupació i la falta de recursos econòmics és la realitat amb la qual conviuen dones i joves dels barris marginals de la ciutat de Medellín. A través d’aquest programa es tracta de promoure el dret al treball i generar oportunitats per a persones en risc d’exclusió social que tenen un esperit emprenedor i s’esforcen per construir un futur per a elles, les seues famílies i comunitats.

En línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible 5, 8 i 10 de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, es tracta de facilitar l’accés a formació, assessorament i microcrèdits que permeten a joves com Nelvi tindre el seu propi negoci. Gràcies a aquests microcrèdits, que oscil·len entre els cent cinquanta i els sis-cents euros, ja s’han posat en marxa més de seixanta emprenedories, amb el qual moltes dones han pogut prendre les regnes de les seues vides i integrar-se en la societat com a referents de les seues comunitats.

“Emprendre trenca els esquemes que ens han marcat a les dones i requereix valentia per a anar rescatant l’apoderament que durant segles ha estat agotzonat en algun lloc del cos, perquè les nostres fortaleses i febleses isquen i comencem a reconéixer-les. Tindre el dret a triar què deixe i què elimine i omplir-lo de nosaltres mateixes, de la nostra capacitat per a crear, produir, innovar, guanyar, lluitar i ser propietàries del que pastem amb les nostres mans i amb suports inavaluables, que han sabut acostar-se amb respecte, delicadesa i admiració”, afirma Ana Beatriz Ramírez, responsable del projecte Emprenguem de la Institució San José Obrer.

La escape room “La història de Nelvi” pretén acostar a la joventut el dret de les dones a triar el seu camí, els reptes als quals s’enfronten i la valentia que demostren per a fer realitat els seus somnis. Una activitat que s’emmarca en el programa de sensibilització i Educació per a la Ciutadania Global de TDS Enredadas en el cambio, que naix amb l’objectiu de visibilitzar i analitzar les diferents problemàtiques sobre igualtat de gènere, l’accés a l’emprenedoria i a un treball i mitjans de vida dignes que tenen les dones a nivell internacional.

Tots els centres educatius que vulguen aprofundir amb el seu alumnat a partir de 1r de l’ESO sobre la importància d’invertir en el desenvolupament professional i personal de les dones per a acabar amb la bretxa de gènere i aconseguir una societat igualitària, poden registrar-se a través de la plataforma de Taller de Solidaritat, Questiónate. Encara que està obert a qualsevol que vulga posar a prova la seua capacitat lògica i creativa.

TDS treballa des de fa més de vint anys per un model de desenvolupament que incloga i beneficie a totes les persones per igual, que respecte els drets humans, que pose el focus en la dignitat de, especialment, les treballadores i que fomente la construcció d’una societat justa i igualitària. I ho fa a través de la formació tècnica, l’accés a finançament i l’acompanyament en projectes amb el que s’ha aconseguit secundar i impulsar en l’últim any el treball de quasi set-centes persones, de les quals més de quatre-centes són dones.

Sobre Taller de Solidaritat

En TDS creiem que promoure el desenvolupament en femení és una oportunitat per a fomentar la igualtat i la justícia social. Impulsem projectes que oferisquen a les dones l’oportunitat de recuperar les regnes de les seues vides afavorint el seu accés a un treball digne i mitjans de vida que els convertisquen en agents del seu propi desenvolupament i el de les seues comunitats. Contribuïm des de fa més de vint anys a promoure una ciutadania corresponsable i transformadora, a través de la sensibilització, de l’Educació per a la Ciutadania global i del voluntariat, com a garantia d’un món més just i igualitari. I ho fem creant iniciatives en pro de la igualtat de gènere, l’economia social i la justícia global. Una Fundació de cooperació internacional acompanyada per la Congregació Serves de San José.

,

Desplaça cap amunt