Una Ciutat pel Comerç Just és un model de localitat que acosta la realitat de les xicotetes comunitats productores del Sud i els productes de Comerç Just a la ciutadania a través del sector públic, els seus comerços i restaurants, empreses, escoles i teixit associatiu.
L’any 2001 la ciutat de Garstang al Regne Unit es va autoproclamar 1a Ciutat pel Comerç Just del món. Anys abans un grup de persones voluntàries de la ciutat es van mobilitzar per a garantir que el Comerç Just estiguera present en les seues cafeteries, restaurants i escoles.
Des de llavors més de 2.000 municipis de tot el món han aconseguit el títol de Ciutat pel Comerç Just (Fair Trade*Towns), i 33 països participen en el programa. Aquest títol ja el tenen ciutats com Londres, París, Quito, Melburne, Menjez a Líban, Kumamoto al Japó, New Koforidua a Ghana, Rierols i Esteros a Paraguai o Wolfville al Canadà.
En l’estat espanyol aquest programa és coordinat per l’organització IDEAS (Iniciativas de Economía Alternativa y Solidaria). La primera ciutat a aconseguir aquesta certificació va ser Còrdova en 2008, a la qual han seguit 20 més, entre elles Burgos, Bilbao, Lleó, Donosti-Sant Sebastià, Madrid, Màlaga, Saragossa, Puerto Real a Cadis, Valladolid, València, i unes altres estan compromeses a aconseguir-ho com Albacete, Palma, Lugo o Alcorisa a Terol. Sagunt és la 21a a aconseguir aquest reconeixement després de quatre anys d’entrar en el programa i del treball per a aconseguir complir els criteris.
Acte simbòlic de concessió del títol
Degut a la pandèmia per la COVID19, s’ha considerat realitzar en la seu de la Tenda de Tot el Món un lliurament simbòlic d’atorgament del títol de Ciutat pel Comerç Just a l’Ajuntament de Sagunt en representació de la ciutadania, i que va ser rebut per la regidora de Cooperació Internacional, Maria Josep Soriano, i el regidor de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, l’alcalde Darío Moreno excuse la seua assistència, Quan la situació ho permeta se celebrarà un acte s’amb la participació de totes les entitats que fan possible que Sagunt siga i continue sent una Ciutat compromesa amb el Comerç Just, la Solidaritat i la Sostenibilitat.
Així mateix, i per a commemorar aquest títol, es va estrenar un minivideo en les xarxes socials, amb l’objectiu de proposar accions a les *famílias, joves, centres educatius, hostaleria, empreses, xicotets comerços associacions, ajuntament, entitats públiques i ciutadania per a sumar accions individuals i col·lectives que reforcen l’acreditació com a Ciutat pel Comerç Just.
Què cal fer per a ser una Ciutat pel Comerç Just?
Per a aconseguir l’estatus de Ciutat pel Comerç Just s’han de complir 5 criteris quantificables:
- Aprovar una resolució favorable al Comerç Just i al consum d’aquesta mena de productes per part de l’Ajuntament, que en el cas de Sagunt va ser en el Ple del 27 de novembre de 2018.
- Oferir productes de Comerç Just en cafeteries, restaurants i botigues de la ciutat.
- Compromís del sector empresarial, d’organitzacions de la societat civil i de la comunitat educativa, introduint aquest tipus de productes en el seu consum intern i/o realitzant activitats de sensibilització.
- Accions de comunicació i sensibilització a la ciutadania.
- Creació d’un grup de treball multisectorial que coordine el programa.
El programa de “Ciutats pel Comerç” Just té la seua prolongació en les iniciatives de “Universitats pel Comerç Just” i en “Col·legis pel Comerç Just”.
Destaquem en el cas de Sagunt l’existència de l’associació La Tenda de Tot el Món, que porta més de 22 anys treballant des de la comarca del Camp de Morvedre per a promocionar el Comerç Just des de la comercialització i la sensibilització, i que desenvolupa multitud de projectes i activitats per a difondre aquest model de consum responsable.
Els comentaris estan tancats.