Sagunt i el Camp de Morvedre s’unixen al Dia Mundial del Comerç Just amb una trobada amb Exolina Aldana, productora de café i cacau de Nicaragua

El Dia Mundial del Comerç Just reivindica la protecció dels Drets Humans i el Medi Ambient en la producció d’aliments, roba o articles de cura personal

Sota el lema “El Comerç Just fa que tothom és trobe bé” el Camp de Morvedre s’unirà a la celebració del Dia Mundial del Comerç Just amb un programa d’activitats durant tot el mes de maig, organitzades per l’ONGD de Comerç Just La tenda de tot el món, en col·laboració amb la Regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Sagunt.

Amb este missatge les organitzacions de Comerç Just alerten de les condicions de treball abusives, els preus molt per davall de costos, els salaris miserables, l’explotació infantil o la desforestació que s’amaguen darrere de productes tan quotidians com la roba, el café o els articles de cura personal. Tots ells tenen en comú la desigualtat en el repartiment de beneficis al llarg de la seua cadena. Davant això, recorden a les persones consumidores que els productes de Comerç Just garantixen els drets laborals i humans i respecten el medi ambient. D’altra banda, davant la proximitat de les eleccions europees, les organitzacions de Comerç Just reivindiquen als partits candidats al Parlament Europeu una directiva ambiciosa que responsabilitze a les empreses dels seus impactes negatius en qualsevol lloc del món on es realitze la seua producció.

Conéixer el Comerç Just en primera persona

L’activitat principal serà el divendres 10 de maig a les 19:00h en la-tenda, on comptarem amb la presència de Exolina Aldana, xicoteta productora de café i cacau de comerç just, i presidenta de la cooperativa Cèsar August Sandino de Nicaragua, integrada en CECOCAFEN.

Exolina viu i treballa en la comunitat Tuma-La Dalia, a la regió de Matagalpa al nord de Nicaragua. Ens comptarà a través de la seua experiència les problemàtiques a la qual s’enfronten les persones que es dediquen al cultiu de café i cacau, la situació de la dona, els efectes del canvi climàtic, el descens de la producció, i també els impactes positius que han suposat per a la seua comunitat la incorporació al Comerç Just.

Exolina, la presència del qual ha sigut gràcies a Alternativa3 i LaCoordi de Catalunya, no és la primera vegada que visita Sagunt, al setembre de 2010 ja va fer una xarrada en la EPA Miguel Hernández, en el procés participatiu per a la creació de Cafè Morvedre, producte de Comerç Just identificat amb la comarca que al desembre ja farà 15 anys.

En finalitzar donarem lectura al Manifest pel Dia Mundial del Comerç Just i celebrarem els 26 anys de la-tenda amb un aperitiu de Comerç Just.

#MésComerçJustMésODS

També del 8 al 24 de maig podrà visitar-se en el Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt l’exposició #MésComerçJustMésODS, on es visualitza com el Comerç Just a través dels seus 10 principis contribuïx de manera decisiva a l’avanç de l’Agenda de Desenvolupament 2030, i compartix amb ella no sols la seua finalitat sinó també la seua perspectiva integral i la necessitat de crear aliances.

Esta exposició produïda per la-tenda a partir d’una proposta de la Coordinadora Estatal de Comerç Just cofinançada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, ha comptat amb la col·laboració del Ajuntament de Sagunt i AVIVA Sagunt.

Teixint Comunitat. Conte a conte

Aprofitem este mes tan reivindicatiu per a començar a executar el projecte “Teixint Comunidat. Conte a conte”, en col·laboració amb la Coordinadora Valenciana d’ONGD i Caixa Popular. Es repartirà en 40 col·legis la bossa amb els contes “Els colors de la nostar pell”, “C de cacau” i “Reflex”, al costat de la guia didàctica per a treballar el comerç just i els valors de la solidaritat, la justícia i la multiculturalitat a les aules.

I en l’IES Jaume I de Sagunt continuarem treballant en col·laboració per al desenvolupament del projecte APS (aprenentatge-servici) en Comerç Just amb els grups de 2n ESO durant este curs escolar.

FEM COMBOI pel Comerç Just i els Economies Transformadors

No podem oblidar les jornades festives per a celebrar el Dia Mundial del Comerç Just al costat de les organitzacions de Comerç Just de la Coordinadora Valenciana d’ONGD i altres iniciatives d’activisme i consum responsable i transformador de la Comunitat Valenciana. Juntes i treballant en xarxa, fem una crida al teixit associatiu i empresarial per a treballar conjuntament per un model de consum que reduïsca les creixents desigualtats locals i globals.

Ja ho celebrem en la plaça de La Reina de València el dissabte 4 de maig, i també estarem a Castelló el 18 de maig en la plaça de l’Hort dels Corders de les 17.00 a 21:00h.

Sense oblidar una cita obligada anual en este mes en l’UJI de Castelló, en la XI Setmana pel Comerç Just, serà el dia 16 amb un lloc d’informació, venda i degustació, un tast de xocolates de comerç just i l’exposició “Empoderades, Dons del Comerç Just”.

,

Desplaça cap amunt