Russafa. Compten els murs

“Russafa. Compten els murs” és un projecte de sensibilització que està desenvolupat per l’Associació Jarit en el barri de Russafa i finançat per l’Ajuntament de València. Des del mes d’abril estem realitzant pintures murals en els espais públics del barri.

La temàtica del projecte gira entorn dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 i a les reivindicacions dels col·lectius socials locals.

“Russafa. Compten els murs” vol visibilitzar el treball de moltes organitzacions socials pel compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. El projecte aferma una col·laboració entre moviments socials i artistes muralistes, creant així sinergies creatives que donen com a fruit quatre pintures murals en els espais públics del barri. En ells reflexionem sobre temàtiques d’actualitat que considerem essencials. Volem commoure i involucrar a la ciutadania valenciana en aquest procés a través del llenguatge més universal i sensibilitzador, l’art.

Visites guiades en línia

Una vegada realitzades les intervencions artístiques, s’oferiran al públic visites guiades virtuals i presencials a les quals es podrà accedir en línia des de la web de Jarit. Allí es facilitarà la informació sobre cada proposta artística, la seua temàtica, el/la artista i les associacions col·laboradores; els vídeos i imatges del procés.

Artistes participants: La Xiqueta Wapa, Víctor Visa, Carmen García Gordillo i Soma.
Associacions col·laboradores: València Saludable, AMPA Balmes, Plataforma per Russafa, Russafa Veinal, AIAD, Russafa Cultura Viva.

Agraïments:

  • Ajuntament de València, Servei de Cooperació i Migracions, pel finançament i el treball de suport en la gestió de la logística dels murs.
  • Ajuntament de València, per la cessió del mur del Pont de *Giorgeta. Servei de Manteniment i Mobilitat.
  • Consorci del Parc Central i ADIF, per la cessió dels murs per a situar les pintures murals al carrer Filipines.
  • Ventura Font, Restaurant *VR – *Russafa, C/ Cuba 60, per la cessió particular del mur Parc Granero.

Temàtiques propostes

1. Consells de salut del teu barri. Un dels aprenentatges més importants dels últims dos anys és que estem molt més conscienciats de l’enorme valor del públic, de la necessitat d’una Sanitat Pública de qualitat, fort, per a tots i totes. Però també és molt important que nosaltres mateixes ens cuidem dia a dia, no delegant-ho tot als professionals de la sanitat, hospitals i farmàcies. A nivell de barri tenim una proposta temàtica que formula l’associació “València Saludable” de Russafa: la creació dels Consells de Salut de barri, òrgans de participació ciutadana amb la finalitat de col·laborar en el control i la promoció de la nostra pròpia salut.

Mural sobre la salut i el benestar (Objectiu 3) amb la col·laboració de l’associació València Saludable. Mur circumdant del Parc Central (C/ Filipines amb C/ Puerto Rico) Artista: La Nena Wapa.

2. Educació. Volem incidir en la importància de l’educació i dels valors de l’escola pública. En aquesta proposta participa l’Associació de Mares i Pares del col·legi Jaime Balmes de Russafa, que “L’Escola Pública: és pluratitat, és família, és comunitat, és*inclusió i és essencial”


Mural sobre l’Educació (Objectiu 4) amb la col·laboració de l’AMPA Balmes (C/ Filipines amb C/ Buenos Aires)
Artista: Víctor Visa

3. Ecologia, biodiversitat i sostenibilitat urbana. El nostre mural posa en el punt de mira la situació actual del Parc Manuel Granero, les lluites veïnals per la seua millora i les esperances que projecta el veïnat en ell. Ens parla de la importància de cuidar les arrels, les dels arbres i les nostres pròpies, reivindica el parc més verd i la naturalesa lliure de formigó. La imatge central del mural és el Ginkgo Biloba, possiblement l’arbre més antic del món i tot un símbol d’aquest xicotet oasi del nostre barri. Aquesta intervenció continua amb la labor que durant més de 20 anys desenvolupa la Plataforma per Russafa, lluitant per un parc millor.

Mural sobre la Ciutat Sostenible (Objectius 11, 13, 15) al Parc Manuel Granero. Associació col·laboradora Plataforma *per *Russafa. Artista: Carmen García Gordillo.

4. Cultura. Ens resulta incomprensible que la Cultura no té el seu propi Objectiu 2030 i només s’esmenta en un d’ells, com un mer complement. Volem la cultura per a totes i tots, cultura més accessible, més inclusiva, més participativa. Per a això necessitem suport de l’administració i cessió de les instal·lacions i espais públics. El nostre últim mural està encara en procés, estarà llest per al 16 de juliol i reivindicarà “espais públics per a la cultura popular i comunitària”.

Mural Espais públics per a la cultura comunitària. (Objectiu 11). Està situat pont de Giorgeta, front
Parc Central. Artista Marc Peris (Soma).

,

Scroll to Top