Resposta de les organitzacions humanitàries i ONGD a l’emergència a Gaza

Detindre la violència i garantir l’accés segur de l’ajuda humanitària és urgent per a salvar milers de vides en perill. És, a més, una obligació de les parts en conflicte, d’acord amb el dret internacional humanitari i les lleis de la guerra.

Es necessita urgentment aliments, aigua, combustible, serveis de sanejament i atenció sanitària, davant el creixent nombre de persones desplaçades de persones ferides pels bombardejos a Gaza.

Reparto kits de nutrición en Gaza (Farmamundi)

Segons l’últim informe sobre la situació a Gaza de l’Oficina de Nacions Unides per a l’Ajuda Humanitària (OCHA), fins al dissabte 14 a la vesprada, quasi 600.000 persones havien fugit el nord de Gaza davant l’ultimàtum de 24 hores donat per Israel perquè abandonaren la zona tots els seus habitants. Nacions Unides indica que el nombre de persones desplaçades ha crescut significativament des de llavors i es troben “en condicions penoses”.

Nacions Unides mostra la seua preocupació per l’alt risc de deshidratació i de desenvolupament de malalties relacionades amb l’aigua per part de la població de Gaza, després del tall de subministrament d’aigua i electricitat per part d’Israel (encara que el subministrament d’aigua s’ha restablit parcialment en l’àrea de Khan Younis), que ha provocat el col·lapse dels serveis d’aigua i sanejament, inclòs el tancament de l’última planta de dessalinització d’aigua que funcionava a Gaza.

S’estima que al llarg del dia de hui s’esgoten les reserves de combustible per a tots els hospitals de la Franja, segons Nacions Unides. Sense eixe subministrament, la falta de funcionament dels generadors posarà en risc la vida de centenars de pacients ingressats als hospitals.

El nombre de víctimes dels bombardejos israelians sobre Gaza s’eleven, fins al moment a més de 2.750 persones i 9.700 ferits, segons ha informat este dilluns el Ministeri de Sanitat palestí. A més, des que va començar la guerra, també han mort en enfrontaments amb israelians 58 palestins i 1.250 han resultat ferits a Cisjordània ocupada. Del costat israelià, unes 1.400 persones han mort i 3.621 han resultat ferides.

Esta és la resposta que estan donant les agències humanitàries i les ONGD

UNRWA

L’Agència de Nacions Units per a la Població Refugiada Palestina (UNRWA) ha traslladat el seu centre d’operacions central i el seu personal internacional a una ubicació en el sud de Gaza per a continuar amb les seues operacions humanitàries i el suport al personal i a les persones refugiades de Palestina en la franja de Gaza.

UNRWA porta set dècades proporcionant ajuda humanitària amb el seu fons d’emergències a la població refugiada de Palestina. El 80% de la població de Gaza depén de l’ajuda d’emergència d’esta organització, que a més, proporciona assistència sanitària bàsica i s’ocupa del sistema educatiu.

Ara mateix hi ha 270.000 persones refugiades en 102 escoles de UNRWA a Gaza. L’organització recorda que es tracta d’instal·lacions de l’ONU, que han de ser protegides en tot moment i mai han de ser objecte d’atacs d’acord amb el dret internacional humanitari.

Per a més informació i donacions, punxa ací.

Pots també donar suport a la petició de UNRWA perquè els civils deixen de ser objectiu en este conflicte.

Acció contra la Fam

Els equips d’Acció contra la Fam a Gaza informen que la població ha començat a racionar la seua ingesta d’aliments a causa de la falta d’accés segur als subministraments i a la disponibilitat d’aliments en el mercat.

És necessari permetre l’accés a aliments vitals, aigua i sanejament i serveis sanitaris a través dels passos fronterers i protegir tant el personal humanitari com als civils de qualsevol tipus de violència.

En Acció contra la Fam treballem des de 2002 a Cisjordània i des de 2005 a Gaza. Ara, reforcem el nostre treball davant la situació d’emergència que estem vivint donant accés a aigua i aliments, i ateses les persones afectades.

Per a més informació i donacions, punxa ací.

Aliança per la Solidaritat

Des d’Aliança per la Solidaritat -ActionAid portem més de 30 anys treballant en Palestina. Estem ara mateix sobre el terreny a Gaza, tractant de treballar amb les nostres sòcies locals per a proporcionar subministraments urgents al poble palestí: material mèdic d’emergència i combustible per a mantindre en funcionament els generadors dels hospitals, de manera que els supervivents de la violència puguen obtindre l’ajuda que necessiten.

A més, també ens estem preparant per a proporcionar diners en efectiu quan puguem fer-ho.

Des d’Aliança per la Solidaritat demanem urgentment la fi de la violència, el respecte al Dret Internacional Humanitari i el pas segur de l’ajuda d’emergència als qui més la necessiten. També fem un anomenat a la comunitat internacional perquè done suport a unes converses per a una pau duradora d’acord amb les resolucions de les Nacions Unides.

Pots donar suport a l’emergència fent la teua donació:

  • en el número de compte ES60 2100 5731 7102 0046 9980
  • amb Bizum, realitzant els següents passos:
    • Des de l’app del teu banc, obris la secció Bizum i selecciones l’opció ‘Fer Donatiu’, ‘Enviament Diners ONG’ o similar.
    • Introdueixes els 5 dígits de l’ONG, en el cas d’Aliança-ActionAid l’identificador és 05075.
    • Introdueixes la quantitat desitjada i els diners arribarà a l’instant als comptes d’Aliança-*ActionAid perquè puguem proporcionar ajuda.

Més informació, en el seu web.

Farmamundi

Farmamundi ha activat el seu Fons d’emergències i els convensi que té amb la Xunta de Galíciai la Generalitat Valenciana per a atendre la greu situació humanitària que viu la població desplaçada interna en la Franja de Gaza, prioritzant l’ajuda alimentària.

La prioritat és atendre les necessitats nutricionals més immediates de la població de la Franja de Gaza. “Al costat de l’equip de Labour Resources Center facilitarem la dotació de kits nutricionals a més de 800 unitats familiars en situació de màxima vulnerabilitat de la Franja de Gaza, inclòs el camp de població refugiada de Jabalia.  Entre altres productes, es compraran cereals, llet, llandes i aliments no peribles, a causa del tall del subministrament elèctric”, afirma la responsable d’Acció Humanitària i Emergències en Farmamundi, Tania Montesinos.

La llet produïda pel bestiar no pot comercialitzar-se a les fàbriques de productes lactis, amb el que podrien fer-se malbé 35.000 litres de llet al dia. El tancament per mar també posa en perill més de 4.000 pescateries. Estos són dos exemples més de la inseguretat alimentària a Gaza que ens compten els equips de l’ONG palestina Labour Resources Center, amb la qual Farmamundi treballa des de 2014.

A més de prioritzar l’ajuda alimentària, preocupa molt el limitat accés als serveis sanitaris, per les dificultats de desplaçament i els atemptats contra els serveis d’ambulància. “Els hospitals registren una afluència sense precedents de pacients traumatitzats. El personal sanitari està desbordat i hi ha una necessitat urgent d’articles mèdics d’un sol ús, així com del combustible necessari per als generadors de reserva.”, conclou Montesinos.

Més informació, en el seu web.

Donacions:
Compte Bankinter: ES04 0128 7632 770100014735

Oxfam Intermón

L’aterridora escalada de violència a Gaza i Israel està deixant a la població de Gaza amb una necessitat urgent de suport humanitari. La gent ha perdut als seus sers estimats, les seues llars i els seus ingressos.

És impossible que ONG com Oxfam puguem treballar mentre no cessen els bombardejos, projectils, coets i bales. Però, quan torne a ser segur fer-ho, proveirem a la població amb refugi, menjar, aigua neta i articles essencials.

Portem treballant en el Territori Palestí Ocupat i Israel des de la dècada dels 50. El nostre treball se centra en negociar una pau duradora, brindar ajuda humanitària, millorar les infraestructures i fer costat a la població local. Estos moments, a més de suport econòmic per a la resposta humanitària, demanem un alto-el-foc immediat i la fi de tota violència.

El teu donatiu ajudarà els nostres equips a respondre tan prompte siga segur fer-ho amb aigua neta, aliments, refugi i articles de primera necessitat.

Per a més informació i donacions, punxa ací.

Oxfam Intermón també recull signatures per a exigir un alto-el-foc immediat.

Pau amb dignitat

L’Associació Al AWDA, sòcia de Pau amb Dignitat, adverteix que les dificultats de fer front a l’elevat nombre de persones ferides pels bombardejos d’Israel sobre Gaza, en el context d’un sistema de salut operant en precari a causa del bloqueig israelià de la Franja, que dura ja més de 16 anys.

Així doncs, llancen esta crida urgent per a sol·licitar suport al treball dels sanitaris. En AWDA han decretat l’estat d’emergència, mantenint els dos hospitals amb els quals compte (un en Jabalia i un altre en Al Nuseirat-zona centre de la Franja) oberts per a urgències i l’atenció a ferits. També dos centres de salut (un al nord, un altre al sud i un altre a la ciutat de Gaza) estan atenent urgències. Els serveis comunitaris com els de suport psicosocial a la infància i les seues famílies s’estan realitzant en remot, via telefònica o a través de xarxes socials per a alleujar l’angoixa i episodis estressants durant els bombardejos. Així mateix AWDA ha habilitat un número de telèfon gratuït per a consultes i està llançant recomanacions de protecció en espais públics i llars cap a la població de Gaza.

, ,

Desplaça cap amunt