Repudiem la campanya de criminalització d’Israel contra les ONG palestines

La repressió a les ONG palestines s’ha vist intensificada des de l’inici d’enguany.

En els últims dies s’han produït més detencions i l’assalt d’oficines.

La repressió que exerceix l’Estat d’Israel forma part d’una estratègia global dirigida també contra les organitzacions internacionals de cooperació per al desenvolupament i acció humanitària que treballen en Palestina.

Els drets humans de la població palestina deuen plenament ser garantits. Israel ha de complir les resolucions de Nacions Unides i posar fi a l’ocupació del Territori Ocupat Palestí.

Les accions d’assetjament, desprestigi i criminalització que l’Estat d’Israel realitza contra les ONG palestines s’han intensificat al llarg d’enguany. En els últims dies, nous episodis s’han sumat a aquesta tendència. El dia 7 de juliol, Shatha Odeh, directora de Health Work Committees (HWC) va ser detinguda. Aqueix mateix dia, la seu de la Union of Agricultural Work Committees (UAWC) va ser assaltada i tancada per sis mesos.

Aquests fets són una peça més d’una persecució sostinguda en el temps. Actualment, HWC té quatre treballadores detingudes en presons israelianes a espera de judici, entre elles, la seua directora Shatha Odeh –que a més és presidenta de la Palestinian NGO Network (142 organitzacions)- i la cooperant espanyola Juana Ruiz Sánchez. L’oficina d’aquesta ONG en Al Bireh ha sigut assaltada diverses vegades per l’exèrcit israelià i, des del 9 de juny roman tancada per ordre militar. Un dels treballadors de la UAWC també està detingut.

Les detencions i l’assetjament demostren la intenció de l’Estat d’Israel d’acabar amb el sector de la cooperació per al desenvolupament i l’acció humanitària en Palestina. La repressió busca criminalitzar a les organitzacions que defensen els drets humans en el context d’ocupació. Les detencions i assalts de les oficines d’organitzacions de la societat civil palestina són un greu atac a la Quarta Convenció de Ginebra i es qualifiquen de crim de guerra sota l’Estatut de Roma. A més, es produeixen en un context de violació contínua i sistemàtica del Dret Internacional Humanitari amb la complicitat de la comunitat internacional.

Un cércol contra els drets humans

L’objectiu final de l’Estat d’Israel no és un altre que afeblir a les organitzacions de la societat civil palestina, descoratjar als donants internacionals i, en definitiva, evitar que complisquen el seu manat humanitari i de defensa dels drets humans. Així ho denuncia un informe recent de la Federació Internacional de Drets Humans. L’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans també ha condemnat la gravetat d’una situació que soscava el treball en defensa dels drets de la població palestina.

La situació de violació sistemàtica de drets humans a la qual es veu sotmesa la població palestina és insostenible. La persecució de les organitzacions socials palestines i d’ONG internacionals que els brinden suport és inacceptable. Rebutgem la criminalització, la persecució i judicialització de la cooperació internacional i l’acció humanitària en el Territori Ocupat Palestí. La comunitat internacional ha d’assegurar-se que l’Estat d’Israel garanteix els drets de la població palestina.

Per això,

 • Exigim la plena garantia dels drets humans de la població palestina.
 • Condemnem la persecució i criminalització de les ONG palestines.
 • Sol·licitem a l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament i a les agències autonòmiques de cooperació un clar posicionament en defensa dels drets de la població palestina i de les ONG que treballen en la zona. Han de mantindre el seu compromís amb el treball que es realitza per a garantir els drets humans.

Peticions al Govern espanyol:

 • Sol·licitem al Govern espanyol accions contundents enfront de la criminalització d’ONG palestines i internacionals:
  Condemna i denúncia pública per part del Ministeri d’Afers exteriors de les accions de persecució que s’estan realitzant.
 • Promoure declaracions institucionals que exigisquen a Israel el compliment de les resolucions de Nacions Unides i la fi de l’ocupació del Territori Ocupat Palestí.
 • Exigir a representants d’afers exteriors europeus que denuncien la criminalització de les organitzacions socials i humanitàries.
  Exigir una resposta clara i pública de la Unió Europea contra la persecució del sector de la cooperació i l’acció humanitària en el Territori Ocupat Palestí, a través d’Alt Representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat i Vicepresident de la Comissió Europea, Sr. Josep Borrell.
 • Anomenada a consultes a l’ambaixadora d’Israel a Madrid perquè done explicacions de les acusacions que s’estan abocant sobre Juana Ruiz i al sector de la cooperació i l’acció humanitària.

, ,

Desplaça cap amunt