Refugiades colombianes a Espanya aconsegueixen, per primera vegada en la història, fer arribar la seua contribució a la Comissió de la Veritat del procés de pau de Colòmbia

La ONGD valenciana Atelier i La Col·lectiva recullen en un informe la contribució d’aquestes dones al procés de pau colombià, a través dels testimoniatges que han fet arribar a la Comissió de la Veritat del seu país d’origen

La presentació virtual de “Memòria de les dones refugiades colombianes. De l’exili cap a la Comissió de la Veritat” tindrà lloc el 30 de març, a les 17 hores

La ONGD valenciana Atelier i la Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades publiquen un informe que recull el procés de participació de la Col·lectiva en la Comissió de la Veritat de Colòmbia. Un fet sense precedents, ja que és la primera vegada en el món que dones refugiades, exiliades i migrades elaboren i entreguen, de manera directa, un document sobre la seua situació específica davant una Comissió de la Veritat.
La Col·lectiva va fer arribar a la Comissió de la Veritat l’experiència d’un grup divers de 20 dones colombianes de diferents generacions –amb edats entre els 14 i els 75 anys–, totes elles integrants de la Col·lectiva. La majoria són lideresas comunitàries o socials, defensores de drets humans, amb perfils personals, ocupacionals i professionals molt diversos, i algunes d’elles resideixen en l’actualitat en la Comunitat Valenciana.

Dones, guerra i desplaçaments forçosos.

L’informe Memòria de les dones refugiades colombianes. De l’exili cap a la Comissió de la Veritat visibilitza l’esforç d’aquestes dones colombianes –víctimes de greus violacions de drets humans i supervivents en un context històric de guerra interna que les va obligar a un desplaçament forçat transnacional que té com a país d’acolliment Espanya– per a aconseguir que li les escolte per primera vegada en un procés de pau, des de l’exili. El treball de recollida de testimoniatges per a la Comissió de la Veritat es va fer a la ciutat de València.
Tant La Col·lectiva com Atelier asseguren que els assoliments recollits en aquest informe “poden ser un referent per a futurs processos de pau”, explica Leonora Castanyer Canut, de Atelier ONGD, no obstant això, també posen de manifest que, malgrat els assoliments aconseguits “per les colombianes exiliades i el rellevant paper de les organitzacions de dones en els processos
de pau colombians, encara queda un llarg camí”. La presentació virtual de l’informe serà el 30 de març, a les 17 hores, i comptarà amb la presència de:

  • Leonora Castanyer Canut, de Atelier ONGD
  • Alba Teresa Higuera Buitrago, de la Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades
  • Silvia Arias València, d’ONU Dones Colòmbia (Àrea de Dones, Pau i Seguretat)
  • Beatriu Cardona i Prats, d’Intersindical Valenciana, Dons i Solidària
  • Mª Teresa Ibáñez Giménez, Regidora Delegada de Cooperació al Desenvolupament i Immigració, de l’Ajuntament de València.

Para participar, es necesaria inscripción a través del siguiente formulario: https://forms.gle/HsNv6FNsa5qMmNSP8

Les exiliades també són víctimes de guerra

“L’exili és la violència més invisibilitzada del conflicte armat intern perquè no ha sigut
reconeguda com a tal”, assegura Alba Teresa Higuera Buitrago, de la Col·lectiva, i, per això, “és
especialment important aconseguir una major mobilització de la societat civil en l’àmbit
internacional i europeu, així com un compromís més decidit per part les institucions
públiques”.

Entre elles, que l’incompliment del Dret Internacional al Refugi per part dels estats obliga a la majoria d’aquestes refugiades a condicions d’irregularitat i invisibilización del seu estatus de refugiades, perdent el caràcter polític de la seua migració. A més, la clandestinitat precariza les seues vides en termes econòmics, emocionals, afectius, culturals, civils, polítics i socials.
Només amb el suport de la comunitat internacional, la societat civil colombiana aconseguirà una pau amb justícia social i de gènere a Colòmbia, conclou. Per això és vital que la societat conega les denúncies, propostes i exigències de les dones refugiades exiliades i migrades que es recullen en Memòria de les dones refugiades colombianes. De l’exili cap a la Comissió de la Veritat.

Més sobre La Col·lectiva i Atelier ONGD

La Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades lluita des de 2004 per la visibilització de les violències específiques que pateixen les dones com un agreujant de la situació migratòria. A més, juga un paper fonamental en la denúncia internacional de la
situació a Colòmbia, i en la cerca de suports per a recolzar l’acord i la seua implementació en l’exterior, a través de la ubicació de les víctimes i l’anàlisi sobre els impactes de l’exili.
Atelier ONGD és una organització no governamental creada en 1989, amb seu a València, dedicada a la cooperació internacional per al desenvolupament, que duu a terme programes de cooperació juntament amb organitzacions de països d’Amèrica Llatina. Entre els seus diversos camps d’actuació destaquen: el treball per la igualtat i l’apoderament de les dones, el desenvolupament sostenible, el respecte del medi ambient, el desenvolupament de l’economia productiva, el cooperativisme i el respecte dels Drets Humans.

Informe Memòria de les dones refugiades colombianes. De l’exili cap a la Comissió de la Veritat:https://we.tl/t-5hb4cfuokc

 

,

Desplaça cap amunt