Quasi el 60% de les grans empreses han augmentat les seues emissions totals de CO₂ malgrat l’emergència climàtica

En 2022, les emissions directes de CO₂ de les 50 empreses analitzades van equivaldre al 40% del total d’emissions d’Espanya.

El ritme de reducció de les emissions d’estes grans empreses resulta molt lent, aconseguirien la descarbonització completa en 2090, dins de 67 anys.

 

Oxfam Intermón presenta un informe que revela que quasi el 60% de les grans empreses han incrementat les seues emissions totals de CO₂ malgrat l’emergència climàtica. Esta anàlisi, part de l’informe Esforç Ambiental de les Grans Empreses Espanyoles, examina l’acció climàtica de les 50 majors empreses a Espanya.

L’any 2022, les emissions directes de CO₂ d’estes empreses van aconseguir el 40% del total d’emissions d’Espanya, equiparables al volum emés per Bèlgica. Miguel Alba, responsable de desigualtat i sector privat d’Oxfam Intermón, va expressar la seua preocupació: “Estem davant una crisi climàtica sense precedents, i els esforços de les grans empreses espanyoles per a descarbonitzar i alinear-se amb la lluita contra el canvi climàtic resulten molt insuficients. El panorama general planteja interrogants sobre el compromís climàtic de moltes d’elles“.

L’informe assenyala que, a este ritme, les empreses analitzades aconseguirien la descarbonització completa en 2090, dins de 67 anys. L’anàlisi es basa en dos indicadors crucials: les emissions generades per l’activitat de les empreses i l’alineació de les seues operacions amb l’adaptació i mitigació del canvi climàtic.

Les 50 grans empreses analitzades només han reduït un 4% les seues emissions totals en l’últim any, amb notables disparitats. Mentre les petrolieres lideren amb una disminució del 15% en emissions directes, les empreses d’electricitat i gas registren un augment del 8,7%.

En termes de contribució a la lluita contra el canvi climàtic, només el 12% del negoci d’estes empreses té un impacte substancial en la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Només una de cada quatre grans empreses fa un esforç significatiu per alinear la seua activitat amb la lluita contra la crisi climàtica, destinant tan sols un terç de la seua inversió. En contrast, el 53% no ha implementat canvis significatius en els seus models de negoci per a abordar l’emergència climàtica.

“És també una realitat que la crisi climàtica té efectes més devastadors sobre les persones i països més pobres. Els qui menys contribueixen al canvi climàtic són els qui més estan patint els seus efectes en forma d’inundacions, sequeres o huracans, els efectes dels quals generen pobresa i desigualtat en les comunitats més desfavorides. També a Espanya” conclou Alba.

Oxfam Intermón en el marc del seu treball contra les desigualtats subratlla la necessitat urgent d’una acció més ambiciosa i coordinada tant per part de les empreses com dels governs, reafirmant la importància d’abordar l’emergència climàtica amb responsabilitat i transparència.

Desplaça cap amunt