El triomf de Nayib Bukele en 2019 va trencar amb trenta anys de bipartidisme ARENA-FMLN. No obstant això, quasi dos anys després d’haver iniciat el mandat presidencial, diferents organitzacions i institucions han advertit dels atropellaments comesos pel mandatari. Potser el moment més significatiu va ser el del 9 de febrer de 2020, quan el President, acompanyat per policies i militars, va entrar a l’Assemblea Legislativa i va amenaçar amb dissoldre el Congrés. La societat salvadorenca va ser testimoni, vint-i-huit anys després de la signatura dels Acords de Pau, de com els polítics i les forces de seguretat menyscabaven novament la democràcia.
“Centres de contenció”
Amb l’inici de la pandèmia i el confinament, el president Nayib Bukele va prendre decisions i va executar accions atropellant la separació de poders, i desoint i incomplint diverses sentències. Alguns exemples d’això van ser la creació de “Centres de Contenció”, on milers de salvadorencs van ser tancats per major quantitat del temps recomanat pels experts; els tancaments perimetrals controlats per l’exèrcit en alguns municipis; diversos Decrets executius que envaïen les competències del Poder Legislatiu; i les amenaces i xantatges a Diputats de l’Assemblea Legislativa i a Magistrats de la Cort Suprema de Justícia.
El mandatari ha atacat a diverses institucions i organitzacions nacionals i internacionals, com ara Human Righs Watch (HRW); la Universitat Centreamericana “José Siméon Canyes” (UCA); l’Associació de Periodistes d’El Salvador (APES); i diversos periòdics i mitjans de comunicació no alineats amb el discurs oficial, com ara El Faro, GatoEncerrado, Revista Factum, entre altres.
D’altra banda, el govern ha creat el seu propi periòdic i controla altres mitjans de comunicació confiscats mitjançant el Consell Nacional d’Administració de Béns. Ràdios, periòdics digitals i canals de televisió divulguen la propaganda governamental i atropellen la llibertat de premsa.
Eleccions
En aquest context, el passat 28 de febrer de 2021 es van dur a terme les eleccions legislatives, en les quals el partit creat per Nayib Bukele, Noves Idees, va obtindre 56 de 84 escons; és a dir, majoria qualificada. En la història democràtica d’El Salvador cap partit polític ha aconseguit ni la majoria qualificada ni la majoria simple (43 diputats).
Diverses organitzacions, institucions, professionals i acadèmics van advertir dels perills que podia causar el control del poder legislatiu, ja que la majoria qualificada li atorga a Noves Idees la possibilitat de, entre altres coses, suspendre i restablir les garanties constitucionals; triar i destituir el Fiscal General de la República; triar i destituir el Procurador General i al Procurador per a la Defensa dels Drets Humans; triar als Magistrats del Tribunal Suprem Electoral; i triar i destituir els Magistrats de la Cort Suprema de Justícia i als membres del Consell Nacional de la Judicatura.
Destitució de magistrats
El passat 1 de maig de 2021, a unes quantes hores d’haver iniciat la nova legislatura, els diputats de Noves Idees i 8 diputats aliats van destituir, de manera il·legal i sense complir les garanties processals, als Magistrats de la Sala del Constitucional de la Cort Suprema de Justícia i al Fiscal General de la República.
Existeix un greu risc en l’elecció de nous Magistrats de la Sala del Constitucional de la Corte Suprema de Justícia, ja que, en primer lloc, no s’ha seguit el procés establit en la Constitució de la República; i, en segon lloc, els nous Magistrats i el Fiscal General són afins al partit de govern. Els tres poders de l’Estat han quedat sota el control de Bukele i del partit Noves Idees.
Condemna internacional
És preocupant que l’elaboració i aprovació de lleis per part de l’Assemblea Legislativa i les actuacions d’un President que ha sigut qualificat per diversos organismes com a autoritari, no tinga un contrapés en el Poder Judicial, poder vertebrador i garantia de l’Estat de Dret.
Ens unim als pronunciaments de l’Alta Comissionada de l’ONU per als Drets Humans, del Secretari General de l’ONU, de l’Alt Representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, de l’Organització d’Estats Americans, del Centre Judicial Isidro Menéndez de San Salvador i subscrivim el pronunciament de la Comissió Interamericana de Drets Humans, que amb data 3 de maig de 2021 “condemna la decisió de l’Assemblea Legislativa d’El Salvador de destituir a les cinc persones Magistrades propietàries de la Sala del Constitucional de la Suprema Cort de Justícia i les quatre suplents, així com al Fiscal General de la República, incomplint les normes constitucionals que regulen el procediment i els estàndards interamericans per a la remoció d’operadors de justícia, com ara deguda fonamentació, dret de defensa i degut procés”.
Així mateix, la Comissió Internacional de Drets Humans i la Cort Interamericana de Drets Humans han afirmat que el principi de la inamobilitat de jutges en els seus càrrecs és fonamental per a la independència judicial. Per tant, la separació anticipada del càrrec d’una persona magistrada ha d’obeir exclusivament a les causals prèviament establides, en un procés que respecte el degut procés i les garanties judicials i qualsevol decisió ha d’estar degudament motivada.
Informe de l’OEA
L’Informe de la recent Missió especial de la Secretaria General de l’OEA a El Salvador, publicat el 2 maig 2021, va assenyalar la seua preocupació “sobre accions que podrien vulnerar l’estat de dret i la democràcia salvadorenca, com la falta d’independència dels poders de l’Estat, els atacs a la llibertat d’expressió i de premsa, els límits injustificats a l’accés a la informació, el possible augment de la militarització del país, l’incompliment de les obligacions derivades dels Acords de Pau, el desacatament exprés a les sentències judicials, l’emissió de Decrets inconstitucionals per a contindre la pandèmia, que van vulnerar drets constitucionals de persones als qui injustificadament se’ls va privar de la llibertat i les expressions que fomenten la violència contra altes autoritats de les institucions democràtiques de l’Estat”.
La Comissió insta a El Salvador a “respectar l’Estat democràtic de dret i anuncia que, en resposta a aquests greus fets, va decidir instal·lar una Sala de Coordinació i Resposta Oportuna i Integrada (SACROI) per a El Salvador a fi de monitorar i donar resposta a la situació de drets humans al país”.
La democràcia salvadorenca travessa un moment decisiu i es troba en greu perill. Entregar el control total dels poders de l’Estat a un solo partit pot donar pas a un règim autoritari. Des de Fundació per la Justícia fem un cridat als nous Diputats de l’Assemblea Legislativa a actuar en pro de la democràcia i la institucionalitat; a prendre decisions no en favor d’interessos partidaris, sinó a favor de la societat i la democràcia salvadorenques; i a condemnar i impedir l’assetjament als Magistrats per part de les forces de seguretat.