Promoure l’accés a l’aigua potable és l’objectiu de l’exposició solidària exposada en l’Estació del Nord

La supervivència humana depén de l’aigua. Tres de cada deu persones manquen d’accés a serveis d’aigua potable, en ple segle XXI. L’accés a l’aigua és vital per a reduir malalties, per a millorar el benestar i per la productivitat dels pobles.

Per a recordar la importància de l’aigua, Escola d’Art Gaia i el Taller de Poesia Polimnia222, han organitzat una exposició multidisciplinària a benefici de Manos Unidas València, que té com a fi conscienciar al públic sobre la seua importància, així com obtindre recursos econòmics per a l’execució de projectes que promoguen l’accés als recursos hídrics. Manos Unidas València agraeix també el suport altruista d’Adif, Estació del Nord, i del Mercat Central València per a portar avant aquesta acció solidària.

Es tracta de conscienciar sobre la importància de l’accés a l’aigua, la comprensió dels problemes que suposa la seua manca i que especialment incideix en les persones dels països pobres. A més, volem donar a conéixer el treball de Manos Unidas per a resoldre aquests problemes i promoure l’obtenció de recursos econòmics per als projectes.

Falta d’aigua i migracions

En els últims cinc anys, Manos Unidas ha aprovat 147 projectes relacionats amb l’aigua i el sanejament, per import de 7,3 milions d’euros, que han beneficiat a unes 600.000 persones. “Pous, sistemes de reg, sanitaris… mancar d’allò més bàsic, marca la diferència entre la vida i la mort”, ha assenyalat Ana Ruiz Ruiz, delegada de Mans Unides València. “La fam i la pobresa derivades de la falta d’aigua està provocant moviments migratoris sense precedents. La desertificació, les inundacions, les sequeress provocades pel canvi climàtic afecten el manteniment i al benestar de 2.600 milions de persones que depenen de l’agricultura per a la seua supervivència”, ha precisat Ana Ruiz.

“Els artistes i alumnes de Gaia, dotats de sensibilitat, han aportat la seua personal visió creativa i estètica per a transmetre i conscienciar sobre la urgència d’abordar globalment la manca d’aigua”, ha comentat José María Payá, director de l’Escola d’Art Gaia.

Siguem conscients: l’aigua és vida

L’exposició es basa en l’obra artística desenvolupada per alumnes de l’Escola d’Art Gaia i del Taller de Poesia Polimnia 222 de la Universitat Politècnica de València. Es plantegen diverses àrees temàtiques a les quals cada obra realitzada s’havia d’adscriure:

• L’aigua com a font de vida
• El balafiament del recurs
• Els problemes que genera la manca de l’aigua
• L’ús responsable de l’aigua.
• El futur del recurs.

L’exhibició consta de les àrees poètica i pintura. Als alumnes participants de l’Escola Gaia se’ls va adjudicar una obra, prenent com a font d’inspiració un poema o una de les fonts temàtiques descrites. Totes les obres tenen el mateix format, 50 x 50 cm, i són cedides desinteressadament a Manos Unidas València per a obtindre un donatiu mínim de 100 € per obra.

I si falta l’aigua?

Malalties, fam, conflictes, desaparició d’espècies… l’escassetat i falta d’aigua provoquen greus problemes que fan patir molt a moltes persones. L’aigua contaminada pot transmetre malalties com la diarrea, el còlera i la poliomielitis. La fam és una altra de les conseqüències ja que afecta l’agricultura, la ramaderia i la indústria i porta a situacions d’escassetat d’aliments i a conseqüència de fam.

A més, l’escassetat de recursos és l’origen de nombrosos conflictes en el món i suposa el desplaçament de les persones a altres països per a trobar llocs segurs en els quals viure. A Àfrica, probablement el continent més castigat per la falta d’aigua, fa que les xiquetes no estiguen escolaritzades, perquè solen ser elles, quan no són les seues mares, les que s’encarreguen de les tasques domèstiques. Moltes dones africanes pateixen problemes d’esquena perquè des de molt joves transporten bidons de 20 litres d’aigua a grans distàncies.

La defensa del dret humà a l’aigua és un dels principals objectius de l’ONG Manos Unidas, “secundem que les poblacions tinguen dret a l’aigua per a consum humà, amb diverses tècniques: des de senzilles perforacions fins a captacions d’aigua de pluja, passant per complexes obres segons la realitat de cada lloc”, “a més, treballem per la protecció d’ecosistemes relacionats amb l’aigua i formem promoure una adequada gestió de les infraestructures d’aigua i per a l’ús eficient d’aquest escàs bé”.

Informació pràctica

On: Sala dels Mosaics de l’Estació del Nord de València.

Dates: de l’1 de juliol al 15 de juliol.

Obres: 50 x 50 cm. 100 € donatiu mínim.

Horaris: de dilluns a divendres de 10,30 a 13,30 i de 17,30 a 20,30 h. Dissabtes: de 10,30 a 13,30.

Les reserves de quadres es podran realitzar en la pròpia sala.

Més informació: 96 391 91 29.

Entrada Lliure

,

Desplaça cap amunt