Sota el lema “La nostra indiferència els condemna a l’oblit”, Manos Unidas convida a prendre consciència que la visibilitat dels més vulnerables depén de la nostra mirada i que els tinguem presents en les nostres vides.
Per a presentar aquesta campanya, la delegació valenciana ha comptat amb el testimoniatge de la missionera Manoli Nieto, germana trinitària que ha passat pel Perú, Colòmbia i Madagascar. Han intervingut també Ana Ruiz Ruiz, delegada de Manos Unidas València i Carmen Puerto Rentero, direcció del Palau de Colomina CEU.
Manoli Nieto va tindre el Perú com a primer destí, va ser fa 52 anys. “Las madrecitas” així les cridaven a ella i les altres 3 germanes trinitàries, que feien classes, visitaven presos i ajudaven als llauradors, i com aquests protestaven de les seues precàries condicions, la policia va recelar de les intencions purament humanitàries de les germanes i van haver de marxar-se en ser amenaçades.
Mare de 70 xiquets
“El millor de la meua vida se l’ha emportat Colòmbia”, explica Manoli parafrasejant la cançó de Julio Iglesias. Aquest país llatinoamericà va ser la seua següent destinació, en el qual va estar 10 anys. Recollien xiquets abandonats i maltractats i els donaven una llar. Manoli va ser “mare” de 70 xiquets, els qui van rebre la tendresa maternal que d’una altra forma no hagueren sentit. No sols els donaven aliments i formació. L’Alberg tirava avant a xiquets sense futur i els que tenien més sort eren adoptats. Va ser el cas de les bessones, que van arribar amb 13 mesos i 3 quilos de pes, “vomitaven tot el que menjaven”. Van ser adoptades per un matrimoni de Seattle i encara manté el contacte amb elles.
L’Alberg alimentava i educava als xiquets amb els 10 dòlars que rebien d’apadrinaments principalment dels Estats Units, la qual cosa demostra el molt que es pot fer amb pocs diners en els llocs més pobres. Manos Unidas vol ressaltar que tirar una mà als oblidats està a l’abast de molts, i que les xicotetes donacions mensuals donen una vida digna a persones que no tenen res.
Les dificultats de Madagascar
“És una alegria comptar l’ajuda que ens dona Manos Unidas”, agraeix la missionera. En 1997, va estar a Madagascar, “un lloc molt difícil, sobretot per l’idioma. I hi ha molta faena”. Allí comptaven les germanes trinitàries amb un edifici i gràcies a Manos Unidasvan poder ampliar-lo a tres més per a atendre més xiquets del carrer i posar una maternitat i un centre de salut. “Ara hi ha un quiròfan, dentista… una comunitat amb bones condicions per a atendre les persones”, narra Manoli, qui ha hagut d’atendre malalts i cosir ferides amb un maletí.
Gràcies a la promoció de Manos Unidas, el Col·legi Notre Dame du Bon Remede de les trinitàries va passar de tindre una escola de primària en 2008 a tindre sis aules més en 2019, en les quals es pot fer classes a molts més xiquets, i amb unes bones condicions. Davant, també en Antsirabe, Madagascar, Manos Unidas va construir la Maternitat Salve Regina i va ajudar en les millores de les instal·lacions de l’antic centre de salut. “Agraïm a Manos Unidas–explica la missionera- haver-nos facilitat fer més humana la vida de les persones”.
Donar visibilitat als necessitats
Ana Ruiz ha denunciat que vivim en una “societat anestesiada, que ignora la dura realitat que viuen milions de persones en el món, agreujada per la pandèmia, que tots hem patit”.
“Manos Unidas, l’objectiu de les quals ha sigut des de fa 63 anys acabar amb la fam, a partir d’enguany s’implica més, si cap, en l’Agenda 2030 i ens convida a transformar el nostre món treballant pels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb la voluntat que siguen un instrument eficaç perquè els drets de tot ésser humà es facen realitat”, ha defensat la responsable de Manos Unidasa València.
“No volem deixar a ningú arrere i per a això hem d’acabar amb les causes que continuen impedint que milions d’éssers humans puguen portar una vida digna i no siguen discriminats, descartats o exclosos”, ha reivindicat Ana Ruiz en nom de Manos Unidas València i explica com podem fer-ho:
– Canviar el nostre estil de vida i la nostra mirada sobre la pobresa.
– Denunciar l’existència d’un món injust, aprofitant les nostres relacions personals.
– Ser solidaris amb els més vulnerables i tindre’ls presents.
– Protegir el medi ambient i la casa comuna, amb un consum sostenible i responsable.
En Manos Unidas com a institució catòlica de desenvolupament promovem la “economia del bé comú, solidària i sostenible” per a reduir les bretxes de la desigualtat.
Per part seua, Carmen Puerto Rentero, direcció del Palau de Colomina CEU, ha reiterat el compromís de la institució que representa per a col·laborar amb les causes dels més necessitats. Ha explicat també que “vull posar en valor com a Manos Unidas ens contagia d’energia i il·lusió per a ser solidaris, i com diu la seua Campanya: no siguem indiferents i contribuïm a construir un món millor”.
Activitats de Campanya pendents de celebració:
• Dia del Dejuni Voluntari: divendres 11 de febrer. Com a gest de suport als 811 milions de persones que pateixen cada dia la fam en el món, Manos Unidas celebra el Dia del Dejuni Voluntari amb esdeveniments virtuals o presencials en tota Espanya i proposa donar l’import del menjar, del café o de l’aperitiu d’aqueix dia a la lluita contra la fam. Tindrà lloc una Eucaristia en la Basílica de València a les 13.00h per aquest motiu.
• Jornada Nacional de Manos Unidas: diumenge 13 de febrer – Les parròquies de tota Espanya celebraran la Jornada Nacional de Manos Unidas amb una col·lecta anual especial, convidant als assistents a aportar la seua col·laboració per a donar suport al treball de l’ONG.
Algunes xifres
– Més de 800 milions de persones passen fam i a causa de la pandèmia la xifra pot augmentar a 1.000 milions. Informe L’Estat de la Seguretat Alimentària i Nutrició FAO 2021.
– 1.300 milions de persones pateixen pobresa multidimensional, la Covid espentarà a la pobresa a altres 500 milions.
– Segons dades de 2021, l’1% de la població adulta, gaudeix del 43% de la riquesa mundial. Per contra, el 54% de la població adulta del món s’ha de conformar amb el 2% de la riquesa mundial. El model econòmic dominant d’acumulació de riquesa ens *desiguala cada dia més.
– Els preus dels aliments han *amentado quasi un 40% des de 2020, segons la FAO (Índex de preus d’aliments de juny de 2021).
– 112 milions més de dones que d’homes desenvolupen treballs mal remunerats i precaris. OIT al juliol de 2020.
– 9 de cada 10 persones als països pobres no han tingut accés a la vacuna amb la Covid19 durant 2021. (Oxfam, Amnistia internacional, Frontline AIDS, entre altres ONGs).