Pressupostos generals de l’Estat 2023: és possible comprometre’s amb el món

Amb la negociació dels pressupostos generals de l’Estat de 2023 molt a la vora, presentem la nostra proposta per a enfortir la cooperació, garantir els drets humans, protegir el medi ambient i, en definitiva, comprometre’s amb el planeta.

Els pressupostos per a 2023 seran els últims d’aquesta legislatura. El Govern té la possibilitat de reforçar el seu compromís amb la cooperació; fer-ho serà determinant per a apostar per una política que és determinant per a la resolució dels problemes globals.

Consulta detalladament la nostra proposta ací

Fer les coses a mitges no serveix en un planeta amb múltiples i complexes crisis. Els reptes que afrontem com a humanitat són enormes; respondre a ells amb responsabilitat exigeix mesures que estiguen a l’altura. Hem viscut la primera pandèmia del segle XXI, patim els embats de l’emergència climàtica, s’afebleixen les democràcies i quasi 100 milions de persones s’han vist obligades a abandonar les seues llars. Successos com els ocorreguts recentment en la davantera Sud o la guerra a Ucraïna i les seues enormes conseqüències a tot el món ens recorden que la cooperació és més necessària que mai. És urgent fer un pas al capdavant i liderar propostes centrades en els drets humans, la justícia global, la sostenibilitat i la pau.

El Govern de coalició va proposar per a aquesta legislatura recuperar la cooperació i passar pàgina de la “dècada perduda”. Encara no s’ha complit aqueixa promesa, així que els pròxims pressupostos de l’Estat són una oportunitat per a això. Coincideix, a més, que el Congrés està tramitant la nova Llei de Cooperació, una llei que només serà creïble i viable si compta amb recursos de qualitat suficient i voluntat política.

Ens juguem molt

La transcendència d’aquest moment és indubtable i així li ho hem traslladat al Govern, a les forces polítiques i a la ciutadania. És molt el que està en joc en les pròximes dècades, sobretot, la vida digna dels milions de persones que participaran en la cooperació que siguem capaces de construir.

En aquest context, és més necessari que mai el compliment del compromís de Govern d’aconseguir el 0,5% de la RNB per a Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) en els pressupostos 2023, com a pas intermedi per a aconseguir el 07%, fixat en el projecte de Llei. Aquest compromís, que ens situaria en la mitjana dels països de la UE-15, significaria un augment de 3.050 milions, quasi el doble, respecte al pressupost en AOD de 2022 que va aconseguir la xifra de 3.507 milions. El Govern té la responsabilitat de superar, almenys, la barrera simbòlica dels 4.700 milions d’euros que es destinaven fa 15 anys, i amb això, passar definitivament la pàgina de la dècada perduda de la cooperació.

Consulta detalladament la nostra proposta ací

,

Desplaça cap amunt