Presentada la investigació de mercat sobre els productes Consumeix Palestina

L’estudi, realitzat pel professor de la Universitat de València, Rafael Currás, posa en evidència els atributs associats al cous cous integral maftoul, za’lligar i dàtils bio medjoul i entre els quals destaquen l’ètica i el compromís amb el medi ambient així com la predisposició positiva de la ciutadania valenciana a l’adquisició d’aquests productes i la seua identificació amb valors com el compromís, la solidaritat amb el poble palestí, el suport a les comunitats productores formades per dones en la seua majoria i la protecció del mediambient, són els principals motius d’apostar pel consum dels productes palestins de comerç just.

El projecte Consumeix Palestina, contínua la seua marxa amb l’objectiu d’introduir en el mercat espanyol productes palestins com el cous cous integral maftoul, el za’lligar o els dàtils bio medjoul, productes tots ells de comerç just i que han sigut elaborats per cooperatives de dones en els Territoris Ocupats Palestins.

Seguint amb aquest afany d’adequar l’oferta palestina a la demanda nacional, s’ha elaborat i presentat la investigació de mercat, realitzada pel professor del departament Comercialització i Investigació de Mercats de la Universitat de València Rafael Currás. En aquest estudi s’ha realitzat una anàlisi tant dels propis productes com dels seus atributs i dels impulsos i frens a la seua adquisició per part dels consumidors espanyols.

Entre les conclusions presentades destaquen, d’una banda, l’alt coneixement de la ciutadania sobre comerç just, un 63% de les persones enquestades declara conéixer el comercio just. D’altra banda,  l’associació d’atributs com a saludable; mediambientalment responsable o compromés amb la causa palestina, són valors lligats als productes de comerç just.

Quant al coneixement dels productes per part del mercat espanyol i la seua opció de compra, destaquen el coneixement del cous cous i els dàtils bio mentre que el za’lligar, mescla d’espècies com el timó, l’hibisc o el sèsam, molt utilitzat en la cuina palestina, destaca pel seu desconeixement, a penes un 24% coneix aquest saborós condiment.

Després de la presentació del citat estudi, Mercedes García de Vinuesa, representant de l’organització  de comerç just IDEES que és, a més, la cooperativa importadora d’aquests productes al mercat espanyol, ha manifestat totes les dificultats per les quals ha travessat el projecte en relació amb la importació d’aquests productes des del territori palestí, la complexitat en el trànsit de duanes, entre altres qüestions.

A més ha ressaltat la importància de la unió entre ACPP País Valencià, La Tenda de Tot el Món i PARC, organitzacions impulsores del projecte i la pròpia IDEES, perquè aquest projecte de cooperació que ja va per la seua segona fase siga tot un èxit. Aquest esforç col·lectiu ha donat els seus fruits amb l’arribada dels productes palestins als mercats espanyol i portugués, sobretot tenint en compte la difícil situació sociopolítica Palestina que, unida a esdeveniments com el tancament del canal de Suez i la propagació de la pandèmia COVID han fet especialment difícil la segona importació d’aquests productes.

L’acte de presentació ha finalitzat amb les paraules de *Trini Blanch, coordinadora de ACPP al País Valencià, que ha ressaltat que la suma d’esforços de les organitzacions en el desenvolupament d’aquest projecte de cooperació en Palestina, ha sigut clau per a continuar reivindicant una política de cooperació al desenvolupament transformadora on la societat civil palestina siga la protagonista en tot el procés.

“Sostenible, Igualitari i just. Consumeix Local, Consumeix Palestina. Segona Fase” és un projecte impulsat per Assemblea de Cooperació per la Pau País Valencià, La Tenda de Tot el Món i l’organització palestina PARC (Agricultural Development Association), amb el suport financer de la Direcció General de Cooperació Internacional per al Desenvolupament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.

Es pot accedir a l’informe de la investigació presentat, al vídeo de la presentació realitzada en la plataforma zoom el 28 de setembre i més informació del projecte en www.consumepalestina.org.

Contacte mitjans: Blanca Ribelles (Punt Comunicació): 616 68 83 09.

 

 

,

Scroll to Top