Preocupació per la situació al Sàhara Occidental després de la ruptura de l’acord d’alto-el-foc per part del Marroc

Des de la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament-Espanya ens sumem a les nombroses veus de la societat civil espanyola que exigeixen una solució pacífica de la situació.

Apostem pel diàleg i la negociació per a aconseguir una solució pacífica a la legítima aspiració de conformar la República Àrab Sahrauí Democràtica.

El procés s’ha dilatat des dels acords de Madrid -que ara compleixen 45 anys- amb promeses incomplides i la indiferència de la comunitat internacional. Espanya, com a potència administradora del Sàhara Occidental, té una responsabilitat encara major.

Imagen de población del Sáhara Occidental.
Imagen cedida por Mundubat / Imatge cedida per Mundubat.

El passat 13 de novembre el Regne del Marroc va enviar efectius de les seues Forces Armades a través de tres bretxes a l’est de Guerguerat, obertes il·legalment en el mur fronterer, per a atacar a civils sahrauís que es manifestaven pacíficament des de fa quatre setmanes en la zona. Aquesta actuació marroquina violava l’Acord d’Alto-el-foc, vigent entre les dues parts en conflicte des de 1991.

Precisament la població sahrauí estava mobilitzada per a denunciar l’obertura del pas il·legal del Guerguerat, oberta pel Marroc l’any 2001. Aquesta maniobra està expressament prohibida en l’Acord de Pau de 1988 i en els acords militars entre el Marroc i el Front Polisario.

Com a resposta a l’agressió marroquina, el Front Polisario va respondre a la ruptura de l’alto-el-foc amb una sèrie d’enfrontaments al llarg del mur fronterer per a defensar a la població civil, reactivant així un conflicte bèl·lic latent des de fa 29 anys.

Diàleg i negociació

La ciutadania espanyola ha pogut comprovar any rere any com el poble sahrauí aposta pel diàleg i la negociació per a aconseguir una solució pacífica a la seua aspiració de conformar la República Àrab Sahrauí Democràtica. El procés s’ha dilatat des dels acords de Madrid -que ara compleixen 45 anys- amb promeses incomplides i la indiferència de la comunitat internacional davant les reiterades vulneracions del Marroc dels acords adoptats i del dret internacional.

És per l’anterior pel que des de la Coordinadora ens sumem a la diferents veus de la societat civil que estan denunciant l’augment de la tensió i responsabilitzant al regne alauita d’una inestabilitat que es pot estendre per tot el Magreb.

Espanya i la MINURSO

Demanem al Govern d’Espanya, potència administradora del Sàhara Occidental, que siga conscient de la seua responsabilitat en relació amb el conflicte en aquesta regió estratègica entre Àfrica i Europa.

Instem la MINURSO a reprendre, sense més dilacions, el procés negociador que desemboque en la celebració del postergat referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí. La guerra no és la solució a aquesta problemàtica, però tampoc es pot demorar l’expressió democràtica de la població del Sàhara Occidental.

Reclamem que es garantisca l’establiment d’un corredor humanitari per a atendre els camps de refugiats sahrauís així com a la població civil afectada per les accions bèl·liques.

(Des de la ONGD CERAI, també han emés un comunicat davant la greu situació al Sàhara Occidental).

Desplaça cap amunt