Premien tres projectes agroecològics que busquen millorar la gestió de l’aigua; transmetre sabers tradicionals, i transcendir el cultiu industrialitzat

La segona edició dels Premis Llaurant-Diputació es va realitzar ahir a la vesprada a Betxí, Castelló

L’objectiu dels premis és enfortir el sector agroecològic de la província de Castelló, afavorint el relleu generacional i la inserció professional.

Les persones premiades desenrotllaran les seues propostes i projectes en el marc del nou Espai Test agrari Horta del Rajolar.

 

Comunicar els sabers ancestrals de l’horta; investigar com gastar menys aigua en temps de canvi climàtic i escassetat; i passar-se, després d’anys d’experiència, de l’agricultura industrialitzada a l’agroecologia i les varietats tradicionals. Estes són les essències dels tres projectes guardonats ahir al capvespre, en la segona edició dels Premis Llaurant-Diputació de Castelló, en el Palau-Castell de Betxí.

La convocatòria d’estos premis es realitza en el marc d’un projecte més ampli sobre agroecologia coordinat per la Fundació Novessendes. A ella es van presentar perfils amb projectes diversos. L’objectiu del concurs consistix a enfortir el sector agroecològic de la província de Castelló, per mitjà la generació de propostes innovadores que puguen promoure un sistema alimentari territorializado.

Els guardons van reconéixer les propostes en tres categories concretes. Alexandra Bol Esteve va guanyar en la categoria Inclusió, en la qual s’ha intentat promocionar la incorporació de dones i joves al món de l’agroecologia. Alexandra es troba desenvolupament un projecte sobre comunicació de sabers ancestrals i culturals, i puntualment sobre el cultiu d’hortalisses en la Horta del Rajolar.

En la categoria Innovació i aprenentatges compartits, que consistix a generar coneixement, va ser premiada Irene Sánchez Castelló. Esta investigadora estudia ni més ni menys que com gestionar millor els recursos hídrics enfront del canvi climàtic i els temps de sequera que es viuen per falta de pluja. És a dir, com gastar la menor quantitat d’aigua possible en el cultiu d’hortalisses i fer-lo més eficientment.

Finalment, la tercera categoria va premiar l’Ocupació. Juan Carlos Ruíz Moral és un emprenedor interessat en la agroecologia i amb experiència en les formes de cultiu convencionals. Tot este patrimoni justifica el seu reconeixement per haver decidit passar-se, després d’anys, de l’agricultura industrialitzada a l’agroecologia. És a dir, d’una agricultura que destruïx el planeta a una altra que té més en compte el medi ambient, la transició cap a sistemes més sostenibles socialment, ecològicament i econòmicament.

La II edició dels premis Llaurant-Diputació, en el Palau-Castell de Betxí, va comptar amb la presència de l’Il·lm. Sr. diputat Vicente Pallarés Renau, l’Excma. Sra. alcaldessa de Betxí Carla Nebot Nebot i la coordinadora de RETA (Xarxa Espais Test Agraris) i tècnica de projectes agroecològics Laura Megias Garriga.

Les persones assistents van gaudir en l’acte de l’exposició ‘Aliments que transformen el món’ i del taller d’Usos i remeis amb plantes oblidades, a càrrec de la ONGD Pankara EcoGlobal. A més, van visionar el documental ‘Reviure el camp’, del jove presentador i guionista Diego García-Vega.

ESPACIO TEST AGRARIO EN BETXÍ

Les tres persones premiades es troben ja immerses en un procés formatiu en el qual desenrotllaran els seus projectes personals al llarg dels pròxims mesos. Dins d’este procés seran testimonis de la implementació i transformació en Espai Test Agrari del Horta del Rajolar, a Betxí, que desenrotlla ja l’equip tècnic de la Fundació Cívica Novessendes. Este espai, que començarà formalment al gener de 2025, també va ser presentat en la II edició dels Premis Llaurant-Diputació de Castelló.

L’Espai Test suposarà la transformació del projecte Horta del Rajolar, amb l’objectiu de consolidar-lo com un pol d’atracció econòmica a escala comarcal i un espai de ereferencia provincial per a l’emprenedoria agroecològica. Este espai sorgix per diverses necessitats, entre elles: treballar per un canvi de model agrari; pel desenvolupament rural; per la millora dels hàbits de consum i l’alimentació de la població; per feminitzar el sector; per afavorir el relleu generacional i evitar amb tot això l’abandó de terres i el despoblament.

Es tracta d’un programa que facilitarà la instal·lació progressiva d’agents noves al sector agrari. Per a això, compta amb el suport legal d’una entitat jurídica (Fundació Cívica Novessendes); el suport físic i logístic (Horta del Rajolar); el suport integral (amb formacions i acompanyament personalitzat) i un espai de governança estructurat amb les persones i entitats implicades.

,

Desplaça cap amunt