Perifèries denúncia que l’Agenda 2030 exclou als pobles indígenes

L’ONGD Perifèries del Món ha desenvolupat un projecte de sensibilització per a incorporar les propostes dels pobles indígenes a l’Agenda 2030 per a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Nombroses organitzacions vénen denunciant des de fa anys l’exclusió pràctica dels pobles indígenes, les seues propostes i visions, en l’Agenda 2030 per a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Per a atendre aquestes reivindicacions, Perifèries del Món ha posat en marxa el projecte Incorporant les visions, necessitats i prioritats dels pobles indígenes en els ODS. L’objectiu és aconseguir que aquesta agenda global respecte i contribuïsca a l’exercici dels seus drets almenys en la seua aplicació.

El projecte pretén, a més, sensibilitzar a administracions públiques i acadèmiques, a organitzacions socials i a la ciutadania en general a través de l’elaboració d’un Informe per a incorporar les visions i drets dels pobles indígenes en els ODS. Un document coordinat pel Grup Assessor d’Iniciatives de Desenvolupament, Interculturalitat i Cooperació (IDIC) i que pretén col·locar a l’Agenda 2030 i els ODS enfront de l’espill dels drets d’aquests pobles, evidenciant les seues contradiccions i identificant, no obstant això, oportunitats d’acció que podrien aprofitar-se amb voluntat política i pressió ciutadana.

A partir d’aquest diagnòstic, es proposaran una sèrie d’orientacions per a millorar la cooperació que es realitza amb els pobles indígenes. L’informe incorpora les aportacions de diverses organitzacions i persones indígenes llatinoamericanes d’àmplia trajectòria i experiència.

Una d’elles, Tarcila Rivera Zea, visitarà la Comunitat Valenciana els pròxims dies per a participar en diferents actes com a taules redones i debats tant en l’àmbit institucional i acadèmic com en el dels moviments socials valencians.

Tarcila Rivera Zea és una de les activistes indígenes més reconegudes mundialment. Des de la seua organització CHIRAPAQ (Centre de Cultures Indígenes del Perú), ha defensat els drets dels pobles indígenes centrant-se en els drets de les dones i la infància. Per aquesta labor, ha rebut reconeixements d’UNICEF, la Fundació Ford, la Fundació Sacred Fire i el Ministeri de Cultura del Perú. També ha ostentat el càrrec d’experta en el Fòrum Permanent de les Nacions Unides per a les Qüestions Indígenes durant el període de 2017 a 2019.

,

Desplaça cap amunt