Pakistan: una de cada set persones afectades per les pluges monsòniques

Acció contra la Fam intervé en les zones més afectades, amb programes de nutrició i salut davant el risc de còlera i malària.

S’ha produït una destrucció significativa dels mitjans de subsistència, alguna cosa que impactarà a llarg termini en la seguretat alimentària de les poblacions en un país ja afectat per una crisi econòmica, la pandèmia de la COVID-19 i els efectes indirectes del conflicte a Ucraïna. Per a molts, aquesta no és la primera catàstrofe natural dels últims anys. La sequera, les onades de calor, els terratrémols i les temperatures hivernals extremes han augmentat la vulnerabilitat d’aquestes llars davant aquest últim desastre.

La solidaritat internacional és crucial per a respondre adequadament a les necessitats immediates. Han d’assignar-se més fons a la resposta humanitària per a fer front a les creixents necessitats i ajudar a la recuperació d’aquestes zones.

Inundaciones en Pakistán. © Acción contra el Hambre

Des de juny, el Pakistan s’ha vist afectat per les pitjors pluges monsòniques de la història. Mentre el nombre de víctimes continua augmentant, els equips d’Acció contra la Fam al país es preparen per a intervindre a les províncies de Sindh i Baluchistán.

Un monsó excepcional

Segons les últimes dades, les pluges monsòniques d’enguany són quasi tres vegades més del normal i més de cinc vegades de l’habitual a les províncies de Baluchistán i Sindh, que són les més afectades. Aquest monsó excepcional es produeix després d’una sequera especialment greu que ha provocat un fort desglaç de les glaceres i ha afavorit un efecte d’escolament en els sòls dessecats durant els últims mesos.

“Els efectes devastadors del monsó d’enguany estan lluny d’haver acabat i moltes zones continuen sent inaccessibles, la qual cosa fa témer que el número de morts siga molt major en els pròxims dies”, alerta Jennifer Ankrom-Khan, directora d’Acció contra la Fam al Pakistan.

33 milions de persones

Fins hui, 33 milions de pakistanesos, la qual cosa es tradueix en un de cada set, ja s’han vist afectats per aquesta catàstrofe. 6,4 milions necessiten ajuda humanitària i més de 421 000 persones han hagut de fugir. També s’estima que els danys als mitjans de subsistència són especialment greus. Més de 719 000 caps de bestiar han mort i més de 2 milions d’hectàrees de cultius i horts han sigut devastades per les inundacions.

Acció contra la Fam va iniciar la seua resposta d’emergència en Sindh i Baluchistán en la primera setmana d’agost i ha començat a distribuir més de 150 kits de construcció de latrines en els campaments de desplaçats del districte de Thatta, de la província de Sindh, i del districte de Pishin, de la província de Baluchistán. L’objectiu és evitar qualsevol contagi epidèmic en una regió afectada per epidèmies de còlera.

“Encara que s’estan fent esforços nacionals per a fer costat als afectats per les pluges i inundacions, la solidaritat internacional és crucial per a atendre adequadament les necessitats immediates. És necessari assignar més fons a la resposta humanitària per a poder respondre a la situació”, explica Jennifer Ankrom-Khan.

Fons limitats

Fins al moment, Nacions Unides ha fet una crida per a realitzar donacions, però els fons assignats són molt limitats. Dels 160 milions de dòlars estimats per a cobrir les necessitats, fins al moment només s’han assignat 10 milions.

“A més, existeix un risc real de repercussions a llarg termini en el subministrament i el mercat d’aliments en un país ja afectat per una important crisi econòmica a través dels efectes indirectes de les pandèmies de la COVID-19 i la guerra a Ucraïna. Al Pakistan, 27 milions de persones pateixen ja inseguretat alimentària”, conclou Jennifer Ankrom-Khan.

Acció contra la Fam porta al Pakistan des de 1979 i ha prestat assistència humanitària i de desenvolupament de manera eficaç en zones de difícil accés i insuficientment ateses, ajudant a més de 2,2 milions de persones l’any 2021 a través dels seus programes multisectorials.

Punxa ací per a saber com pots ajudar.

Desplaça cap amunt