Oxfam Intermón crea una falsa plataforma anti-impostos per a desmuntar que la ciutadania espanyola estiga en contra de la fiscalitat

L’organització realitza una cambra oculta i enquesta a peu de carrer que mostra una ciutadania conscient del valor dels impostos per a contribuir a la millora dels serveis públics.

Oxfam Intermón ha creat una plataforma fictícia, la Iniciativa de Valents Votants Anti-Impostos (I.V.V. A.) i ha eixit al carrer, amb cambra oculta, per a recollir adhesions per a aquesta plataforma anti-impostos. El resultat, tres vídeos curts en els quals, amb un to positiu, fresc i amb un toc d’humor la ciutadania entrevistada defensa el pagament d’impostos com una manera d’aportar a l’Estat de Benestar

Oxfam Intermón contribueix al fet que la ciutadania siga crítica enfront de faules i falses creences entorn del pagament d’impostos i al sistema fiscal, alimentades per una forta narrativa anti – impostos impulsada per a aconseguir rèdits polítics amb el mantra de “baixar impostos per a reduir la despesa pública”.

“Aquesta narrativa compleix l’objectiu de generar sospita, aprofundir en les pors i allunyar a la ciutadania del principi constitucional que totes les persones aporten a les arques públiques. És un discurs que per simple i demagògic cala en les persones que senten com s’allunyen les seues aspiracions de progrés. Per a aquestes persones no és fàcil posar en valor, en el curt termini, els beneficis i la importància de pagar impostos per a finançar serveis públics fonamentals”, assenyala Ximena Medina, responsable del projecte.

L’ONG treballa per una fiscalitat justa com a eina per a la reducció de les desigualtats. En aquesta ocasió, a través d’aquest experiment social, mostra el suport de la ciutadania a pagar impostos i coneix el valor que aquests aporten en la millora dels serveis socials públics.

Oxfam Intermón recomana al Govern espanyol:

  • Realitzar una reforma tributària que reduïsca com més prompte millor la bretxa recaptatòria que existeix entre Espanya i la UE. Resulta necessari aconseguir que tant les diferents figures tributàries individuals com el sistema tributari en el seu conjunt siguen més progressius, de manera que qui més té o gana més aportació, traslladant l’esforç fiscal des del consum i el treball cap a l’acumulació de riquesa.
  • Augmentar la progressivitat de l’IRPF, amb una major pressió fiscal sobre les rendes de capital.
  • Millorar el disseny de l’actual impost al patrimoni.
  • Reforçar l’Impost als beneficis extraordinaris.
  • Lluitar contra l’elusió i l’evasió fiscal

Amb motiu del Fòrum Econòmic Mundial al gener de 2023, Oxfam Intermón va publicar l’informe Sobra molt de mes a final del sou amb una exhaustiva anàlisi del context soci econòmic a Espanya.

Desplaça cap amunt