En el marc del Dia de la Terra, el 22 d’abril, Alianza por la Solidaridad, Amnistia Internacional, Assemblea de Cooperació per la Pau – País Valencià, Atelier ONGD, IV Med In València Mediació, La Col·lectiva de Dones refugiades, exiliades i migrades colombianes a Espanya, Errese Responsabilitat Social per a pimes, el Node de València de la Comissió de la Veritat, Hispanoamericans a Xàbia i València, Intersindical Solidària i CEDSALA Solidaritat Internacionalista es pronuncien conjuntament sobre l’augment dels assassinats, violència i vulneracions de drets a les quals s’enfronten les persones defensores del territori en dos dels països més perillosos per a defensors, com són Guatemala i Colòmbia.
Recursos vitals
En l’actual context d’emergència climàtica, les comunitats indígenes, afrodescendents i els i les llauradores denuncien la degradació de recursos vitals com l’aigua o la terra, per al seu ús en projectes transnacionals d’empreses extractivistes. Aquests projectes deixen comunitats senceres sense accés a aquests béns, destruint ecosistemes d’alt valor ecològic i vulnerant els drets a la gestió de recursos i territoris d’aquests pobles.
331 persones assassinades
En 2020 van ser assassinades 331 persones defensores de drets en el món i el 69% estaven implicades en la defensa de la terra i els recursos naturals; 44 van ser dones. Només a Amèrica, es van produir 284 d’aqueixes morts l’any passat. En 2019 van ser 208, segons l’informe de Front Line Defenders, la qual cosa suposa un augment d’un 36% en només un any.
Preocupació per les dones
En el comunicat conjunt, publicat en el marc del Dia de la Terra, les organitzacions valencianes manifesten especialment la seua preocupació per la situació de les dones defensores a Guatemala i Colòmbia. Denuncien que la seua lluita sol estar invisibilitzada per les amenaces i violències específiques que enfronten pel fet de ser dones.
Crida
Així mateix, les 11 organitzacions signants fan un anomenat a les autoritats i la societat valenciana per a detindre l’assetjament sobre les persones defensores, especialment de les dones defensores, garantint el compliment dels Drets Humans. Igualment, reclamen l’adopció de mesures que protegisquen les persones defensores i tinguen en compte la violència específica contra elles. Així mateix, exigeixen que abans de dur a terme qualsevol tipus de projecte que impacte en els recursos naturals d’un territori, es duga a terme una consulta lliure, prèvia i informada entre la població, tal com estableix el Conveni 169 de l’Organització Internacional del Treball.
Llig el comunicat complet.