Organitzacions socials i sindicals es manifesten per a demanar el vot per la justícia fiscal en la Comunitat Valenciana

La Campanya autonòmica per la Justícia Fiscal ha organitzat una mobilització amb motiu del Dia Internacional Contra els Caus Fiscals per a reclamar una reforma del sistema tributari i una redistribució de la riquesa en aquest any electoral

Aquesta iniciativa explica, entre altres arguments, que els beneficis extraordinaris de les grans empreses i fortunes són causants en un 92,5% de la pujada de preus

Diferents organitzacions socials i sindicats de la Comunitat Valenciana s’han unit per seté any consecutiu entorn de la Campanya per una Justícia Fiscal, que, en aquest any electoral, demana que la ciutadania reflexione sobre a qui confia el seu vot segons el seu programa de política fiscal, com també exigeix un ferm compromís per part dels partits polítics per a reformar el sistema tributari cap a un model de major progressivitat, redistribució de la riquesa i control del frau.

“Una fiscalitat justa és de vital importància per al sosteniment de l’estat de benestar, les polítiques públiques, els serveis socials i, en conseqüència, per a l’exercici dels drets humans”, ha explicat Ximena Medina, portaveu de la campanya.

Amb tot, “Ompliguem l’urna de drets: vota justícia fiscal!” ha sigut el lema triat per aquesta iniciativa per a la seua proposta de 2023, que ha comprés una mobilització amb motiu del Dia Internacional contra els Caus Fiscals el dilluns 3 d’abril. Amb aquest motiu s’ha organitzat una concentració en la Plaça de l’Ajuntament de València, on s’han reunit activistes, ciutadania i autoritats públiques per a reivindicar un canvi real.

En concret, l’acte ha comptat amb l’assistència de Lucía Beamud, regidora d’igualtat, i de Gloria Tello, regidora de patrimoni i recursos culturals. Així mateix, han participat persones representants de les entitats membres de la campanya juntament amb la fotoperiodista Eva Máñez i Francisco Álvarez, ex vicepresident de la Borsa de París i expresident de la Borsa de València, els qui han llegit el manifest.

Per què es necessita una reforma fiscal?

La Campanya per una Justícia Fiscal de la Comunitat Valenciana ha publicat un manifest en el qual no sols s’afirma que les mesures fiscals adoptades fins al moment no són suficients, sinó que s’aporten “dades contundents” per a provar-lo. Per exemple, que els beneficis extraordinaris de les grans empreses i fortunes són causants en un 92,5% de la pujada de preus; que els resultats econòmics de les empreses de l’IBEX 35 en 2021 van ser un 63% superiors a 2019, abans de la irrupció de la pandèmia; o que els 36 principals bancs europeus registren el 14% dels seus beneficis en caus fiscals.

Mesures concretes per al canvi real

Així mateix, en aquest document s’inclouen mesures concretes per a construir un sistema fiscal que garantisca el benestar col·lectiu, sostenint les polítiques de protecció social i els serveis públics. De caràcter estatal, destaquen actualitzar la llista negra sobre caus fiscals; crear un registre públic que abast als propietaris reals, finals i efectius de totes les societats pantalla i comptes bancaris; elevar l’impost mínim de societats per damunt del 15%; reforçar l’impost als beneficis extraordinaris, treballar per l‘harmonització fiscal de la comunitats autònomes, o restringir bonificacions i exempcions fiscals que contribueixen i deriven en frau.

Per part seua, en l’àmbit europeu es proposen actuacions com la inclusió automàtica en la llista negra de les jurisdiccions amb impostos corporatius nuls o molt baixos, aplicant als països de la UE el mateix nivell d’escrutini que a tercers països; la concreció de la quantitat precisa i “adequada” de volum de negocis i personal que una multinacional ha de tindre en una jurisdicció; o l’adopció de sancions per als països membre que mantinguen mecanismes de competència fiscal deslleial.

Gestos que poden marcar una diferència

La Campanya per una Justícia Fiscal de la Comunitat Valenciana cerca la sensibilització ciutadana i la incidència política. Per això, ha obert el seu manifest a adhesions (de particulars o d’entitats) amb la intenció de presentar-lo davant les institucions valencianes com un argumentari que gaudeix d’un suport sòlid, de manera que la transformació del sistema fiscal vaja des del local fins al global. Així mateix, aquesta iniciativa recorda que les pròximes eleccions de maig i desembre són una nova oportunitat per a reprendre la senda marcada per “El Llibre blanc sobre la Reforma Tributària”, d’ací la importància de cada vot.

Desplaça cap amunt