Organitzacions socials es reunixen amb el president del Govern per a reclamar una implementació del Pacte de Migració i Asil que garantisca els drets humans

Una vintena d’entitats s’han reunit amb Pedro Sánchez i Elma Saiz, ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, per a traslladar-los les seues principals propostes per a una aplicació del Pacte centrada en les persones i els seus drets.

Les entitats exigixen al govern que la voluntat expressada per Pedro Sánchez de garantir els drets humans en la política migratòria es traduïsca en fets.

Demanen que no introduïsca controls «previs» a l’entrada que impedisquen l’accés als drets humans ni faça ús de procediments d’asil i retorns accelerats en frontera, entre altres mesures que planteja el Pacte.

 

 

Pedro Sánchez i la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions al costat de representants de les organitzacions socials en Moncloa.

Representants de 20 organitzacions especialitzades en migració, refugi i drets humans s’han reunit hui amb el president Pedro Sánchez i Elma Saiz, la ministra d’Inclusió i Seguretat Social, per a reclamar-los que implementen el Pacte Europeu de Migració i Asil de manera que garantisca plenament els drets humans, tant a les fronteres com en territori espanyol. «És un moment clau per a contribuir a una Europa que defenga els drets humans i que siga coherent amb els seus valors fundacionals», han declarat.

Després de la reunió, les organitzacions socials valoren positivament la voluntat del president de defendre a la UE un enfocament de garantia de drets de les persones migrants i refugiades en l’aplicació del Pacte, així com el seu compromís per a assegurar la interlocució amb la societat civil durant tot el procés per a la seua implementació a Espanya. Les organitzacions destaquen la importància que estos compromisos es facen realitat.

Les organitzacions han traslladat la seua preocupació al president del Govern pels importants reptes que planteja este Pacte en matèria de drets humans, dret internacional humanitari i protecció internacional. Han alertat, entre altres qüestions, sobre la introducció de nous controls «previs» a l’entrada, els procediments d’asil i retorns accelerats en frontera, la reducció de garanties procedimentals i el risc d’un ús excessiu de la detenció. Mesures que podrien suposar greus obstacles per a accedir al dret d’asil i posarien en risc els drets humans i el respecte del principi de no devolució, la qual cosa agreujaria la ja enorme situació de vulnerabilitat que patixen moltes persones migrants i refugiades.

Oportunitat de marcar el camí a Europa

A més, han recordat que Espanya encara pot “transformar estos reptes en oportunitats, servint com a exemple per a la resta dels països de la Unió Europea en la construcció d’una política migratòria que pose en el centre a les persones i als seus drets, garantint vies legals i segures que eviten les morts en la mar”. La fase d’implementació del Pacte que es durà a terme durant els pròxims dos anys pot marcar el futur de la política migratòria espanyola i evitar importants retrocessos en drets humans.

Per este motiu, han demanat al president del Govern que es comprometa a no estendre el termini constitucional de detenció preventiva de 72 hores i a aplicar de manera preferent mesures que no siguen privatives de llibertat; a garantir l’assistència jurídica gratuïta en totes les fases del procediment, així com l’anàlisi individualitzada de les sol·licituds i a l’adequada atenció sanitària, el dret a intèrpret, a la informació i a ser escoltat/a; a tramitar les sol·licituds pel procediment ordinari quan es detecten necessitats especials o situacions de vulnerabilitat en els procediments fronterers, entre altres propostes. A més, destaquen que és necessari comptar amb un sistema preparat, dimensionat i amb un enfocament estructural per a atendre les emergències de manera adequada i evitar derogacions i excepcions de les normes d’asil, tal com arreplega el Reglament de Crisi i Força Major, que pot impedir en la pràctica l’accés a la protecció a les persones sol·licitants d’asil i refugiades. Finalment, s’exigix la implementació d’un mecanisme de vigilància i monitoratge dels drets humans amb la participació de la societat civil.

Per a fer-ho efectiu, reclamen que, en l’elaboració del Pla Nacional d’Implementació que ha de ser entregat a la Comissió Europea el mes de desembre, així com al llarg de tot el procés, Espanya adopte un enfocament garantista amb els màxims estàndards de drets humans i que involucre a la societat civil mitjançant intercanvis i consultes regulars, d’acord amb el que s’establix per la Comissió Europea en el Pla Comú d’Implementació.

Finalment, assenyalen que la implementació del Pacte hauria de suposar una oportunitat per a millorar la situació de la infància migrant no acompanyada i destaquen la urgència de resoldre la situació en la qual viuen milers de persones migrades al nostre país sense drets, en trobar-se en situació administrativa irregular.

ORGANITZACIONS SIGNANTS

Accem, Alboan, Aliança per la Solidaritat / ActionAid, Amnistia Internacional, Andalusia Acull, Associació Rumiñahui, Associació Rumiñahui, Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), La Coordinadora d’Organitzacions per al Desenrotllament, CONVIU Fundació Cepaim, Creu Roja Espanyola, Fundació Entreculturas, Institut Novact de Noviolencia, Iridia, Metges del Món, Metges Sense Fronteres, Moviment per la Pau -MPDL-, Oxfam Intermón, Xarxa Acull, Salut per Dret, Servici Jesuïta a Migrants-SJ.

,

Desplaça cap amunt