Organitzacions denuncien el segrest corporatiu de la cimera de Sistemes Alimentaris de l’ONU

Amigos de la Tierra, CERAI, COAG i Justícia Alimentària sol·liciten al Govern espanyol que no participe en la Cimera de Sistemes Alimentaris.

 

Denuncien que la Cimera està dominada pels interessos de grans multinacionals, que no es basa en els drets humans i dels pobles i que redissenya la governança mundial des de la perspectiva de les empreses transnacionals.

 

Les organitzacions agràries, socials i ecologistes se sumen a les mobilitzacions internacionals per a desafiar la Cimera, així com als Diàlegs Nacionals i a la pre cimera previst a Roma els dies 25, 26 i 27 de juliol.

Les organitzacions Amigos de la Tierra, CERAI, COAG i Justícia Alimentària sol·liciten al Govern espanyol que no participe en la Cimera de Sistemes Alimentaris (UNFSS) impulsada pel secretari general de Nacions Unides el mes vinent de setembre a Nova York. Aquesta cimera suposa un intent encobert de deslegitimació dels mecanismes i espais de l’ONU en matèria alimentària, especialment del Comité de Seguretat Alimentària Mundial de les Nacions Unides (CSA), afebleix considerablement el paper dels Estats enfront d’empreses transnacionals i es doblega davant el model financer mundial.

A més, aquest procés margina i exclou a les organitzacions de la societat civil, en particular a les organitzacions de productors i productores d’aliments.

Les organitzacions agràries, socials i ecologistes se sumen a les mobilitzacions internacionals i denuncien el segrest corporatiu de la Cimera de Sistemes Alimentaris de l’ONU, així com dels Diàlegs Nacionals i la precimera prevista a Roma els dies 25, 26 i 27 de juliol. Animen també a les organitzacions de la societat civil a unir-se als actes de mobilització global previstos entre els dies 25 i 27 de juliol.

Capitalisme de les parts interessades

L’actual Cim de Sistemes Alimentaris no s’està construint sobre el llegat dels anteriors cims mundials sobre alimentació, que estaven clarament ancorades en l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i que van donar lloc a la creació de mecanismes de governança innovadors, inclusius i participatius, amb l’objectiu de portar a la realitat el dret a una alimentació adequada per a tota la població. Per contra, aquest cim es basa en un acord d’associació amb el Fòrum Econòmic Mundial (FEM), el qual llança un núvol sobre la integritat de l’ONU com a sistema multilateral i obri la porta a establir el “capitalisme de les parts interessades” com a model de governança per a tot el planeta.

Participació per a garantir el dret a l’alimentació

El Comité de Seguretat Alimentària Mundial de les Nacions Unides i la FAO ofereixen un model diferent al del cim. El CSA és reconegut com el Comité de l’ONU més inclusiu i participatiu, ja que representa als pobles indígenes, les persones sense terra, les dones, les persones treballadores rurals, llauradores, pescadores, pastores, consumidores, així com a les persones que pateixen inseguretat alimentària en les zones urbanes i a les joves, amb la finalitat de garantir el dret humà a una alimentació adequada per a tota la població.

En l’actualitat, el CSA està negociant directrius sobre els sistemes alimentaris i la nutrició, així com recomanacions de polítiques sobre agroecologia, que aborden genuïnament les preocupacions que el cim proposat per l’ONU desitja perseguir. Per part seua, la FAO ha adoptat polítiques clares de col·laboració amb la societat civil, els pobles indígenes i els productors d’aliments a petita escala, així com marcs normatius per a transformar els sistemes alimentaris cap a un model més just i sostenible. En l’actualitat, la FAO exerceix un paper fonamental en el Decenni de les Nacions Unides de l’Agricultura Familiar.

Les organitzacions consideren que el Govern d’Espanya no ha de participar ni en la precimera ni en el Cim de Sistemes Alimentaris que tindrà lloc al setembre a Nova York i, al contrari, ha d’assegurar que la seua representació en les agències amb seu a Roma i en el Comité de Seguretat Alimentària Mundial continue sent central per als debats multilaterals sobre alimentació i agricultura.

Més informació:

  • Teresa Rodríguez Pierrard, responsable de comunicació Amigos de la Tierra, Tel. 680 936 327, prensa@tierra.org
  • Irina Tasias Compte, responsable de comunicació de Justícia Alimentària, Tel. 617 094 767, irina.tasias@justiciaalimentaria.org
  • Celia Climent de la Hera, responsable de comunicació del Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI), Tel. 626 48 25 17
  • Rubén Villanueva, responsable de comunicació COAG, Tel. 629 16 46 12

, ,

Desplaça cap amunt