Obert el termini d’inscripció per a la 4a Escola de Ciutadania, que arriba renovada i en ple any electoral

Fins al 10 de febrer poden enviar-se sol·licituds de matriculació per a aquest curs, que es reforça amb nou professorat i ampliació de mòduls sobre activisme polític

Les cites electorals i la presidència espanyola de la UE marcaran un curs que celebrarà trobades amb tots els candidats a la Generalitat i visites a les Corts i el Congrés

La 4a Escola de Ciutadania obri el termini d’inscripció per a les persones migrants i d’origen migrant que desitgen accedir a aquest programa que ja ha format a més de 120 líders i lidereses en les seues tres primeres edicions. Les persones interessades a participar en el procés de selecció poden sol·licitar una de les 45 places disponibles emplenant aquest formulari fins al 10 de febrer.

Impulsada per Jovesólides, Acoec i Espai Obert El Marítim,  la 4a Escola de Ciutadania estarà marcada per les cites electorals de 2023 i per la presidència espanyola de la Unió Europea. En aqueix sentit, s’han introduït interessants novetats com les trobades polítiques, un espai de diàleg directe amb els candidats i candidates a la presidència de la Generalitat que estaran acompanyats per líders polítics d’origen migrant que ja són un referent. Una iniciativa que recull el guant de les *mentorías celebrades durant l’edició anterior i que amplia el seu focus fins als principals responsables dels partits valencians.

A més, aquest curs -que arranca el 23 de febrer -també s’han previst visites a seus parlamentàries com les Corts Valencianes o el Congrés dels Diputats i les Diputades, entre altres, on l’alumnat podrà conéixer de primera mà el funcionament de les cambres legislatives autonòmica i nacional.

Programa formatiu

Quant al programa formatiu, s’amplia de 40 a 62 hores lectives. Aquest curs s’han creat nous mòduls sobre activisme polític; innovació social; ocupació i habitatge digne. També s’ha renovat bona part del claustre *profesoral amb l’objectiu de reforçar la preparació en aquelles matèries i drets amb major incidència en la vida quotidiana de les persones d’origen migrant.

En la present edició s’incorporen com a docents Gonzalo Fanjul, investigador i activista contra la pobresa, que tractarà al costat de Silvana Cabrera de Regularització JA el dret a una ocupació digna i les relacions laborals; l’activista i polític Guillem Balboa, que impartirà una classe sobre l’evolució de l’associacionisme a l’activisme polític; el periodista Youssef M. Ouled, que parlarà sobre racisme institucional i violències administratives; el politòleg i comunicòleg Ibrahim Rifi que tractarà les barreres a la diversitat política i estratègies per a construir una identitat cultural compartida; Zenib Laari, educadora social i campiona mundial de Kenpo en defensa personal, que tractarà el dret a l’educació inclusiva; i Ana Fornés, especialitzada en Polítiques Públiques, Immigració i Cooperació al desenvolupament, que abordarà el dret a un habitatge digne al costat de Mohamed Lemine.

Els nous docents s’incorporen a un claustre encapçalat per la Directora de l’Escola de Ciutadania i gerente de Jovesolides Boutaina El Hadri en el qual es mantenen la comunicadora Fani Grande, el sociòleg Albert Mora, la politòloga Aída Biscaí i el metge especialista en salut pública Rafel Sotoca.

El programa de la 4a Escola de Ciutadania s’estructura en els quatre mòduls següents:

Mòdul 1- Participació, activisme i influència política

  • El mapa: així és la participació social i política a Espanya
  • Formes de participació social i política
  • De la participació social a l’activisme polític

Mòdul 2- Diversitat política en societats diverses i polaritzades

  • Identitats culturals en societats diverses i polaritzades
  • Barreres a la diversitat política i estratègies per a construir una identitat cultural compartida

Mòdul 3- Fronts oberts pels drets ciutadans

  • Dret a una ocupació digna i relacions laborals
  • Violències administratives i racisme institucional
  • Dret a l’educació inclusiva
  • Dret a un habitatge digne
  • Dinamització: Innovació social per als drets ciutadans

Mòdul 4- La veu pròpia en política: lideratge i comunicació eficaç

  • Lideratge i comunicació eficaç (part 1)
  • Lideratge i comunicació eficaç (part 2)

Ací pots consultar el programa formatiu detallat i el quadre de professorat.

Requisits per a l’alumnat

La formació s’impartirà a València els dijous a la vesprada, entre febrer i maig, a 45 persones residents en la Comunitat Valenciana.

Està destinada a persones immigrants o descendents d’immigrants amb un nivell d’estudis equivalent al Batxillerat (no és necessària l’homologació), experiència acreditable en moviments associatius i un nivell mitjà d’espanyol.

Si compleixes els requisits i vols formar part d’aquesta comunitat de líders i *lideresas, inscriu-te ací fins al 10 de febrer per a entrar en el procés de selecció d’alumnat.

Vols conéixer les edicions anteriors?

L’objectiu de l’Escola de Ciutadania és afavorir la participació de les persones immigrants en la societat valenciana a través de la capacitació, l’apoderament personal i la gestió positiva de la interculturalitat. Es tracta de fomentar la seua implicació en els moviments associatius i en la vida política de la Comunitat Valenciana.

Los partidos valencianos de izquierda se comprometen a incluir un “porcentaje representativo” de personas de origen migrante en sus listas electorales para 2023

Las 15 medidas para alcanzar una realidad: ¡migrantes en política ya!

Vídeo del debat de la 3a edició

Per a seguir tota l’actualitat d’aquest projecte, finançat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, pots seguir en xarxes socials les etiquetes #EscuelaDeCiudadanía i #MigrantesEnPolíticaYa.

,

Desplaça cap amunt