Nou informe Centre Delàs: Finançament de les armes de la guerra de Iemen

Segons dades d’ACNUR, a Iemen el 80% de la població necessita ajuda humanitària per a sobreviure, hi ha prop de 4 milions de desplaçats interns i més de 7 milions de persones necessiten assistència nutricional.

És en aquest greu context de conflicte armat i vulneració dels Drets Humans, plantegem la necessitat de realitzar un estudi de cas sobre qui finança les empreses d’armament el material militar del qual és exportat als principals països de la coalició: l’Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs.

Financiación armas a Yemen

El conflicte iemenita, especialment silenciat pels mitjans de comunicació i la comunitat internacional, ha propiciat la crisi humanitària més rellevant de les últimes dècades. Segons dades de l’ACNUR,1 a Iemen el 80% de la població necessita ajuda humanitària per a sobreviure, hi ha prop de 4 milions de desplaçats interns i més de 7 milions de persones necessiten assistència nutricional.

És en aquest greu context de conflicte armat i vulneració dels Drets Humans, que plantegem la necessitat de realitzar un estudi de cas sobre qui finança les empreses d’armament el material militar del qual és exportat als principals països de la coalició: l’Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs. Les dades principals que aporta aquest informe són:

Els països que exporten armes

Durant el període 2015-2019, un total de 25 països de tot el món han realitzat exportacions de material militar a l’Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs, els qui lideren la coalició de països que participen en la guerra a Iemen. els Estats Units és el país que encapçala la llista acaparant el 72,2% del total de les transaccions. Li segueix el conjunt de països de la Unió Europea, que representen el 21,9%.

Les empreses que les venen

80 empreses d’armes han exportat els seus productes a l’Aràbia Saudita i Emiratos Àrabs Units durant el període estudiat. Disposem de dades sobre el finançament de 15 d’aquestes empreses: Airbus, BAE Systems, Boeing, la Xina Aerospace Science and Technology Corporation, General Dynamics, Leonardo, LIG Nex1, Lockheed Martin, Navantia, Norinco, Raytheon Technologies, Rheinmetall AG, Rolls-Royce, Textron i Thales Group.

Els bancs que financen

Centenars d’entitats financeres de la Banca Armada Internacional han dedicat un total de 607 mil milions a les principals empreses subministradores d’armament als exèrcits de l’Aràbia Saudita i EAU entre 2015 i 2019, quan han realitzat accions bèl·liques contra la població civil iemenita.

Entre les 50 entitats que lideren el rànquing de la Banca Armada internacional que ha finançat empreses d’armes subministradores dels principals exèrcits involucrats en la guerra a Iemen (2015-2019), trobem alguns dels principals bancs estatunidencs, com Black Rock, Goldman Sachs, Morgan Stanley i Citigroup, i bancs europeus com Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas, l’asseguradora AXA, Unicredit, empreses públiques com la SEPI espanyola o el Norwegian Government Pension Fund – Global i els dos grans bancs espanyols BBVA i Banc Santander.

Banca armada espanyola

La banca armada espanyola ha destinat 8.686 milions de dòlars a nou companyies que han fabricat armament exportat a l’Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs. Les empreses beneficiades dels seus serveis i inversions financeres són: Airbus, Boeing, General Dynamics, Leonardo, Navantia, Raytheon Technologies, Rolls-Royce, Thales i Rheinmetall AG.

BBVA i Banc Santander són els bancs espanyols que més finançament han destinat a les empreses d’armes subministradores dels principals exèrcits involucrats en la guerra a Iemen, amb 5.231 milions de dòlars durant el període 2015-2019.

Més info

Pots consultar i descarregar el resum executiu en castellà, en català i en anglés, i l’informe complet en castellà.

,

Scroll to Top