Només el 50,4% de persones contribuents marca la casella 106 de Fins Socials en la seua renda

En el passat exercici es van recaptar a nivell autonòmic 39 milions d’euros que aniran destinats a projectes socials desenvolupats per les ONG, 4’1 milions més que l’any passat

El 39,59% de les persones contribuents de la Comunitat Valenciana (quasi un milió de persones) no marquen la casella 106 ni la de l’Església Catòlica

Si les persones que no marquen la X Solidària ho feren es disposaria de 28 milions més per a atendre els sectors de població en situació de major vulnerabilitat

A Espanya durant 2022 s’han recaptat 425 Milions d’euros, un augment de més de 38 milions d’euros respecte a la recaptació de 2021

Plataformes i entitats socials han animat hui a la població valenciana a marcar la casella 106 d’Activitats d’Interés Social (‘X Solidària’) en la seua declaració de la renda, en un acte de presentació que ha tingut lloc en la seu de l’ONCE a València. Sota el lema “Llámalo X”, les entitats socials han apel·lat a unir-se a aquest moviment social a través de valors com el compromís, la igualtat, l’empatia, els drets o la diversitat per a no deixar a ningú arrere.

El 39,59% de les persones contribuents de la Comunitat Valenciana (quasi un milió de persones) no marquen la casella 106 ni la de l’Església Catòlica. Si les persones que no marquen la X Solidària ho feren, es podrien destinar en total 28 milions més a atendre els sectors de població en situació de major vulnerabilitat. Per això, entitats socials de tota la Comunitat s’uneixen en aquesta campanya per a reclamar que continua sent necessari que més persones marquen la X Solidària en la seua renda, enmig d’un context social, econòmic i sanitari molt inestable generat per la guerra d’Ucraïna, la crisi energètica i els efectes de la pandèmia, segons han assenyalat.

La meitat de la població

En 2022, el 50’4% de la població de la Comunitat Valenciana va realitzar aquest gest en presentar la seua declaració, la qual cosa suposa un punt percentual menys que l’any passat. Per províncies, Castelló continua mantenint el lideratge en percentatge de contribuents que van marcar la casella -amb un 52’9%, seguit de València -amb un 51’3%- i Alacant -amb un 47’9%.

Aquest percentatge representa un total de 39 milions d’euros recaptats, que es destinaran a projectes socials dirigits a les persones en situació de vulnerabilitat. Amb aquestes xifres, la Comunitat Valenciana augmenta l’assignació tributària en 4’1 milions d’euros més respecte a l’exercici anterior.

Dels 39 milions de recaptació en el nostre territori, 24’4 milions es dedicaran a finançar més de 1.000 programes de més de 200 entitats en tota la Comunitat Valenciana a través de la convocatòria de subvencions d’IRPF de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives; els 14,6 milions d’euros restants es destinen a cohesió territorial i projectes d’entitats estatals.

Cal assenyalar, a més, que un total de 482.822 contribuents que van marcar la casella 106 (un 19’5%) van marcar tant la ‘X Solidària’ com la casella de l’Església Catòlica. Des de la campanya, s’ha insistit que aquelles persones que solament marquen la casella de l’Església Catòlica han de saber que poden marcar també la casella ‘X Solidària’ i ajudar el doble.

El poder del contribuent

Com ha explicat el president de la Plataforma del Tercer Sector social de la Comunitat Valenciana, Luis Vañó:

“Marcant les dues caselles l’ajuda se suma, no es divideix; d’aquesta manera estaran aportant un 0,7% dels seus impostos a cadascuna d’elles, en total un 1,4%”. Vañó ha recordat la importància de realitzar aquest gest, que “no costa res al contribuent, perquè ni pagarà més ni li retornaran menys”.

I ha declarat: “Marcar la X solidària envia un missatge poderós de solidaritat i compromís social i és una mostra d’empatia cap a les persones que enfronten desafiaments i dificultats en les seues vides i, per tant, en unir-nos a aquesta iniciativa estem demostrant que ens importa el benestar col·lectiu, i que estem disposats a col·laborar per a construir una societat més justa i equitativa i que, per consegüent, estem transformant i sent agents de canvi social”.

.

En aquest sentit, ha indicat: “No hem de subestimar el poder que tenim com a individus per a generar un canvi significatiu en el nostre entorn; i aqueix poder de canvi el tenim a les nostres mans en Marcar la X solidària en la declaració de la renda, que ens brinda l’oportunitat de ser part activa d’aqueix canvi i de deixar una petjada positiva en la societat; sent una inversió en el futur, en el progrés i en la construcció d’un món millor per a tots i totes”.

D’altra banda, la portaveu de la Coordinadora Valenciana de ONGD, Lourdes Tafaner, ha destacat la solidaritat de la ciutadania valenciana:

“Una part majoritària de les persones contribuents del nostre país i de la nostra comunitat és solidària, un 50’4% van marcar en 2022 la casella de fins socials, la qual cosa ha permés el desenvolupament de programes d’acció social que han beneficiat a milions de persones en situació de major vulnerabilitat”.

A més, Tafaner ha remarcat que l’objectiu de la campanya enguany és la meitat de les persones que no han marcat la casella: “Des de les organitzacions socials, volem seduir a la resta de contribuents perquè enguany ningú es quede sense marcar la “X Solidària i poder ajudar a més persones”, ha explicat.

Per part seua, des de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) també s’ha animat a les empreses a marcar la X solidària.

“Volem empreses responsables i marcar la X solidària en l’impost de societats és un exercici de responsabilitat, així que des d’ací animem a totes les empreses al fet que ho facen i al fet que totes les associacions i federacions animen a les seues empreses a fer-ho”, ha afirmat Teresa Luengo, secretària provincial de la CEV València.

“L’any passat es van recaptar 37.176 milions d’euros en l’impost de societats a nivell estatal, 2.515 en el cas de la Comunitat Valenciana. Si totes aquestes empreses valencianes hagueren marcat la X solidària, s’haurien recaptat més de 17,6 milions per a fins socials”, ha assegurat Luengo.

Reducció de la taxa AROPE

El 27’5% de població de la Comunitat Valenciana es troba en risc de pobresa o exclusió, tres punts menys que en l’exercici anterior, la taxa del qual AROPE es va situar en el 30’6%. D’aquesta manera, el risc de pobresa o exclusió social ha disminuït entorn d’un 10% en un any, encara que les entitats socials asseguren que queda un “llarg camí per a complir amb l’Agenda 2030 de la UE, ja que existeixen 140.000 persones en risc de pobresa o exclusió per damunt de l’objectiu marcat per la UE per a 2022”.

En aquest context, les entitats socials recorden que marcar la X Solidària és un xicotet gest que no costa res, però ajuda a milions de persones que ho necessiten i que es beneficien de la solidaritat de les persones contribuents, entre les quals destaquen, persones majors, amb discapacitat, migrants o refugiades, infància i família, dones en risc d’exclusió social, persones amb problemes d’addiccions o població de zones rurals.

.

La campanya

La campanya ‘X Solidària’ té com a objectiu informar i sensibilitzar a les persones contribuents perquè marquen la casella 106 d’Activitats d’Interés Social en la seua declaració de la renda anual.

.

En la Comunitat Valenciana està organitzada per la Plataforma del Tercer Sector social (constituïda per Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana, la EAPN Comunitat Valenciana, Creu Roja, Càritas, CERMI CV i ONCE) i la Coordinadora Valenciana de ONGD.

Marcar la casella 106 d’Activitats d’Interés Social és un gest solidari que no costa res a les persones contribuents i que en fer-ho permet destinar un 0,7% dels seus impostos a programes socials que realitzen les ONG i que atenen necessitats concretes de les persones. És possible marcar la casella d’Activitats d’Interés Social encara que ja es marque la de l’Església Catòlica i destinar un 0,7% a cadascuna d’elles. Simultanejant les dues caselles, l’ajuda no es divideix, se suma. #LlámaloX

,

Desplaça cap amunt