Níger: l’assistència humanitària i l’ajuda al desenvolupament han de ser garantides

El recent cop d’estat fa trontollar la fràgil estabilitat d’un dels països més pobres del món. Anàlisis internacionals adverteixen de l’impacte que tal situació pot causar en tota la regió

Segons dades de Nacions Unides, 4,3 milions de persones necessiten suport humanitari a Níger; la gran majoria d’elles són dones, nens i nenes

Tretze de les nostres organitzacions treballen al país donant suport a projectes de salut, sobirania alimentària, educació i atenció a la infància, entre altres

Nacions Unides ha fet un cridat a respectar els principis humanitaris. “Totes les parts implicades han de permetre que els equips humanitaris accedeixen a les persones que necessiten assistència a Níger”. Més del 60% dels seus 25 milions d’habitants viu per sota del llindar de la pobresa.

El servei humanitari de l’ONU ha organitzat vols especials per a traslladar a la zona a personal especialitzat. Ha anunciat que les seves operacions humanitàries continuen realitzant-se i que els moviments per carretera han estat autoritzats.

Níger, amb la seva fragilitat política i la seva pobresa històrica, és un exemple paradigmàtic de l’imprescindible que resulta que l’ajuda internacional tingui en compte el que es coneix com a “triple nexe”, és a dir, el foment d’intervencions conjuntes que reuneixen l’acció humanitària, la construcció de pau i el desenvolupament sostenible.

Fa uns dies el Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació va anunciar la suspensió de la seva cooperació per al desenvolupament bilateral amb Níger, encara que l’ajuda humanitària i els projectes executats via *ONGD no es veuran afectats.

Les organitzacions de La Coordinadora mantenen les seves activitats amb una certa normalitat. A pesar que la majoria de persones cooperants espanyoles estan en procés de repatriació, el personal local continua executant els projectes amb les comunitats locals. Les activitats amb les administracions púbiques nigerines sí s’han vist afectades, algunes d’elles estan paralitzades en espera de veure com evoluciona la situació. També s’han restringit, per qüestions de seguretat, alguns viatges interns.

Les agències humanitàries estan preocupades per l’impacte que les sancions internacionals a Níger i l’anunci de suspensió de l’ajuda financera pugui tenir sobre la població. El compliment del Dret Internacional Humanitari i els drets humans han de ser garantits.

, , ,

Desplaça cap amunt