Neix “VEUS”: Un podcast amb identitat local que posa llum a una altra manera de contar la vida

Produït per Medicus Mundi Mediterrània, el programa està dirigit per la narradora i documentalista Martha Zein, presentat per la periodista Maria Molina, i en la seva realització han participat més de 200 persones des de diferents racons d’Europa, Àfrica, Àsia i Amèrica.

Aquest dimarts 29 s’ha estrenat el programa de podcasts “VEUS, histories mestisses que sanen el món” produït per la ONGD Medicusmundi Mediterrània. Es tracta d’un programa de vint-i-cinc peces d’una durada d’entre 7 i 15 minuts on la temàtica central és la salut global, abordada des de diferents enfocaments i maneres de defensar-la. Els programes s’han gravat en més de 10 països (els EEUU, Guatemala, Bolívia, Colòmbia, l’Argentina, Espanya, Bòsnia, els campaments sahrauís a Algèria, Burkina Faso, Moçambic, Kenya i l’Índia) i han participat més de 200 persones en la seva gravació.

Durant la campanya de llançament a través de xarxes socials i mitjans de comunicació, també s’ha estrenat la plataforma web www.veus.info des de la qual es pot accedir a les sis primeres entregues, a més de fotografies, vídeos i continguts extres relacionats amb els relats. També estan disponibles en les plataformes digitals Ivoox i Spotify. El programa ha comptat amb el finançament la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana y de la Direcció General de Cooperació del Govern Balear.

Persones que es rebel·len

VEUS neix des de la certesa de que existeixen altres maneres de contar la vida i de que  la salut del món es construeix entre totes les persones que es rebel·len davant les situacions injustes. Malgrat l’al·luvió de notícies negatives que es publiquen cada dia (guerres, pandèmies, crisis energètiques, migracions climàtiques, i altres drames socials i ecològics), moltes de les històries de transformació i resistència no disposen d’un espai perquè les seves protagonistes ens parlin sobre elles. Així, podem dir que aquest projecte és un homenatge més a la cèlebre frase d’Eduardo Galeano: “molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món”.

Dret a la salut

A través dels seus relats, VEUS parla del dret a la salut des de diferents perspectives i visions: des de les més hegemòniques com l’accés als sistemes sanitaris i als medicaments, a algunes fins ara més marginals, com la importància que té parlar sobre la mort, o com l’activisme, el treball en xarxa o les cures col·lectives serveixen com a dimensions essencials per a superar reptes que al llarg de la vida ens toca o tocarà viure. Totes són històries que omplen d’esperança i conviden a l’oïdor a constatar que és possible restaurar la justícia ecològica i social al món.

Identitat valenciana

medicusmundi va fundar les seves delegacions a Alacant i Castelló en els anys 60 i 70 respectivament, i des de la creació de medicusmundi Mediterrània en el 2016 l’organització abasta tot el territori valencià, a més del català i balear.

A més del nom del programa, de comptar amb la periodista castellonenca Maria Molina com a presentadora, i de l’origen del seu finançament, el programa ha comptat amb la col·laboració de cinc entitats valencianes: ASEMI, ACOEC, Farmamundi, Fundació Vicente Ferrer i Jovesolides, que han posat veu i rostre en les seves històries a persones que treballen dia a dia pels menors més vulnerables, el treball de les matrones, els drets de les dones que es dediquen a les cures, la cooperació internacional i l’emprenedoria en el treball. Temes tots ells fonamentals en la construcció d’una salut global integral entesa més enllà de la visió medicalitzada i de lluita contra pandèmies i altres malalties.

Més informació

Per a més informació no dubtin a posar-se en contacte amb nosaltres:

Victoria Falcó, delegada de medicusmundi Mediterrània en la C.Valenciana: victoria.falco@medicusmundi.es Telf: 601 18 77 46

Gonzalo Pareja, coordinador del área de Epd de medicusmundi mediterránia y del projecte VEUS: Gonzalo.pareja@medicusmundi.es Telf  682 38 83 75

,

Desplaça cap amunt