Naix el primer Observatori de Corporacions Alimentàries d’Espanya

La missió de l’eina, creada per Justícia Alimentària, és monitorar les males pràctiques de les grans empreses per a transferir a la ciutadania el dret a una alimentació saludable.

No hi ha precedents d’una eina d’autodefensa semblant en l’Estat espanyol.

‘No hi ha aigua per a tant de mànec’ és el primer informe amb el focus en el mànec de l’Axarquía. El denominat “paradís tropical d’Europa” acumula pràctiques delictives i ha portat a la comarca malaguenya al col·lapse hídric.

Justícia Alimentària posa en marxa el primer Observatori de Corporacions Alimentàries (OCA) de l’Estat espanyol. Sota el paraigua de l’organització, l’Observatori de Corporacions Alimentàries és una nova eina d’autodefensa, independent i col·laborativa per a transferir a la ciutadania el dret a una alimentació saludable. L’objectiu principal és el de monitorar males pràctiques de les corporacions que controlen el sistema alimentari a Espanya.

La seua missió és la de posar noms i cognoms als qui mouen els fils d’un sistema explotador, injust i insostenible, afligit per una greu crisi climàtica, energètica i sanitària que ha provocat una pujada desorbitada dels preus de la canastra bàsica al costat d’una inseguretat alimentària sense precedents.

L’Observatori de Corporacions Alimentàries (OCA) publicarà regularment informes basats en estudis científics i investigacions periodístiques d’empreses i productes alimentaris sota sospita. Les conclusions es mostraran en fitxes o radiografies divulgatives amb l’objectiu d’aconseguir el major impacte possible en les xarxes socials, i així influir en les decisions empresarials, la legislació i el debat públic.

NO HI HA AIGUA PER A TANT DE MÀNEC

El primer informe que dona el tret d’eixida al nostre Observatori de Corporacions Alimentàries (OCA) és ‘No hi ha aigua per a tant de mango’, una investigació rigorosa sobre el mango cultivat en l’Axarquía malaguenya. El consum de mango s’ha triplicat en els últims cinc anys i podria superar a l’alvocat si segueix la tendència alcista fins a 2030. L’Axarquía malaguenya, la zona de major producció de mango de la UE, es ven com “el paradís tropical d’Europa”, un ardit comercial per a evitar dir la veritat: la zona pateix un estrés hídric insuportable i l’habitual clima mediterrani està canviant a desèrtic. Unes característiques amb les quals el mango tindria quasi impossible subsistir sense la sostracció il·legal d’aigua per al reg, un acte delictiu que ja acumula danys al domini públic hidràulic de 10 milions d’euros sense que el govern de l’Estat espanyol deixe de promocionar-lo com a fruita de temporada.

UNA XARXA D’OBSERVADORES

Per a tots aquells i aquelles que creuen que és possible un planeta que no creme i un futur que no empeste, l’Observatori de Corporacions Alimentàries (OCA) posarà a la seua disposició una bústia per a deixar denúncies, comentaris o propostes. Busquem observadores, anònimes o no, que ens posen sobre la pista de senyals d’alerta de corporacions i/o productes que generen desequilibris injustificats en el sistema alimentari.

Desplaça cap amunt