Un nodrit grup d’organitzacions migrants i entitats defensores dels drets humans van presentar ahir en el Col·legi Major Rector Peset de València la iniciativa ciutadana Movimiento Fuerza Migrante. Naix per a exigir a la classe política que incloga a persones d’origen migrant en les llistes electorals del pròxim any i per a mobilitzar el vot d’aquest col·lectiu, que a la Comunitat Valenciana representa el 16% i no s’assega reflectit en l’espai públic.
Les cares visibles del moviment que van portar a càrrec la presentació com a portaveus van ser Lucy Polo, presidenta i coordinadora general de Por tí Mujer, Boutania El Hadri activista de Casa Marroc, CESÁfrica i fundadora de l’Escola de Ciutadania, i Eduardo Béjar, President de la Plataforma Intercultural d’Espanya. Entre el públic es van congregar representants d’un ampli arc de partits polítics, activistes de moviments migrants de base, periodistes, membres d’organitzacions del tercer sector, entre altres institucions i públic en general.
El germen
Polo va obrir la presentació explicant que la iniciativa “naix de la preocupació que les persones migrants no estem incloses en les agendes polítiques i en pro de mobilitzar-nos per a aconseguir la visibilitat i la participació política per a influir en les propostes i en les polítiques públiques a totes les escales territorials”. El germen del moviment va sorgir després de la reunió de més de 200 organitzacions per a reflexionar sobre la ràpida activació de la Directiva europea de protecció temporal del 2001 per a habilitar el refugi de les persones procedents d’Ucraïna pel conflicte bèl·lic.
“És necessari que les persones migrants comencen ja a ocupar llocs i càrrecs de responsabilitat, així es respectarien molt més els nostres drets”.
Per part seua, Eduardo Béjar va afirmar que en el territori valencià “molts sentim la necessitat d’influir en les polítiques que es fixen per a nosaltres. És necessari que les persones migrants comencen ja a ocupar llocs i càrrecs de responsabilitat, així es respectarien molt més els nostres drets”. Béjar va explicar la importància de mobilitzar tant el vot com la participació política activa del col·lectiu migrant en les pròximes eleccions municipals, autonòmiques i nacionals. “Si es valorara la seua força, es tindria molt més en compte en els programes polítics i tindríem respecte com a iguals. I, en un futur, en els llocs on es determinen les polítiques serien presents de manera directa les persones migrants. Som capaços de fer-ho igual que els altres”, va afegir.
Decisives
Finalment, El Hadri va assenyalar que a la Comunitat Valenciana un 16% de persones d’origen migrant tenen dret a vot i “seran decisives en els pròxims comicis”. Segons va dir, “hem de ser conscients de la força que tenim, és l’únic escut possible. Demanem als partits polítics que òbriguen les seues portes a la força migrant, estem preparades per a assumir-ho i necessitem estar en l’espai polític on es fan les lleis perquè la representació siga justa”.
El Hadri considera que “encara som ciutadans i ciutadanes de segona. Tenim molts obstacles per davant com el racisme social, immobiliari, escolar, la Llei d’Estrangeria i la necessitat de regularitzar a les més de 500 mil persones en situació administrativa irregular que viuen en aquest territori”.
Durant l’acte de presentació tots van explicar que la principal fi d’aquesta nova plataforma ciutadana és generar un espai col·lectiu d’incidència política, amb impacte social, en el qual conflueixen persones migrants i persones autòctones del territori valencià aliades amb el propòsit de construir i posicionar una agenda amb les principals demandes de la població migrant.
Taules de treball
El moviment plantejarà la creació de taules de treball per a convocar a l’àmplia participació en la construcció de l’itinerari i la definició conjunta dels pròxims passos i van animar a prendre part del procés escrivint a l’adreça movimiento.fuerza.migrante@gmail.com
#MovimientoFuerzaMigrante #MigrantesEnPolíticaYa