Més del 85% de les persones que pateixen la fam més severa, viuen en països afectats pels conflictes

Un nou informe d’AAcción contra el Hambre analitza la vinculació entre els conflictes i la fam i mostra per què els conflictes solen alimentar una major inseguretat alimentària. L’organització demana mesures urgents per a previndre la fam relacionada amb els conflictes.

La destrucció de collites i pastures, el saqueig de béns productius, la contaminació per l’ús de mines i la destrucció de serveis i infraestructures bàsiques, bloquejos i atacs a treballadors humanitaris, es donen habitualment en els conflictes i provoquen cada vegada més la fam.

A principis de 2023, a tot el món hi havia almenys 110 conflictes armats actius en els quals participaven forces armades nacionals i/o grups armats no estatals. Reduir l’impacte que els conflictes tenen en la seguretat alimentària pot contribuir a una pau sostenible.

Més del 85% dels 258 milions de persones en el món que pateixen fam en la seua fase més severa viuen en països afectats per conflictes i inseguretat. En el nou informe d’Acción contra el Hambre, titulat No importa qui estiga lluitant, la fam sempre gana, l’organització humanitària analitza proves de múltiples conflictes a tot el món per a identificar les connexions específiques i complexes entre els conflictes i la fam.

El 24 de maig fa cinc anys que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va adoptar per unanimitat la Resolució 2417, que reconeix el vincle mortal entre els conflictes i la fam, i declara que utilitzar la inanició com a arma pot constituir un crim de guerra. Malgrat aquesta fita, no hi ha hagut enjudiciaments per crims de fam i la fam provocada pels conflictes ha anat en augment.

“Els conflictes són la principal causa de la fam en el món, però tant els conflictes com la fam es poden previndre”, declara el director d’incidència i relacions institucionals d’Acción contra el Hambre, Manuel Sánchez-Montero.

“L’alarmant ressorgiment de la fam en el món va de bracet del creixent número e intensitat dels conflictes armats i del flagrant menyspreu del dret internacional humanitari per les parts bel·ligerants.”

El dret internacional humanitari prohibeix els bloquejos, els desplaçaments forçosos, la contaminació per mines i els atacs contra la terra, els aliments, l’aigua i els treballadors humanitaris. No obstant això, Acción contra el Hambre i altres organitzacions denuncien que aqueixes accions es produeixen amb impunitat i deixen a la gent amb poques opcions per a alimentar-se i alimentar a les seues famílies.

L’informe d’Acción contra el Hambre inclou perspectives de primera mà sobre les repercussions dels conflictes en la seguretat alimentària en països com la República Centreafricana, la República Democràtica del Congo, països del Sahel com Níger, Mali i Burkina Faso i altres com Colòmbia i Síria, amb testimoniatges recollits sobre el terreny. L’informe detalla les formes en què els actes de violència provoquen fam i ofereix recomanacions sobre com les parts en conflicte i els Estats membres de l’ONU poden reduir la fam provocada pels conflictes i invertir en la consolidació de la pau per a previndre la inseguretat alimentària.

.

“El món s’ha compromés i ha creat marcs per a protegir els civils i evitar que la fam s’utilitze com a arma de guerra. Ara que milions de persones s’enfronten a la inseguretat alimentària en els conflictes, és el moment de traduir aquestes promeses en accions significatives”, afirma Sánchez-Montero.

“Instem els Estats membres de l’ONU que utilitzen la seua influència i les seues inversions perquè les parts bel·ligerants rendisquen comptes per les violacions del dret internacional, per a garantir l’accés segur d’ajuda vital a les persones i comunitats necessitades i per a construir la pau.”

El pròxim 25 de maig, es desenvoluparà un acte paral·lel d’alt nivell en la seu de l’ONU a Nova York organitzat des d’Acción contra el Hambre al costat d’altres actors per a fer balanç de l’impacte i l’aplicació de la Resolució 2417 del Consell de Seguretat. Representants d’organitzacions locals de la societat civil, comunitats i agències humanitàries compartiran fets i anàlisis de com la fam provocada pels conflictes afecta als civils en els contextos en els quals viuen i treballen.

,

Desplaça cap amunt