Més de 530 organitzacions demanem al Govern que complisca amb el seu compromís i aborde una Llei de Deguda Diligència en matèria de drets humans i mediambientals

Organitzacions de la Plataforma per les Empreses Responsables, de la qual forma part la Coordinadora Estatal de Comerç Just, hem instat el Govern espanyol que aborde sense dilació i abans de la fi d’aquesta legislatura, el compromís adquirit de dur a terme una Llei de Deguda Diligència en matèria de drets humans i mediambientals.

En una carta oberta dirigida al president i a les tres vicepresidentes del Govern, la Plataforma per les Empreses Responsables, que representen a més de 530 entitats socials, han expressat la seua preocupació per la falta d’acció de l’executiu a emprendre una llei que establisca l’obligació a les empreses espanyoles de respectar els drets humans i mediambientals en la seua cadena de valor i que així mateix garantisca l’accés a la justícia de les víctimes els drets de les quals hagen sigut vulnerats.

Fa ja quatre anys que el Comité de Drets Econòmics, Socials i Culturals de Nacions Unides va mostrar la seua preocupació pels buits de l’ordenament jurídic espanyol i va recomanar a Espanya adoptar mesures legislatives en aquest sentit.

Promeses només en el paper

Tant els partits del Govern de coalició, que van incloure en els seus programes electorals la promesa d’una llei d’aquest tipus, com el propi Govern espanyol, han fet especial èmfasi en la implicació activa del sector privat en la defensa i promoció dels drets humans i el compliment del principi de deguda diligència, no obstant això les promeses només romanen en el paper. Fins hui els socis de govern no sembla que estiguen treballant en aquest sentit i es desconeixen els passos concrets per a presentar un esborrany de llei.

Mentrestant, països com França, Alemanya i Noruega ja han aprovat una legislació de deguda diligència i altres com Luxemburg, Àustria, Bèlgica i Holanda tenen processos legislatius en marxa. També abans de la fi de 2021 la Comissió Europea publicarà el primer esborrany de directiva de “Govern Corporatiu Sostenible” que regularà la deguda diligència en matèria de drets humans i mediambientals i que serà obligatòria per a les empreses europees.

Oportunitat de ser referent

Aquest context internacional brinda l’oportunitat a Espanya de convertir-se en referent en el lideratge i la promoció dels drets humans, fent d’això un caràcter distintiu de les empreses espanyoles en l’exterior. Per a això, Espanya ha d’abordar sense dilació, abans de la fi d’aquesta legislatura, la promesa de dur a terme una Llei de Deguda Diligència en matèria de drets humans i mediambientals i implementar així la recomanació de les Nacions Unides.

“En l’actualitat hi ha empreses a Espanya que de manera voluntària aborden aquest enfocament en el seu model de negoci i de gestió, però continuen sent una minoria. L’absència de regulacions adequades i la falta de conseqüències per la gestió negligent dels drets humans i els impactes ambientals en les cadenes de valor globals significa que hi ha pocs incentius perquè les empreses aborden aqueixos impactes”, va declarar Isabel Tamarit, portaveu de la Plataforma per les Empreses Responsables.

Accés a a justícia

La Plataforma per les Empreses Responsables advoca per una llei que a més d’establir l’obligació que les empreses respecten els drets humans i mediambientals en la seua cadena de valor, assegure mecanismes de rendició de comptes i l’accés a la justícia de les víctimes els drets de les quals hagen sigut vulnerats.

Ací pots consultar les peticions i a la proposta tècnica de la Plataforma per les Empreses Responsables.

, ,

Desplaça cap amunt