Més de 3,5 milions de persones a Ucraïna reben assistència humanitària gràcies a les donacions realitzades a Farmamundi

Des de l’inici de la invasió russa a Ucraïna, Farmamundi ha gestionat 4.3 milions d’euros entre donacions pública i privades

L’ONG ha subministrat 72 tones de medicaments i material sanitari en 130 enviaments. Els últims per a la dotació i reforç dels Hospitals de Dnipro, Odessa i Leópolis

El Ministre Conseller de l’Ambaixada d’Ucraïna a Espanya, D. Dmytro Matiuschenko, en representació de l’Ambaixador d’Ucraïna a Espanya, Sr. Serhii Pohoreltsev, que finalment no va poder assistir a la roda de premsa, ha agraït a la societat espanyola la seua solidaritat i donacions a Farmamundi que han fet possible que més de 3.5 milions de persones al seu país hagen rebut assistència humanitària des del mes de febrer. A punt de complir-se huit mesos de la invasió russa al país i amb més de sis milions de persones desplaçades internes en situació de vulnerabilitat, l’ONG rendeix comptes a la ciutadania i continua treballant al país a les portes de l’arribada de l’hivern, prioritzant ara l’atenció a la salut mental.

L’entitat valenciana ha gestionat fins hui 4.3 milions d’euros, que han servit per a finançar 130 subministraments de medicaments i material sanitari i l’acció humanitària directa al país, sobretot a la regió de Poltava. A més del repartiment inicial de 19.144 Kits d’higiene, de productes alimentosos i bolquers, l’ONG ha realitzat serveis de suport psicològic, assessorament legal i assistència jurídica a persones refugiades i/o sol·licitants d’asil procedents d’Ucraïna. En els pròxims mesos Farmamundi centrarà la seua intervenció a reforçar l’atenció a la salut mental i la gestió de l’estrés de moltes persones.

Gràcies al suport de tota la comunitat farmacèutica i al Consell General de Col·legis Farmacèutics, 271.480 euros són donacions directes de Farmàcies solidàries de tota Espanya.

En la roda de premsa, que tingut lloc hui en les instal·lacions de Farmamundi al Parc Tecnològic de Paterna, han sigut presents:

El Ministre Conseller de l’Ambaixada d’Ucraïna a Espanya, D. *Dmytro *Matiuschenko
El Cònsol Honorífic d’Ucraïna a València, Sr. Pablo Gil
La Directora general de Coordinació del Diàleg Social de la Generalitat Valenciana, Sra. Zulima Pérez
La Tresorera del Consell General de Col·legis Farmacèutics, Sra. Ana López Casero
I la Presidenta de Farmamundi, Sra. Sara Valverde

“Després de 225 dies de l’inici de la invasió a gran escala a Ucraïna, la solidaritat no ha decrescut, al contrari, s’ha canalitzat perquè ara tenim necessitats més específiques. Una de les prioritats és el proveïment de medicaments. Per això, agraïm molt la solidaritat del poble valencià i de les seues institucions. També el suport de la ciutadania espanyola i de *Farmamundi amb els enviaments de medicaments tan necessaris ara”, ha explicat el Ministre Conseller de l’Ambaixada d’Ucraïna a Espanya, D. Dmytro Matiuschenko.

Medicaments i atenció a la salut mental

Des de l’endemà de la invasió russa, Farmamundi activa el seu protocol d’emergències i posa en marxa el treball al país en dues grans línies: Amb els subministraments de medicaments i material sanitari. I mitjançant l’acció humanitària directa al país, de la mà de les ONG locals Gender Bureau i IDC.

“Quant als subministraments de medicaments, hem enviat 72 tones en 130 enviaments, sempre seguint i respectant la llista de necessitats de medicaments que ens facilitaven les autoritats sanitàries ucraïneses i complint totes les normes de qualitat exigides per les autoritats europees. Estem parlant de medicaments, i per això hem de garantir que les donacions siguen adequades i complisquen totes les normes”, afirma la presidenta de Farmamundi, Sara Valverde, que explica que entre altres medicaments, s’han enviat antibiòtics, anestèsics, analgèsics, antiinflamatoris i antisèptics.

Els tres últims subministraments realitzats al setembre i octubre reforçaran les farmàcies dels Hospitals de Dnipro, Odessa i Leópolis. Concretament, el subministrament amb destinació a l’Hospital de Leópolis ix hui mateix des de les nostres instal·lacions a Paterna, gràcies a un acord de col·laboració signat amb l’Ambaixada d’Ucraïna a Espanya.

L’actuació en acció humanitària directa a Ucraïna, es concreta amb el repartiment inicial de 19.144 kits nutricionals, d’higiene i altres estris bàsics gràcies al suport de l’ONG local Gender Bureau. “També hem facilitat suport psicològic, assessorament legal i assistència jurídica a persones refugiades i/o sol·licitants d’asil procedents d’Ucraïna. També a Moldàvia i Sèrbia”, prossegueix Valverde.

Pròximes actuacions

Durant els pròxims quinze mesos Farmamundi posarà el focus en la creació i posada en marxa de centres d’estada temporal per a la població desplaçada interna en Poltava, així com l’atenció a la salut mental, la gestió de l’estrés i el suport psicosocial promovent la seua recuperació social i emocional.

“També estem realitzant sessions amb dones per a secundar-les en la cerca i creació d’ocupació i amb menors, habilitant espais segurs, per a afavorir la seua integració educativa. Molta faena encara per fer, però vull destacar que gràcies a la gran solidaritat de moltes persones i del sector farmacèutic hem facilitat l’assistència humanitària a més de 3.5 milions de persones a Ucraïna. Per a continuar la nostra labor, necessitem que ens continuen secundant, especialment ara amb l’arribada de l’hivern i la baixada de temperatures, ja que les necessitats seran encara majors que en el primer moment de l’emergència”, conclou Sara Valverde.

En representació de la Generalitat Valenciana ha estat la Directora general de Coordinació del Diàleg Social de la Generalitat Valenciana, Sra. Zulima Pérez. “Amb aquesta col·laboració donem resposta a la demanda d’aliments i medicaments que en el seu moment va traslladar l’Ambaixador d’Ucraïna i el Governador d’Odessa al President de la Generalitat. Aquest primer enviament de medicaments que ja s’ha realitzat va dirigit a la Regió d’Odessa amb la qual la Comunitat Valenciana té una especial relació”, explica Pérez, que també afig que “l’ajuda de la Generalitat, que és l’ajuda conjunta dels valencians i valencianes, ha arribat no sols a Odessa, sinó també a altres Regions d’Ucraïna, on hem enviat més de 1000 tones de material molt variat donat per particulars i empreses: aliments, material de refugi, matalassos, material per a capellans, mantes, productes d’higiene i fins a una ambulància”.

La solidaritat de la comunitat farmacèutica

Durant la trobada amb els mitjans, Sra. Ana López Casero, Tresorera del Consell General de Col·legis Farmacèutics, ha afirmat que el treball de Farmamundi “és la màxima expressió de la vocació, lliurament i solidaritat que caracteritzen a la professió farmacèutica. Així ho demostreu en cadascuna de les vostres accions i així ho heu evidenciat també a Ucraïna, on, des que va començar el conflicte, no heu dubtat a fer tot el possible per ajudar i fer costat a la seua població. Amb la vostra ajuda hem pogut mobilitzar tot aqueix sentiment solidari de la Farmàcia, tan necessària en aquests moments de conflicte i incertesa“.

Cal destacar que gràcies al suport de tota la comunitat farmacèutica i al Consell General de Col·legis Farmacèutics, 271.480 euros són donacions directes de Farmàcies solidàries de tota Espanya.

ACTUACIÓ DE FARMAMUNDI EN XIFRES:

Més de 3,5 milions de persones a Ucraïna han rebut assistència humanitària urgent des de l’inici de la invasió.

Gestionats 4,3 milions d’euros. D’ells:

  • 1.248.019 € són fons públics de 16 institucions públiques.
  • 541. 800 € són fons privats. Dels quals 271.480 euros són donacions de Farmàcies de tota Espanya.

Fons de Logística Humanitària per al subministrament de medicaments:

  • 130 subministraments realitzats i valorats en 1.744.345 €
  • 917. 544 € en donacions en espècie dels laboratoris farmacèutics CINFA, Kernpharma, Normon i Genefarma.

Repartits 19.144 Kits d’higiene, de productes alimentosos i bolquers.

, ,

Desplaça cap amunt