L’ONG medicusmundi mediterrània (mmmed) ha rebut en la Gala dels premis Ivoox que ha tingut lloc este dijous 16 de novembre a les 19.30 el premi al millor podcast de marca de l’any amb el seu programa “VEUS, històries mestisses que sanen el món”. El podcast, que fins a la data compta amb cinquanta capítols, va dedicar la seua segona temporada a la cultura de pau, amb històries que s’emmarquen tant en països en conflicte com Moçambic, Iemen, l’Afganistan, Ucraïna o Síria, com en espais en els quals existeixen violències més pròximes al nostre dia a dia com a centres d’educació i culturals, i espais d’atenció de persones vulnerables.
En paraules de Victoria Falcó, delegada de l’Associació en la Comunitat Valenciana, “este premi és un reconeixement a totes les persones protagonistes dels podcasts. Són elles els qui, amb el seu compromís i valentia, milloren el món i defensen la salut com un dret bàsic i universal, cuiden de totes nosaltres i del planeta. Són més de 300 veus les que han participat des de més de 20 països, i en situacions molt complexes, obrint-nos les finestres del seu dia a dia”.
El coordinador de l’àrea d’educació per al desenvolupament, Gonzalo Pareja, ha volgut estendre l’agraïment a l’equip del programa format pel personal de mmmed, la directora creativa Martha Zein, el productor i comunicador Iván Patxi, la periodista i narradora María Molina i la dissenyadora gràfica Sonia Beiroz, així com a les entitats finançadores del programa, la Generalitat Valenciana i el Govern de les Illes Balears.
El premi “podcasts de marca” s’atorga a programes realitzats per entitats que comuniquen els seus valors a través d’esta eina per mitjà de continguts originals i que vagen en línia amb els interessos del públic. En este sentit, “VEUS va nàixer des de la certesa que existeixen altres maneres de contar la vida i que la salut del món es construeix entre totes les persones que es rebel·len davant les situacions injustes”, expliquen des de medicusmundi. “Malgrat l’al·luvió de notícies negatives que es publiquen cada dia, moltes de les històries que mereixen ser contades, i que esta segona temporada potencien la cultura de pau, no disposen d’un espai perquè els seus protagonistes ens parlen sobre elles. És un homenatge a la cèlebre frase d’Eduardo Galeano ‘molta gent xicoteta, en llocs xicotets, fent coses xicotetes, pot canviar el món’”.
Identitat valenciana
medicusmundi va fundar les seues delegacions a Alacant i Castelló en els anys 60 i 70 respectivament i, des de la creació de medicusmundi mediterrània en 2016, l’organització abraça tot el territori valencià, a més del català i balear. A més, el programa compta amb la periodista castellonenca María Molina com a narradora, així com amb la col·laboració de nombroses entitats valencianes com a Fundació Amigó, Farmamundi, Fundació Vicente Ferrer, Xarxa Aminata, Arqueoantro, l’IES Torre del Rei d’Orpesa, ASEMI, ACOEC, i Jovesolides.