Manos Unidas València va recaptar 2,1 milions d’euros en 2021 en un dels anys més difícils de la seua història

Manos Unidas Valencia recaudó 2.106.245 millones de euros en 2021, lo que supone casi un 11% más que el año anterior.

Cabe destacar el considerable incremento de las “Herencias y legados”, respecto a 2020.

La recaudación global de la ONG en toda España fue de 50,8 millones de euros, lo que supuso un incremento del 20,6 % respecto al año anterior.

En total, en 2021 Manos Unidas aprobó 474 proyectos, con una inversión de más de 34 millones de euros, que, de una u otra manera contribuyeron a cambiar la vida de 1,5 millones de personas.

La delegació valenciana de Manos Unidas ha incrementat quasi en un 11% la seua recaptació, que ha aconseguit els 2.106.245 €. La principal partida és la de socis i donants, que suposa la principal font d’ingressos. La diòcesi de València creix en socis per damunt de la mitjana nacional, la qual cosa “agraïm a la societat valenciana per la seua generositat”.

Els ingressos rebuts per les “Parròquies i Entitats Religioses” suposen la segona font de donatius en la diòcesi de València, que s’ha incrementat lleugerament en 2021 respecte a l’any anterior.

Cal destacar que els ingressos privats a València en 2020 han sigut del 84,8%, la principal font de finançament, igual que a nivell nacional, que va ser del 86,3%, la qual cosa permet una activitat d’aquesta ONG totalment independent.

La delegada de Manos Unidas a València, Ana Ruiz, ha expressat el seu agraïment a una societat valenciana que “respon a Mans Unides amb generositat, no sols des de la ciutat, sinó des de tots els pobles de la diòcesi gràcies a l’enorme treball de les nostres voluntàries. Rasclets, sopars de la fam, carreres, rifes, caminades solidàries…, el seu esforç i la seua creativitat arriben als racons més pobres del planeta”.

Memòria d’Activitats Nacional de 2021

L’any 2021 va estar marcat per la pandèmia, que va relegar a l’oblit altres crisis i emergències, ja de per si mateix ignorades, com la fam i la pobresa, que no van cessar d’augmentar impulsades per una creixent desigualtat que va aprofundir la bretxa entre rics i pobres. Per a la presidenta en funcions de Mans Unides, Clara Pardo, «potser el coronavirus no haja causat estralls sanitaris entre els grups de població pels quals treballa Mans Unides, però serà molt difícil superar les conseqüències econòmiques i socials. Perquè en 2021 el món va continuar avançant, però, a cada pas, deixava arrere a milions de persones; cada vegada més pobres, cada vegada més oblidades».

Amb la campanya «Contagia solidaritat per a acabar amb la fam», en 2021 Mans Unides es va esforçar a despullar al verb contagiar –omnipresent en totes les converses– del seu significat més negatiu. «Vam voler associar-ho a alguna cosa que, durant els mesos més foscos de la pandèmia, es va fer lloc en les nostres vides d’una manera inimaginable: la solidaritat», ha explicat Marró. «Per a Mans Unides, l’any passat va ser, probablement, el més difícil de la nostra història», ha assegurat.

Quasi 51 milions d’euros de recaptació

I aqueixa solidaritat va ser la que va permetre que l’ONG de l’Església Catòlica recaptara en 2021 quasi 51 milions d’euros (50,8 milions), la qual cosa va suposar un increment del 20,6% respecte a 2020. Uns ingressos que, en la seua gran majoria –el 86.3%–, van provindre del sector privat (socis i col·laboradors, empreses, parròquies, col·legis…). Els ingressos provinents del sector públic es van mantindre en 6,8 milions d’euros, la mateixa xifra que en 2020.

En 2021, i malgrat el negatiu de les circumstàncies, la recaptació de Mans Unides va aconseguir nivells previs a la crisi econòmica de 2012 «la qual cosa diu molt de la generositat i la solidaritat dels nostres socis i col·laboradors», ha assegurat Marró. Una generositat que s’estén, fins i tot, a les generacions futures. «Amb això vull referir-me –ha aclarit la presidenta en funcions de Mans Unides– a l’impressionant augment dels ingressos rebuts per herències i llegats, que van augmentar un 140,5% respecte a 2020».

Per part seua, en 2021, les despeses de Mans Unides van aconseguir els 42,4 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 12% respecte a 2020. «D’aquesta quantitat, el 88.6% es va aplicar als fins de Mans Unides: la sensibilització i l’educació per al desenvolupament, destinatària del 5,1% de les despeses i el finançament de projectes de desenvolupament, a la qual dediquem el 83,5% d’aquestes despeses», ha informat Marró.

Més de 34 milions d’euros per a 474 projectes de desenvolupament

La presidenta en funcions de Mans Unides ha agraït a «tots aquells que, amb el seu treball, amb les seues aportacions, amb la seua veu… van contribuir al fet que Mans Unides poguera canviar, de l’una o l’altra manera, la vida de més de 1,5 milions de persones».

Per part seua, Mabel Ibáñez, coordinadora de projectes de Mans Unides a Àfrica, i representant de l’Àrea de Projectes de l’organització, ha explicat com des de Mans Unides s’ha assistit «amb preocupació» a la greu deterioració en les condicions de vida de les persones i comunitats a les quals acompanya, i a grans reculades en els índexs de desenvolupament global, «la qual cosa posa en escac molts dels avanços aconseguits fins ara en aqueix sentit: educació, sanitat, dona, protecció de les minories, medi ambient».

«Això va portar –va explicar Ibáñez– al fet que, en 2021, el nostre treball en projectes es bolcara amb més força, si cap, a fer front a les conseqüències que la pobresa i les injustícies, agreujades per la pandèmia de Covid-19, van tindre entre els col·lectius de població més vulnerables».

En total, en 2021 Mans Unides va aprovar 474 projectes, amb una inversió de més de 34 milions d’euros enviats des d’Espanya a comunitats empobrides del Sud per a oferir oportunitats de vida i promoure drets inalienables, encara lluny de ser aconseguits.

Educació per al desenvolupament, imprescindible perquè el món canvie

Aquests projectes i iniciatives de desenvolupament no haurien sigut possibles sense la labor de sensibilització i d’educació per al desenvolupament que duu a terme l’ONG de l’Església catòlica. Una labor que, en paraules de María José Hernando, del departament d’Estudis i Documentació, té com a objectiu «animar a la ciutadania a comprometre’s, a viure de manera que atenguem tant el crit dels pobres com al crit de la terra, tots dos ferits pels nostres comportaments insolidaris, egoistes i insostenibles».

Resum de dades 2021

Dades econòmiques nacionals

 • 50.823.998 € recaptats en 2021.
 • 86,3% dels ingressos provenen del sector privat i el 13,7% del sector públic. El 42,8% dels fons prové dels socis i col·laboradors.
 • El 88,6% de les despeses va ser destinat als fins de Mans Unides: el 83,5% a Projectes de Desenvolupament i el 5,1% a Sensibilització.

Estructura i equip

 • 72 delegacions i més de 500 comarcals.
 • 6.156 persones voluntàries
 • 76.928 socis i col·laboradors
 • 145 persones contractades
 • Més de 400 organitzacions sòcies als països del Sud.

Cooperació al desenvolupament

 • 1.524.954 persones secundades directament.
 • 33.449.399 € d’inversió en projectes.
 • 474 nous projectes aprovat en 51 països.
 • 721 projectes operatius en total.
 • Sectors més secundats: Alimentació i mitjans de vida (23%), Educació (23%), salut (20%).
 • Distribució de projectes per continent: Àfrica (38%), Amèrica (32%), Àsia (30%).

Acció humanitària: projectes d’emergència i d’ajuda humanitària

 • 278.365 persones secundades directament.
 • 62 projectes: 55 projectes d’emergències i 7 d’ajuda humanitària.
 • Inversió total de 2.010.592 €.

Dades econòmiques València

 • 2.106.245 € recaptats en 2021.
 • 84,8%, % dels ingressos provenen del sector privat i el 15,2% restant del sector públic.

Més informació sobre la Memòria: www.manosunidas.org/memoria-2021

 

Desplaça cap amunt