Manos Unidas redefineix el voluntariat per a donar-li un nou impuls

El voluntariat és clau en la ONGD de l’Església catòlica, perquè un 97% de les persones que treballen en ella són voluntaris.

Entre els objectius del nou any que s’inicia es troben el d’aconseguir una major participació de voluntaris joves i fidelizar als actuals.

Actualment, Manos Unidas compta amb 6.156 voluntaris, dels quals 5.897 treballen en les 72 delegacions de l’entitat i 259 ho fan en els seus Serveis Centrals, molts dels quals ocupen els llocs de màxima responsabilitat dins de l’organització.

A la delegació de València assisteixen uns 35 voluntaris de manera regular, mentre que als pobles, les delegacions comarcals, comptem amb unes 250 voluntàries més.

El 5 de desembre es commemora el Dia Internacional dels Voluntaris, una data que busca ressaltar la important labor que realitzen totes aquelles persones que decideixen, de manera desinteressada, tendir una mà amiga per a fer del nostre món un lloc millor. El voluntariat és per a MAnos Unidas una dels seus senyals d’identitat. No en va en els seus estatuts, l’entitat s’autodefineix com “una organització de voluntaris”.

Conscient de la importància d’aquesta peça clau per a la institució, perquè més del 97% de les persones que treballen en Mans Unides són voluntaris, l’entitat ha decidit dissenyar un pla amb un doble objectiu: interessar als joves, perquè no sols constitueixen el futur, sinó també, formen part fonamental del present i fidelizar a l’actual voluntariat, tan necessari i vital.

A la delegació de València assisteixen al voltant de 35 voluntaris de manera regular, mentre que als pobles, les delegacions comarcals, comptem amb uns 250 voluntaris més. “Per a nosaltres, el treball que es realitza als pobles per part de les, en la seua majoria dones, és crucial”, ha assenyalat Pedro Luengo, responsable de voluntariat en Manos Unidas València.

 

En la delegació valenciana estem orgullosos de comptar amb voluntaris que porten quasi 20 anys dedicant el seu temps als necessitats. Fan un treball professional i porten avant a la nostra delegació, una de les més destacades de Manos Unidas. Quant als voluntaris joves, en el nostre cas opten tant pel presencial com en línia quan la seua activitat no els permet acudir a la delegació”, explica Pedro Luengo.

Àrea de Persones

En aquests moments, l’entitat, a nivell global, té un 3% de voluntariat jove, entre 20 i 29 anys i un 3% de voluntariat de 30 a 39 anys. La resta és de més edat, amb un 47% del voluntariat entre els 50 i els 69 anys.
Segons José Valero, vicepresident de Manos Unidas i responsable de l’Àrea de Persones, i també voluntari, “la qual cosa més valoren els joves voluntaris que tenim és sentir-se a gust en l’entitat, valorats i volguts; pretenem que això vaja a més i donar-los més pes en la presa de decisions”.

 

 

“A més -prossegueix-, el voluntariat de Manos Unidas, a part d’estar molt motivat, té un gran mèrit perquè, en treballar per a persones que estan a milers de quilòmetres, els nostres beneficiaris no es poden, per la qual cosa encara és més d’agrair el seu compromís. Es tracta d’un voluntariat que es basa en la cooperació al desenvolupament, amb el que es treballa molt en la incidència als països del Sud, però també en la sensibilització a Espanya, ja siga organitzant activitats, donant a conéixer la labor de l’entitat en xarxes socials, universitats i col·legis”.

Per al responsable de l’àrea, “el moment social en el qual ens trobem, on impera l’individualisme i on el futur laboral dels joves és incert, hem de fer un pas al capdavant, ser valents i fer una aposta pels joves, sense desatendre a la resta de voluntariat, i des de l’Àrea de Persones, millorar i revisar les nostres maneres de fer per a obrir nous camins. Des de les entitats hem de fer l’esforç de saber canalitzar tot el potencial, creativitat, compromís i entusiasme dels joves”.

“Tot això, sense oblidar-nos dels nostres voluntaris més longeus, -continua- als que des de l’Àrea de Persones volem donar-los tot el reconeixement, gratitud i l’acompanyament que necessiten perquè són peça fonamental”.

 

 

Radiografia del voluntari de Mans Unides

Manos Unidas compta amb 6.156 voluntaris, dels quals 5.897 estan en les seues 72 delegacions i 259 formen part dels Serveis Centrals. El voluntariat és present en tots els nivells de la institució, tant en la Presidència i els òrgans de govern com en els equips que realitzen labors tècniques, de recaptació i sensibilització.

El voluntariat de més edat en Manos Unidas té un compromís altíssim amb l’entitat sent presents setmanalment, i fins i tot molts d’ells diàriament, però la ONGD és molt conscient que “no hi ha una única manera de compromís, manifestat en una presència concreta i per un temps prolongat. La mateixa solidaritat mostra aquell jove que es bolca en accions concretes, perquè no disposa de més temps, que aquell que col·labora de manera continuada, explica Jaime Aguirre, coordinador del departament de Voluntariat.

El coordinador de voluntariat destaca la “cada vegada major qualificació de les noves incorporacions”, com en el cas de les “persones provinents d’empreses o aquells universitaris que, després d’acabar els seus estudis, volen continuar formant-se en un entorn professional al mateix temps que col·laboren amb una bona causa” A més, destaca el creixent nombre de propostes de col·laboració en línia o no presencial.

Treballar com a voluntari és una activitat molt gratificant. Els qui exerceixen aquest tipus d’accions, el fan principalment per a aconseguir del nostre món un lloc millor i, sense voler-lo, es tornen agents motivadors, impulsant al seu torn a uns altres a voler fer-se voluntaris, aconseguint així transformar la societat des de valors com la dignitat de la persona, la solidaritat, la lluita contra la desigualtat o el bé comú.

 

 

Perquè ser voluntari en Mans Unides significa, en definitiva:

• Formar part d’una organització que van fundar un grup de dones valentes fa 63 anys.
• Unir-te a un grup de persones, de totes les edats, obstinades a canviar el món.
• Conjuminar forces per a acabar amb la fam i la pobresa.
• Ajudar al fet que tota Espanya conega i use els nostres materials de sensibilització.
• Ser part del procés necessari perquè els projectes al Sud siguen un èxit.
• Participar en campanyes d’incidència.
• Participar en l’organització d’esdeveniments solidaris.
• Amplificar el ressò de les nostres informacions en les xarxes socials.
• Millorar el planeta en el qual vivim amb accions en pro de la Casa Comuna.
• Ajudar a transformar la societat des de valors com la dignitat de la persona, la solidaritat, la lluita contra la desigualtat o el bé comú.

Desplaça cap amunt