Manifestem la nostra preocupació per l’incompliment dels drets humans a Canàries

La Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament manifesta la seua preocupació per l’incompliment dels drets humans de les persones migrants en la greu crisi d’acolliment que es viu a les illes Canàries.

Tota política migratòria ha de posar en el centre els drets de les persones i la garantia de la seua dignitat. Les persones no poden ser una moneda de canvi en el joc geoestratègic.

Muelle de Arguineguín en Canarias. Fotografía de CEAR
Muelle de Arguineguín / Moll d’Arguineguín. CEAR.

En els últims mesos s’ha incrementat el flux migratori per la “ruta atlàntica” i milers de persones, que volen arribar a l’Europa continental, es veuen atrapades a la força en les costes canàries per la política migratòria europea. Canàries ha rebut un total de 16.760 immigrants per via marítima entre l’1 de gener i el 15 de novembre de 2020.

La ruta atlàntica cap a les illes Canàries és una de les més perilloses del món: una travessia més llarga amb àrees sense cobertura telefònica que impedeixen avisar als serveis de rescat en cas de problemes. Cal preguntar als governs espanyol i marroquí per què es torna a utilitzar la duríssima ruta canària.

L’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) ha manifestat la seua profunda preocupació per l’augment de les morts registrades en la ruta d’Àfrica Occidental rumb a les Illes Canàries. El projecte de la OIM Migrants Desapareguts ha registrat més de 500 morts només en aquesta ruta en el que va d’any, la major part en els dos últims mesos. I aquesta xifra no inclou els naufragis i morts en la travessia no registrats.

Reclamem al Govern d’Espanya un canvi en les polítiques migratòries perquè deixen de ser moneda de xantatge i subsidiàries d’altres interessos.

En les últimes setmanes, coincidint amb aquest increment, la ministra d’Exteriors, González Laya, i el ministre d’Interior, Grande-Marlaska, han visitat Marroc i el Senegal reforçant la política d’externalització de les fronteres europees i les devolucions forçoses de migrants.

Mentrestant, a la Unió Europea avancen els moviments per a condicionar l’ajuda al desenvolupament al control de les migracions.

Demandes de les ONGD

La Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament reclama al Govern d’Espanya un canvi en les polítiques migratòries perquè deixen de ser moneda de xantatge i subsidiàries d’altres interessos.

Demanem una nova política migratòria, que pose en el centre a les persones, i que garantisca un tracte digne i conforme als drets humans i al dret internacional a les persones que estan arribant a Canàries. Una política que escolte a les persones migrants i tinga en compte les seues necessitats i projectes vitals.

  • Assegurar la suficient dotació de recursos econòmics, humans, jurídics i assistencials. La Plataforma del Tercer Sector Canària ha oferit l’ajuda de les organitzacions de la societat civil canària per a superar el col·lapse assistencial, escolten-los.
  • Protegir de manera especial a menors d’edat que arriben a les illes, acompanyats pels seus familiars adults o no. Garantir que no se separe a les mares dels seus fills i filles, pràctica que ha denunciat la pròpia Directora General de Protecció a la Infància del Govern de Canàries i que ocorre també en altres punts de la frontera sud espanyola.
  • Complir la legalitat internacional en matèria de refugi i migracions. Espanya té l’oportunitat de demostrar que és un estat de dret i una democràcia moderna, per a això han de cessar les devolucions en calenta i els vols de repatriació forçosa.
  • Establir vies segures i suficients d’accés a Espanya. Ja siga Espanya el destí final o la porta d’entrada a altres països de la Unió Europea.
  • Dotar a Salvament Marítim dels efectius i recursos necessaris per a salvar vides en la frontera sud espanyola.
  • Habilitar mecanismes d’informació a les famílies de les migrants mortes en la frontera sud. I sempre garantir la comunicació entre els migrants i les seues famílies.
  • Reforçar la cooperació al desenvolupament i les polítiques econòmiques, fiscals, comercials i mediambientals justes que contribuïsquen a reduir la pobresa i la desigualtat. I en tot cas, desvincular la cooperació al desenvolupament del control de les fronteres.
  • Liderar un canvi de polítiques migratòries a la Unió Europea perquè done un gir a la vergonyant deriva contra els drets humans.

 

«Moriràs en la mar.

El teu cap bressolat per les rugidores ones,

el teu cos bressolant-se en l’aigua,

com un vaixell perforat.

En la flor de la joventut t’aniràs

abans de complir els 30 anys.».

 

Abdel Wahab Yousif, poeta sudanés mort al Mediterrani.
(Recollit en africafundacion.org)

,

Desplaça cap amunt