Luz Marina Arteaga, nova víctima per defensar la terra i la vida

El passat 17 de gener, la metgessa i defensora de drets humans Luz Marina Arteaga va ser trobada sense vida en el riu Meta. La líder llauradora, membre de la Corporació Claretiana Norman Pérez Bello, organització sòcia de Mans Unides, havia rebut amenaces fa uns mesos pel seu acompanyament a les comunitats indígenes que reclamen la devolució dels seus territoris en Matarratón i L’Avenir, en la Orinoquía colombiana

De la mà de la Corporació Claretiana Norman Pérez Bello, Mans Unides denúncia l’abandó institucional i la duríssima violència a la qual fan front a Colòmbia -i en tota Amèrica Llatina- les poblacions indígenes i llauradores que tracten de defensar o recuperar els seus territoris davant la històrica desposesión que pateixen per part d’Estats, projectes privats extractius i activitats il·legals com el narcotràfic.

Asesinato de Luz Marina Arteaga - Foto Corporación Claretiana Norman Pérez Bello - Colombia - Manos Unidas

En la seua labor com a membre de la Corporació Claretiana NPB, Luz Marina Arteaga havia representat a les comunitats llauradores de l’Avenir i Matarratón, en el municipi de Port Gaitán (Meta), en diferents espais de denúncia i interlocució insterinstitucional, amb la finalitat d’exigir el compliment de sentències que ordenaven la devolució de terres a les comunitats, com és el cas de les sentències STP 16298 de 2015 de la Cort Suprema i la LA SEUA-426 de 2016 de la Cort Constitucional. Així mateix, aquestes sentències insten les entitats governamentals a facilitar protecció dels drets fonamentals d’aquestes comunitats llauradores històriques.

Tant Luz Marina com Jaime Absalón, director de la Corporació Claretiana, havien rebut amenaces directes per la seua labor d’acompanyament a les comunitats. La Corporació Claretiana NPB va denunciar davant la Fiscalia les amenaces contra integrants del procés d’Avenir i Matarratón, i contra integrants de la pròpia institució.onal, amb la finalitat d’exigir el compliment de sentències que ordenaven la devolució de terres a les comunitats, com és el cas de les sentències STP 16298 de 2015 de la Cort Suprema i la LA SEUA-426 de 2016 de la Cort Constitucional. Així mateix, aquestes sentències insten les entitats governamentals a facilitar protecció dels drets fonamentals d’aquestes comunitats llauradores històriques.

Impunitat i falta de protecció de l’Estat

L’any passat, tant Luz Marina com les organitzacions havien sol·licitat insistentment a la Unitat Nacional de Protecció (UNP) l’assignació de mesures de protecció concordes a l’alt risc que patia la defensora de drets humans per la seua implicació en els processos de recuperació de terres de les comunitats. La UNP va resoldre amb «mesures blanes» que van ser denunciades per les institucions sol·licitants i que, com s’ha demostrat, han resultat absolutament insuficients.

Exigim a les autoritats celeritat i transparència en la investigació dels fets, així com la protecció immediata dels altres líders, lideresas i defensors que estan amenaçats per aquest procés d’Avenir i Matarratón (Corporació Claretiana i Corporació Yira Castro).

Aquesta mateixa dinàmica ha sigut present en el cas de Breiner David Cucuñame, el xiquet ambientalista de 14 anys assassinat a tirs aquest mateix mes de gener en un atac a la guàrdia indígena en el departament del Cauca. Una víctima més que evidencia l’extrema vulnerabilitat en comunitats sotmeses a atacs de grups armats i de diferents interessos d’explotació del territori.

La pròpia ambaixada d’Espanya a Colòmbia es feia eco recentment de totes dues morts a través de les xarxes socials: «Lamentem els assassinats de Breimer David Cucuñame i de Luz Marina Arteaga i demanem que es protegisca la vida i la integritat física de totes les persones, inclòs els defensors i defensores de drets humans i del medi ambient».

Acompanyament i protecció a les comunitats natives

Davant un Estat que no aconsegueix reaccionar i protegir la seua població, Mans Unides i altres organitzacions socials acompanyen a les comunitats indígenes i llauradores amb la finalitat de garantir les seues maneres de vida, la seua autonomia i la seua capacitat organitzativa, perquè siguen les pròpies comunitats les que reclamen els seus drets davant les autoritats i puguen resistir la violència que pateixen de manera creixent.

En el que va de 2022, ja han sigut assassinats a Colòmbia quatre defensors de drets humans i mediambientals. Segons dades de la Defensoria del Poble, l’any passat van ser 145 els líders socials i defensors de drets humans assassinats al país.

 

La constant pressió i amenaça en els territoris s’agreuja al no existir una deguda protecció jurídica de les terres comunals. L’Estat no genera mecanismes legals per a protegir-les de ser envaïdes per activitats il·legals que comporten l’amenaça i posterior assassinat de líders indígenes.

En aquest context, i com el demostren aquestes últimes morts, és imprescindible que redoblem els esforços per a avançar en el treball en defensa del territori i dels drets dels pobles indígenes. La seua integritat i la seua pròpia supervivència estan en joc.

Amb el suport de Mans Unides, la Corporació Claretiana Norman Pérez Bello és present en els departaments de l’Orinoquía colombiana (Meta, Vichada, Guaviare, Casanare) i fa treball d’acompanyament als pobles indígenes en la defensa del seu territori, en coordinació amb les comunitats locals i amb altres institucions de defensa dels drets humans i mediambientals.

En els últims cinc anys, Mans Unides ha fet costat a més de mig milió de persones integrants de pobles indígenes de tot el món, mitjançant 225 projectes amb una inversió de més de 17 milions d’euros

, , ,

Scroll to Top