Lluitem contra el consumisme per Nadal! Cinc consells de la Coordinadora Estatal de Comerç Just

La Coordinadora Estatal de Comerç Just ha realitzat una sèrie de recomanacions per a poder efectuar un consum just i responsable en una de les èpoques més consumistes de l’any.

Amb el Black Friday i el Nadal com a avantsala, alerten de la importància de portar a acabe unes compres assenyades on prevalga la necessitat i no puga entrar en joc la cultura de “usar i tirar”.

La Coordinadora Estatal de Comerç Just alerta que estem en l’època més consumista de l’any, un període que ha patit un precoç avançament amb el naixement del Black Friday. Per això, davant el que ells reconeixen com un “al·luvió de missatges consumistes” que ens conviden a comprar compulsivament i entrar en la cultura de “usar i tirar“,  presenten una sèrie de consells perquè el nostre consum en aquestes dates siga just i responsable.

D’aquesta manera,  les organitzacions de Comerç Just volen “cridar l’atenció sobre els impactes que té aquest model de consum”, intentant donar solució a la urgent necessitat de disminuir els impactes ambientals, recordant que “en la nostra Terra, els recursos són limitats (i només tenim una!)”. I, d’altra banda, els impactes socials, posant de manifest que “la demanda excessiva d’articles de consum i la necessitat de satisfer aqueixes demandes de manera ràpida, afavoreix l’explotació de treballadores i treballadors (tant del nostre país com del Sud global)”.

Per això, davant l’època més consumista de l’any, ens ofereixen aquestes cinc recomanacions que afavoriran la cura del nostre planeta i de les persones:

 

1- Pensa abans de comprar: necessite aquest producte?

Consumir responsablement implica consumir allò que es necessita, malgrat que el mercat incita a fer-lo de manera compulsiva. Reutilitzar productes, arreglar-los en lloc de comprar un nou o la compra de segona mà són opcions interessants a tindre en compte per a disminuir l’impacte mediambiental o la producció a un ritme i un volum vertiginosos.

2- Recorda que, sovint, “el barat ix car”

La majoria dels articles tenen a la seua esquena una llarga cadena de producció, per la qual cosa un preu massa barat és molt possible que amague explotació laboral, explotació infantil o condicions de treball inhumanes.

3- Informa’t

Abans de comprar pregunta com, on i en quines condicions ha sigut produït un determinat article. Si l’etiquetatge no ofereix aquesta informació o on trobar-la, l’adequat és consultar-lo en els propis establiments. Cada vegada més, les empreses i marques són sensibles a les opinions i percepcions dels consumidors.

4 – Tria productes justos, sostenibles i respectuosos

Opta per productes de Comerç Just, de economia solidària, o aquells en els quals pugues garantir que s’han respectat els drets bàsics dels treballadors i treballadores, i que el seu procés de producció ha tingut el menor impacte ambiental.

5- No et vages lluny

Compra en el xicotet comerç, a les botigues pròximes. Evitaràs desplaçaments amb cotxe, afavoriràs la vida en el teu barri i faràs una compra més cuidada i humana.

Desplaça cap amunt