L’impacte positiu de la cooperació valenciana es nota a Kenya

La iniciativa d’acció humanitària ‘Afya Zaidi’ de Farmamundi i Hesed Africa, secundada per la Generalitat Valenciana, està millorant la cobertura, la qualitat i la seguretat dels servicis de salut en Kasarani, Nairobi

La solidaritat valenciana està contribuint a promoure una vida saludable i lliure de violència de gènere en Kasarani, un dels districtes més poblats de Nairobi. Ho fa a través del projecte Afya Zaidi (“més salut” en swahili) de l’ONG Farmamundi i la seua sòcia HESED Àfrica, que la Generalitat Valenciana secunda a través de la convocatòria d’Acció Humanitària.

Kasarani és un dels subcondats més poblats de Nairobi, la capital de Kenya, que acull a un gran nombre de població refugiada procedent de República Democràtica del Congo. La situació d’estes persones refugiades és molt precària, ja que s’enfronten a múltiples barreres per a accedir als servicis bàsics, i patixen discriminació per part de la població local, que també viu en condicions de pobresa i exclusió.

Només un 1% de servicis públics de salut

A la regió on actua Farmamundi al costat de Hesed només l’1% dels servicis de salut són públics. Una cosa molt preocupant, donat el context de crisi humanitària crònica i els brots de malalties epidèmiques que afecten la zona, com el còlera, el dengue o la malària.

Afya Zaidi aborda les crisis de salut en tres eixos: l’atenció, la prevenció i la gestió del coneixement, i actua en tres centres de salut públics: Maji Mazuri, Mwiki i el Kasarani Health Centre. Estos centres s’han dotat de materials i inputs necessaris per a donar una resposta efectiva davant les situacions de vulneració del dret a la salut, com a medicaments essencials i tancs d’aigua.

Dins del centre de salut de Kasarani s’ha construït un Centre Jove, que ja està funcionant i oferix servicis de salut sexual i reproductiva, protecció a dones supervivents de violència sexual i atenció psicològica.

Nancy Shihemi, assistent de salut comunitària, compte com està canviant la situació gràcies a les sessions de sensibilització que s’han realitzat amb més de 10.000 joves. «Han augmentat l’ús dels servicis de detecció i prevenció de la SIDA, els de planificació familiar i també l’ús dels servicis de salut mental. Moltes persones no saben que quan es patix una agressió sexual, s’ha d’acudir a un centre de salut. Per això estem creant consciència».

També s’ha format a personal mèdic públic en matèria de salut sexual i reproductiva o salut matern infantil, i s’han establit mecanismes de derivació per a servicis de protecció de les víctimes de violència sexual, com a atenció jurídica.

Prevenció de malalties i resposta primerenca

A Mandela Emable, refugiat en Kasarani, el projecte li ha ajudat a protegir la seua salut i el seu benestar, aprenent sobre sexe segur, violència de gènere i també sobre la prevenció de malalties. «Solíem beure aigua sense tractar. Però ara tenim pastilles per a potabilitzar-la. Això ens està ajudant molt a evitar les malalties», conta Mandela.

Per a enfortir la resposta primerenca davant emergències de salut s’han instal·lat cinc panells de monitoratge d’indicadors sanitaris, i s’ha format a personal en anàlisi i recol·lecció de dades, que està en constant coordinació amb les administracions responsables. S’espera que este monitoratge comence a mostrar resultats en breu, ajudant a controlar els brots de còlera que augmenten durant la temporada de pluges que comença este mes.

La cooperació valenciana com a exemple

Afya Zaidi és només un dels nombrosos exemples de com la cooperació valenciana està generant impactes positius en la garantia dels drets humans, com és el dret a la salut. En un context en el qual algunes comunitats i municipis estan retallant les polítiques públiques de cooperació és moment de destacar el paper transformador de la cooperació descentralitzada, una expressió de la solidaritat entre pobles que ha de ser motiu d’orgull per a la ciutadania.

,

Desplaça cap amunt