El II Congrés contra la Islamofòbia reivindica a València solucions integrals enfront d’un fenomen d’odi contra les persones musulmanes que s’ha disparat a tot el món

Més de 200 persones, una quinzena de veus expertes i activistes analitzen l’ordre mundial de la islamofòbia i les iniciatives civils innovadores per a combatre este tipus de racisme.

Per primera vegada se celebra un debat sobre el paper del periodisme per a frenar la islamofòbia, amb la participació dels directors dels principals mitjans de comunicació valencians.

L’esclat de la violència en Palestina ha provocat que es disparen els episodis islamòfobs i els atacs racistes contra la comunitat musulmana a tot el món.

Més de 200 persones, una quinzena de veus expertes i activistes antiracistes de tota Espanya han participat en la segona edició del Congrés contra la Islamofòbia de la Comunitat Valenciana, celebrat sota el lema “Comprén, informa, actua i estima” en el Centre del Carme de Cultura Contemporània de València. Organitzat per Jovesólides i Casa Marruecos es tracta d’un fòrum pensat per a visibilitzar la islamofòbia com una de les principals discriminacions racistes que pateixen les persones musulmanes a Espanya i en la resta del món.

Durant la inauguració, la codirectora del Congrés Boutaina El Hadri ha reivindicat “solucions integrals a nivell local i mundial per a erradicar esta xacra que posa en risc l’estabilitat del conjunt de la societat”. “El problema i la solució estan interconnectades -ha afirmat -ja que el que succeeix en Palestina repercuteix a València, a París, a Londres o als Estats Units i frenar-lo depén de cadascuna de nosaltres”. Després de mostrar la seua preocupació per l’ascens dels moviments polítics extremistes anti islàmics en els governs europeus, El Hadri ha incidit en la importància fonamental de l’estima com a “únic camí capaç de reconstruir els ponts interculturals i de convivència que alguns s’obstinen a derrocar”.

Aliances per a comprendre, informar i actuar contra la Islamofòbia

La primera mesa del Congrés s’ha centrat en la situació internacional, amb una mirada especial cap a Orient Pròxim, Europa i Àsia. Mousa Bourekba, investigador del CIDOB; Alba Leiva, politòloga analista de l’Ordre Mundial; i Mohamed El Mouden, professor d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Cadis, han examinat sota la moderació de Lourdes Mirón, presidenta de Jovesólides, l’estat de la islamofòbia en el món.

El Congrés també ha reunit els directors dels principals mitjans de comunicació valencians que, per primera vegada, han debatut sobre el paper del periodisme per a combatre els discursos xenòfobs i d’odi islamòfob després de conéixer que el 60% dels articles relatius a l’islam i les comunitats musulmanes a Espanya reprodueixen generalitzacions, estereotips i discursos estigmatizants, especialment amb les dones. Moderats per Gonzalo Fanjul, director d’investigacions de la Fundació Per Causa, en el col·loqui han participat el director de València Plaza, Javier Alfonso; el director de continguts de la Cadena SER a la Comunitat Valenciana, Julián Giménez; l’editor d’Eldiario.es, Adolf Beltrán; el fundador de la Revista Baynana, Okba Mohamed; i el coordinador de societat d’À Punt Notícies, Pau Ivars.

L’última taula, ha acollit experiències innovadores per a frenar la islamofòbia des de l’àmbit local, conduïda per l’activista antiracista de Casa Marruecos Fatine Sakri. La cofundadora de l’Asociación Sobre Los Márgenes, Fátima Bourhim, va explicar com la islamofòbia afecta a la salut mental infantil i genera un entorn hostil a les aules. La influencer Río Paraíso ha parlat sobre com la seua militància des de les xarxes socials ajuda a derrocar mites i estigmes sobre la comunitat musulmana entre la població més jove. Per part seua, la coordinadora del Servei Jesuïta a Migrants, Amparo Navarro, ha desgranat la labor de l’Espai Interreligiós a favor de la convivència intercultural. Finalment, la gerent de Jovesólides, Boutaina El Hadri, ha exposat com la lluita contra la islamofòbia és un aspecte transversal en tots els seus programes.

Les persones assistents també han pogut gaudir d’una experiència cultural i gastronòmica amb profundes arrels andalusíes.

Una epidèmia d’odi segons l’ONU

La islamofòbia és el tipus de racisme que més afecta a la població musulmana en tota Europa i el delicte d’odi que més ha crescut en tot el continent en els últims anys. El genocidi a Gaza i l’esclat de la violència en Palestina ha fet que es disparen els episodis islamòfobs a tot el món i que el fenomen siga visible a gran escala per primera vegada.

L’ONU parla ja de “epidèmia d’odi” contra la comunitat islàmica. A Espanya, els delictes d’odi han augmentat un 41% en els últims cinc anys. Malgrat això, a Espanya la islamofòbia encara no està tipificada com a delicte d’odi.

El II Congrés d’Islamofòbia és un projecte d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global finançat per la Vicepresidència segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, la Xarxa Espanyola de la Fundació Anna Lindh (REFAL) i l’Institut Europeu del Mediterrani (IEMED). Pots seguir tota l’actualitat en xarxes socials amb l’etiqueta #MaiMésIslamofòbia.

,

Desplaça cap amunt