Líders llauradors de tot el món es troben a València per a debatre sobre la problemàtica de l’accés a la terra i els recursos naturals

El 20 d’abril a les 18.30 h. se celebrarà un seminari obert al públic amb el títol «Com alimentar al món? El problema de l’accés a la terra en l’agricultura llauradora i familiar»

Els dies 20 i 21 d’abril de 2022 es reunirà el Comité del Seguiment del Fòrum de les Lluites per la Terra i els Recursos Naturals (FLT) en el Centre Mundial de València per a l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS). El Fòrum és un espai d’intercanvi d’idees i per a generar sinergies entre entitats de tot el món. Participaran representants d’organitzacions llauradores, d’agricultors/as familiars, de pobles indígenes i de treballadors/as agrícoles i associacions en defensa dels comuns naturals de països com Mali, el Brasil, França, Romania o l’Índia.

La finalitat d’aquest punt de trobada és desgranar i aportar solucions als principals problemes als quals s’enfronten les comunitats rurals, pesqueres i forestals de tot el món. Les organitzacions que formen part del Fòrum qüestionen les maneres de definir i distribuir els drets d’ús de la terra i els recursos naturals, de crear i compartir la riquesa derivada d’ells i, més àmpliament, les maneres de viure i organitzar-se entorn dels comuns naturals que constitueixen els ecosistemes.

El FLT està promogut per la Confederació d’Organitzacions de Productors Familiars del Mercosur Ampliat (COPROFAM, Amèrica del Sud) representada per la Confederació Nacional de Treballadors Agrícoles (CONTAG, el Brasil), la Confederació Llauradora Paysanne (França), la Convergència Global de Lluites per la Terra, l’Aigua i les Llavors Llauradores a Àfrica Occidental (CGLTE-OA), la Coordinadora Europea Via Llauradora *ECVC), Ekta Parishad (l’Índia), la Xarxa d’Organitzacions Llauradores i de Productors d’Àfrica Occidental (ROPPA), Via Llauradora Àfrica Occidental i Central, l’Associació per a Contribuir a la Millora de la Governança de la Terra, l’Aigua i els Recursos Naturals (AGTER, França), Col·lectiu Tany per a la defensa de les terres malgaixes (França, Madagascar) i el Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI, València, Espanya).

Com alimentar al món?

El 20 d’abril a les 18.30 H el Fòrum celebrarà el seminari obert al públic «Com alimentar al món? El problema de l’accés a la terra en l’agricultura llauradora i familiar» que tractarà les dificultats dels xicotets productors i xicotetes productores per a accedir als recursos naturals i com això està provocant l’èxode i l’abandó de la seua activitat. La xicoteta producció (agrícola, ramadera, pesquera i caça) alimenta almenys a 70% de la població mundial amb menys d’un terç dels recursos agrícoles. No obstant això, contínua la concentració de l’accés a la terra i els recursos naturals en menys mans, incidint així en la seguretat alimentària global i provocant migracions. Aquest procés està incidint directament la capacitat global de fer front a la crisi alimentària a nivell mundial, aguditzada per importants crisis com la de la Covid-19, la guerra d’Ucraïna i el canvi climàtic.

En la taula redona participaran Massa Kone (portaveu de la CGLTE-AO), Fanny Métrat (ramadera i activista de la Confederation Paysanne), Alberto Broch (president de COPROFAM i la vicepresident de CONTAG) i Mireia Vidal González (secretària general de CCPV COAG).

El seminari compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i el Centre Mundial de València d’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS), institució que albergarà l’esdeveniment en la seua seu de la capital del Túria. A més, l’esdeveniment comptarà amb traducció simultània castellà – francés i podrà seguir-se a distància en una emissió a través del canal de YouTube de CERAI.

Una trajectòria de lluites per la terra

La naturalesa d’aquest esdeveniment té un caire històric, perquè en 1979 a Roma ja es va fer la Conferència Internacional sobre la Reforma Agrària i el Desenvolupament Rural, on es va consagrar la Carta del Llaurador. Més endavant, en 2004, en el Fòrum Mundial Per a la Reforma Agrària (FRMA), es va celebrar, també a València, una congregació de centenars de persones que reivindicaven una sobirania alimentària retreta per la pròpia reforma.

Posteriorment, en 2006, al Brasil se celebrava la Conferència Internacional sobre Reforma Agrària i Desenvolupament Rural (CIRADR), en aquesta es va posar de manifest la necessitat de materialitzar els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni i, a més d’incorporar a la reivindicació l’accés a les terres, s’introduïa la perspectiva de gènere i la inclusió social. Finalment, en 2016 la Universitat Politècnica de València va acollir el Fòrum Mundial Sobre Accés a la Terra i els Recursos Naturals (FMAT) on, a més de l’anterior, s’incloïa el treball i la presència de representants governamentals d’índole internacional, així com organitzacions d’investigadors amb l’objectiu d’establir accions ciutadanes que pogueren tindre eficàcia.

Així doncs, la finalitat del Fòrum és reforçar i ampliar les aliances entre moviments i organitzacions per a augmentar el pes polític de les mateixes en el si de l’espai públic, compartir les diferents experiències per a poder arribar a teixir respostes i accions concretes que convergisquen, establir una proposta d’eines vinculants per a embastar una millor xarxa de comunicació entre els diferents actors i poder obtindre una major influència.

, ,

Desplaça cap amunt