Les Xarxes Sanitàries Solidàries (RSS) de la Comunitat Valenciana van presentar el dimecres en la sala d’actes de l’Institut Valencià de Drets Humans de la Universitat de València, el documental D.R.E.T.S. L’acte, respectant les mesures d’aforament, va comptar amb representants d’entitats que formen part de les tres xarxes provincials, formades per universitats, col·legis professionals, administracions públiques i ONGD, així com algunes de les persones participants en el documental.
L’audiovisual, finançat per l’Ajuntament de València, analitza a través de les reflexions de professionals sanitaris, professorat, alumnat i activistes pel dret a la salut del territori valencià, les conseqüencies de l’aprovació del RD 16/2012 conegut com a decret de l’exclusió sanitària, i posa en relleu com la societat civil va aconseguir que fóra revertit.
A més, es mostra quin és l’estat de la defensa dels drets humans en la nostra societat des d’una visió local, però sense deixar de costat l’impacte que tenen les nostres accions i decisions en la salut global.
Documental participatiu
El documental, dissenyat a través de processos participatius, i gravat a la ciutat de València, cerca promoure reflexions tant en l’àmbit acadèmic com social, sobre el paper que hem de jugar totes per a evitar que els nostres drets més fonamentals puguen continuar veient-se amenaçats.
L’estrena en obert va tindre lloc 18 de desembre en la web de les Xarxes Sanitàries Solidàries www.redsanitariasolidaria.org amb motiu del dia mundial del migrant. “Volem rendir un xicotet homenatge a totes aquelles persones migrants que es van veure excloses del sistema per un decret injust i contrari als drets humans, i a totes aquelles persones que van lluitar per donar-li la volta”, informen des de les entitats promotores d’aquesta iniciativa, les ONGD ACOEC, Farmamundi i medicusmundi Mediterrània.
En aquest enllaç podeu veure el documental.