Les universitats públiques valencianes treballen amb bancs que encapçalen el rànquing de la Banca Armada 

SETEM CV presenta l’estudi Radiografia de la Banca Armada a la Comunitat Valenciana coincidint amb la III Fira del Consum Responsable de l’UJI i lliurament un exemplar a la Vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat.

L’informe complet és d’accés lliure i gratuït en aquest enllaç.

L’organització promotora de l’informe també ha llançat un innovador “curs de ARTivisme per a la transformació social”.

Una represente de SETEM CV entrega el primer ejemplar de la Radiografía de la Banca Armada 2022 a la vicerrectora de Responsabilidad Social, Políticas Inclusivas e Igualdad de la Universitat Jaume I, Elsa González Esteban.

Responsables de SETEM CV, una de les organitzacions integrants de la campanya Banca Armada CV han fet públic hui l’informe Radiografia de la Banca Armada a la Comunitat Valenciana 2022, impulsat en el marc d’un projecte d’Educació per a la Ciutadania Global finançat per la Generalitat Valenciana.

L’estudi reflecteix el nivell de presència, en la societat valenciana, d’entitats financeres que inverteixen en la indústria armamentista, part dels productes de la qual acaben en països en conflicte armat. Els responsables van aprofitar el context de la III Fira de Consum Responsable UJI per a sol·licitar un major compromís de la universitat cap a les finances ètiques. I ho van fer entregant un exemplar de l’informe a la vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat de la Universitat Jaume I, Elsa González Esteban. També li van entregar una “targeta de crèdit” especial perquè ella mateixa puga calcular “la *petjada en armes” de l’UJI per mitjà de l’aplicació petjadaenarmes.org.

La receptora de l’estudi no va ser casual, perquè precisament la V Fase del projecte “De la banca armada a la banca ètica” posa el focus, entre altres institucions, sobre les universitats públiques valencianes. La radiografia de la Banca Armada CV 2022 conclou que les universitats públiques valencianes, gran part del teixit associatiu i fins a la mateixa Generalitat Valenciana, treballen de manera determinant amb bancs que financen la indústria de la guerra, malgrat la creixent implantació en el territori valencià d’entitats de banca ètica o amb valors.

En concret, les universitats públiques valencianes, i entre elles l’UJI, mantenen vincles amb alguns “bancs armats” entre els quals cal destacar la presència del Banc Santander. Aquesta és la segona entitat que encapçala el rànquing de la banca armada a Espanya per les seues inversions de, almenys, 7.050 milions de dòlars en la indústria armamentista.

Les organitzacions responsables de la campanya Banca Armada a la Comunitat Valenciana van llançar l’estudi de manera impresa i, sobretot, per mitjà de la web, on està disponible per a la seua descàrrega, de manera lliure i gratuïta, en aquest enllaç.

La publicació s’edita quatre anys després d’haver-se realitzat l’últim informe de Banca Armada en la CV. En aquest sentit, l’estudi indica en una de les seues conclusions que “l’administració pública valenciana, amb el cas específic de la GVA, continua mantenint una relació rellevant amb la banca armada, sense mostrar canvis significatius en els últims anys”.

Curs de ARTivisme

Simultàniament a la presentació de l’informe, SETEM CV, com a part de la campanya Banca Armada, va presentar un innovador curs obert a la ciutadania: *ARTivisme per a la transformació social 2.0 – Campanya Banca Armada. Es tracta d’una iniciativa per a fomentar l’activisme social i aprendre què es pot fer des d’aquest espai per a transformar la realitat cap a una major justícia social. En concret, consisteix en una formació de tres caps de setmana, durant els quals les persones assistents aprendran diferents eines per a intervindre i denunciar públicament situacions d’injustícia.

El curs va comptar recentment amb el suport de la periodista Olga Rodríguez, coguionista de la premiada pel·lícula En els marges, qui va viatjar a València per a oferir, amb aquest motiu, una xarrada debat sobre Guerra, crisi… xoc? Respostes transformadores des de l’activisme social. De l’acte, realitzat fa unes setmanes en Ca Revolta, també van participar Jordi Calvo, investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau (una de les organitzacions que van elaborar l’informe), i activistes de nombrosos col·lectius i moviments socials locals que actualment protagonitzen importants lluites socials.

La campanya Banca Armada va nàixer en 2006 i està integrada per diferents organitzacions a Espanya com SETEM, Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Justícia i Pau o l’Observatori del Deute i la Globalització; i cerca, amb la finalitat de promoure una cultura de la pau, denunciar el finançament de les empreses d’armament per part de bancs i entitats financeres amb els quals opera la ciutadania i les institucions.

Els estudis de Banca Armada denuncien que les entitats financeres invertisquen en projectes que contribuïsquen a cometre violacions de drets humans, com per exemple succeeix en finançar la indústria de la guerra, finançant a empreses que fabriquen armament que, en molts casos, poden acabar emprant-se en conflictes armats de tot el món.

, , , ,

Desplaça cap amunt