Veu d’alerta per a la cooperació que fan les comunitats autònomes. 10 de 17 han realitzat importants retallades o han congelat els fons d’una política que no sols és crucial en estos moments, sinó que a més és senya d’identitat de l’Estat espanyol (cap altre país compta amb sistema de cooperació descentralitzada com el nostre). Tals retallades contrasten amb el suport ciutadà que, de manera reiterada, mereixen estes mesures. L’últim CIS el deixa clar: el 70% de la societat espanyola defén que es faça costat als països que més ho necessiten. Com en emergències humanitàries similars en altres llocs del món, la societat espanyola s’ha bolcat amb les persones afectades per la DANA; eixa solidaritat ciutadana ha de guiar les polítiques públiques i, per tant, ha de tindre resposta en les polítiques de cooperació.
Segons les dades de l’Informe realitzat per la Xarxa de Coordinadores Autonòmiques d’ONG per al Desenvolupament, en 2024, la mitjana destinada a cooperació per les CCAA se situa en un 0,12%, una xifra que suposa una caiguda respecte a l’any passat (0,13%) i que dona la veu d’alerta davant la tendència generalitzada de retallades. Una tendència que contrasta directament amb el que s’establix per la Llei de Cooperació estatal aprovada l’any passat i que situa eixe percentatge en un 0,7%.
Algunes comunitats autònomes han realitzat retallades molt acusades. La major caiguda la registra Aragó, amb una disminució en els seus fons del 76%. Andalusia tampoc ix ben parada: ha passat de liderar el rànquing en xifres globals fa 15 anys a descendir fins als últims llocs. Madrid, Canàries, Múrcia o Castella-la Manxa apareixen en el vagó de cua en destinar menys de 3 euros per persona a l’any per a cooperació.
Si es comparen els fons per a cooperació amb el PIB de les comunitats, crida l’atenció Madrid, que només destina 0,70 euros per persona a l’any per a una política pública que contribuïx a frenar les greus crisis humanitàries i climàtiques que afecten el planeta.
Ni qui està al capdavant complix els compromisos
Les comunitats que augmenten els seus fons -Catalunya, Comunitat Valenciana, Euskadi, La Rioja o Navarra-, no complixen tampoc els compromisos assumits: cap d’elles complix amb el 0,7% establit en la Llei (estatal) de cooperació. De fet, la millor dada, Euskadi amb un 0,35%, només aconseguix la mitat de l’objectiu.
Si observem quant diners es destina per persona a l’any, al capdavant se situa Navarresa amb 30 euros, mentres que a la cua trobem a Múrcia, amb 0,59 euros. La mitjana se situa en els 8,50 euros per persona.
Tals dades contrasten amb el suport ciutadà que rep esta política pública que és senya d’identitat dels territoris. Prova d’això, són les mostres de solidaritat amb Ucraïna i Palestina que han poblat els carrers de l’Estat espanyol en els últims anys. En este context, cal destacar que la majoria dels fons públics que reben les ONG de Desenrotllament prové de la cooperació descentralitzada (amb un impacte enorme en la millora de les condicions de vida de milions de persones a tot el món). Retallar esta política significa danyar el treball que realitzen al costat de centenars d’organitzacions a tot el món i també debilitar la capacitat de la societat civil per a participar en els assumptes públics.
Més suport integral per a una política fonamental
L’Informe presenta una sèrie de recomanacions que han de realitzar-se de manera immediata per a complir amb les lleis, enfortir una política fonamental i respondre al suport ciutadà.
- Complir amb el que s’establix per les lleis estatals i autonòmiques de destinar el 0,7% a cooperació.
- Reduir la burocràcia per a facilitar l’efectivitat de les propostes a favor dels drets humans, la pau, la convivència, la reducció de les desigualtats, etc.
- Reforçar les capacitats del personal de les administracions públiques amb la finalitat d’aconseguir actuacions més efectives.
- Harmonitzar criteris de comptabilitat per a garantir informacions detallades i comparables que permeten fer seguiments adequats.
- Assegurar que els fons contribuïxen realment a la construcció de la pau, la reducció de la pobresa i les desigualtats, la protecció del planeta…
- Respondre de manera efectiva al compromís de solidaritat de la ciutadania.
Consulta l’informe complet ací.