Les persones migrants denuncien el racisme institucional en el dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial

Segons l’últim Informe elaborat per l’Oficina Nacional de lluita contra els delictes d’odi, els delictes motivats per racisme i xenofòbia representen un 43,50%

Diferents estudis constaten que entre el 80% i el 90% dels casos de discriminació o d’incidents relacionats amb delictes d’odi no es denuncien

Les persones migrants i refugiades s’enfronten a innombrables traves i discriminació en l’accés a drets, com al padró, l’accés a cites per a regularitzar la seua situació administrativa o l’accés a la sanitat pública, per això s’han concentrat dissabte passat 23 de març  en la plaça de l’ajuntament de València.

En commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial (21M) i el Dia Internacional de les treballadores de la llar i cures (30M), organitzacions de migrants i entitats socials de defensa dels Drets Humans denuncien el racisme institucional, estructural i immobiliari al qual es veuen abocades diàriament.

També denuncien l’explotació laboral a la qual són sotmeses moltes dones migrants treballadores de la llar i cures, malgrat la ratificació del Conveni 189 de la OIT.

“Estem cansades de baixos salaris, treballs precaris, jornades extenuants, insults i frases com: torna al teu país”.

Sense una ocupació de qualitat no es pot tindre un habitatge, sense l’habitatge no hi ha accés a l’empadronament. La discriminació estructural invisibilitza i deixa sense resposta a moltes persones migrants abocant-les a situacions de major exclusió i vulnerabilitat social.

Enfront d’això, diferents estudis constaten que entre el 80 i el 90% dels casos de discriminació o d’incidents relacionats amb delictes d’odi no es denuncien; la por a represàlies està sent un factor determinant perquè moltes persones no denuncien els fets, especialment si es troben en situació administrativa irregular.

Cal afegir el preocupant increment dels discursos d’odi. Segons l’últim Informe elaborat per l’Oficina Nacional de lluita contra els delictes d’odi, l’evolució dels delictes motivats per racisme i xenofòbia figuren en primer lloc, representant un 43,50% del total de fets coneguts.

A través de la campanya #EstoMeAfectaAMiperoTambiénaTi i #Yonosoyracistapero, les organitzacions de migrants interpel·len a les institucions públiques, el seu funcionariat i a la ciutadania perquè actue enfront del racisme.

Pots llegir el manifest ací.

, ,

Desplaça cap amunt