Les ONGD de la Comunitat Valenciana tenen en marxa quasi 300 actuacions de cooperació internacional en 35 països

Les accions de les ONGD contribueixen a la reducció de la pobresa extrema, mitjançant al suport a drets bàsics com són l’accés a l’educació, salut, la participació política i la igualtat

En el dia de les persones cooperants, les ONGD valencianes demanen a les Administracions autonòmiques i locals que mantinguen el suport a la cooperació, amb pressupostos i personal suficient per a dur a terme unes polítiques “més necessàries que mai” per a fer front a les crisis globals i la desigualtat

Les ONGD de la Comunitat Valenciana, que concentren a centenars de persones treballadores i a milers de persones sòcies en tot el territori valencià, celebren el Dia de les Persones Cooperants -que es commemora cada 8 de setembre– reivindicant el paper essencial de la cooperació per a l’erradicació de la pobresa i la lluita contra emergències globals com la del canvi climàtic. Per a fer front a aquestes situacions, les ONGD tenen en marxa en aquests moments un total de 285 projectes de cooperació internacional, acció humanitària i educació per a la transformació social en 35 països.

Els projectes en marxa, que se centren principalment en govern i societat civil, seguretat alimentària, educació i salut, estan contribuint a la reducció de la pobresa extrema a nivell global, que ha passat d’afectar més de 700 milions de persones en 2021, a 685 milions a la fi de 2022, segons les xifres del Banc Mundial. La inversió conjunta dels projectes que duen a terme les ONGD valencianes aconsegueix els 58 milions d’euros.

“Estem treballant amb comunitats empobrides en àrees tan variades, i a vegades tan complexes, com la inserció laboral, l’emprenedoria de joves, l’adaptació de cultius al canvi climàtic, la promoció de la pau en entorns de violència i l’accés de les dones a la salut i a la participació política. Aquest tipus de projectes, i molts més, són essencials per a avançar cap a un món amb més igualtat i més justícia. Continuar impulsant la cooperació internacional és un imperatiu ètic i moral, i una necessitat enmig de la crisi global que vivim”, explica Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora Valenciana de ONGD.

Les ONGD s’enfoquen en la reducció de les desigualtats, sobretot al Sud global, amb projectes enfocats a millorar la qualitat de la salut i l’educació, la igualtat de gènere, la seguretat alimentària i el benestar social. La majoria de projectes de les entitats de la Comunitat Valenciana es concentren en països d’Amèrica del Sud i Amèrica Central sumant al voltant de 86 del total. No obstant això, aquests presenten una diversificació geogràfica més baixa que en el continent africà on es realitzen menys projectes però en més països.

Els projectes de cooperació aprovats per les principals administracions públiques valencianes (Generalitat, diputacions de València i Castelló i ajuntaments de València, Alacant, Castelló i Elx) segueixen una línia ascendent, passant de 108 projectes en 2019 a 186 projectes en 2022. A més, el finançament s’ha duplicat, passant d’estar prop dels 23,5 milions d’euros en 2019 a pràcticament 49 milions en 2022.

“Hem avançat molt en els últims quatre anys. La Comunitat Valenciana està al capdavant de les comunitats autònomes que més inverteixen en cooperació. Hem passat de 32,7 milions d’euros en 2019 (0,14% del total del pressupost) a quasi 72 milions en 2023. Demanem al nou Consell i als ajuntaments que continuen avançant per aquesta senda, que és la correcta, complint amb la llei i els compromisos electorals signats pels partits al maig”, ha afegit la presidenta de la Coordinadora, que agrupa 101 ONGD de la Comunitat Valenciana.

PP, PSPV, Ciutadans, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida PV van signar el 3 de maig passat a nivell autonòmic un Acord per la Cooperació Internacional, en el qual es van comprometre a invertir en cooperació fins al 0,4% dels pressupostos autonòmics i a enfortir la Direcció General de Cooperació amb recursos i personal format, suficient i estable per a gestionar aqueixos pressupostos. La signatura d’aquest pacte es va replicar als Ajuntaments de València, Castelló, Elx i Alacant, encara que en aquest últim el PP no el va subscriure.

MATERIALS ADDICIONALS
TEXT DE L’ACORD SIGNAT PELS PARTITS
FOTOGRAFIA DE LA COOPERACION INTERNACIONAL EN LA C. VALENCIANA

Desplaça cap amunt