Les ONG amb presència en Palestina demanden a Albares mesures fermes per a garantir els drets humans, l’alto-el-foc i la pau

Saluden el reconeixement de l’Estat palestí com a pas significatiu, però insuficient si no ve acompanyada d’altres mesures que són crucials en este moment.

Quasi huit mesos després de l’inici del setge, amb més de 35.000 persones assassinades, és urgent garantir l’alto-el-foc immediat i permanent; l’accés humanitari suficient i sostingut; el respecte al Dret Internacional Humanitari; la fi del comerç d’armes amb Israel; i una solució negociada al conflicte.

Tals mesures van ser presentades per les ONG, el mes de gener, als grups parlamentaris en una proposta de PNL que va ser aprovada en el Congrés. La seua posada en pràctica no pot esperar més.

18 plataformes, organitzacions i comités d’Agències de Nacions Unides s’han reunit esta vesprada amb el ministre Albares amb la finalitat de presentar-li la seua enorme preocupació davant la catàstrofe humanitària i de drets humans en el territori Palestí ocupat; l’escalada de violència dels últims mesos, sense precedents, que se suma a l’impacte dels anys de bloqueig, ocupació i conflicte.

La situació a Gaza està patint una greu deterioració; quasi un milió de persones s’han vist obligades a fugir de nou sense possibilitat d’escapatòria; a Cisjordània augmenta la violència per part de l’exèrcit i els colons. La Cort Internacional de Justícia ha demanat a Israel que acabe amb els bombardejos sobre Rafah; Israel ha tancat l’orella. Mentrestant, les organitzacions que treballen en Palestina són criminalitzades i s’obrin possibles restriccions al seu treball en la zona. Milions de persones a tot el món continuen eixint als carrers en defensa de la pau i els drets humans; estudiants de tot el planeta acampen a favor de l’alto-el-foc.

Per tot això, les organitzacions han demanat al ministre una sèrie de mesures que contribuirien a garantir els drets humans, promoure processos de pau i assegurar l’assistència humanitària que necessita la població palestina de manera urgent. Han recordat que, ja el mes de gener, estes mesures van ser presentades com a proposta d’ILP per les ONG presents en Palestina; una ILP que va ser aprovada pel Congrés i que ara ha de complir-se sense dilació.

  1. Solució negociada. El reconeixement de l’Estat palestí no és suficient.
  2. Alto-el-foc permanent.
  3. Accés humanitari suficient i sostingut en el territori Palestí ocupat, especialment en la Franja de Gaza.
  4. Respecte al Dret Internacional Humanitari i als drets humans.
  5. Fi al comerç d’armes amb Israel

Les organitzacions presents en la reunió li han preguntat al ministre sobre el paper d’Espanya en la solució negociada i en la conferència de pau que vol impulsar;  i sobre la implicació de la societat civil en tal conferència. També li han preguntat com treballarà el Govern espanyol a favor de la reobertura del pas de Rafah i l’entrada de major volum d’ajuda humanitària. O si contempla algun tipus de finançament extraordinari per a garantir eixa ajuda ara i en el futur.

En la trobada també hi ha hagut espai per a plantejar si Espanya donarà suport a la causa de Sud-àfrica davant la Cort Internacional de Justícia perquè Israel siga investigat per presumpte genocidi, i perquè el Tribunal Penal Internacional investigue els possibles crims de guerra i contra la humanitat si així ho decideix. També s’ha preguntat sobre la possibilitat d’un embargament formal d’armes a Israel que prohibisca la compra, venda i trànsit, i la celebració de fires d’armament que operen en països investigats per genocidi per la Cort Internacional de Justícia.

El ministre s’ha fet eco de les demandes de les organitzacions i ha confirmat la seua aposta per l’alto-el-foc i per l’obertura de passos humanitaris per a l’entrada d’ajuda humanitària suficient i contínua. Ha afirmat que estarà vigilant sobre les possibles conseqüències que té la situació extrema que es viu sobre el personal humanitari en terreny.

Les ONG i agències de Nacions Unides presents en la zona han reiterat el seu compromís amb la defensa dels drets humans i el Dret Internacional Humanitari en la zona. Continuaran treballant, com fan dècades, de la mà d’organitzacions palestines i israelianes que defenen la convivència, la justícia i la pau.

Les organitzacions que han participat en la reunió són:

  • Asamblea de Cooperación por la Paz (ACPP)
  • Alianza por la Solidaridad
  • Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ)
  • Associació Catalana per la Pau
  • Centro Delàs de Estudios por la Paz
  • Educo
  • Escola de Cultura de Pau (ECP)
  • Fundación Mundubat
  • La Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo
  • Federación Catalana de Organizaciones para la Justicia Global
  • Médicos del Mundo
  • Movimiento por la Paz (MPDL)
  • Novact
  • Oxfam Intermón
  • Paz con Dignidad
  • Save the Children
  • Unicef Comité Español
  • UNRWA España

, , ,

Desplaça cap amunt