Les fundacions Fontilles i Mainell facilitaran la rehabilitació de 500 menors amb discapacitat a la República Democràtica del Congo

El projecte contempla la cirurgia reconstructiva, el tractament de fisioteràpia i la fabricació de pròtesi per a xiquets i xiquetes de famílies empobrides.

El 16% de la població del país pateix algun tipus de discapacitat física a conseqüència de conflictes armats i de malalties com la poliomielitis o la lepra.

Les fundacions valencianes Fontilles i Mainell han iniciat un projecte de cooperació al desenvolupament a la província de Kivu del Sud de la República Democràtica del Congo per a facilitar la rehabilitació física de 500 xiquets i xiquetes amb discapacitat procedents de famílies empobrides. La iniciativa es desenvoluparà en el centre Heri Kwetu, situat a la ciutat de Bukavu i únic de la província que atén les persones ferides en la guerra que des de fa anys pateix el país.

La Fundació Mainell col·labora amb el centre Heri Kwetu des de 2014 a través de diverses iniciatives que comprenen el suport a l’assistència sanitària, un programa de beques escolars per a menors de zones rurals sense recursos i un projecte de nutrició per a implantar menús saludables. La col·laboració de Fontilles es concreta en el suport a la realització de cirurgies reconstructives, el posterior tractament de fisioteràpia i la producció de calçat protector i pròtesi per a la prevenció de discapacitats i la reducció de patologies associades a les ja existents.

Des de la seua creació en 1979, el centre Heri Kwetu ha desenvolupat activitats de rehabilitació basades en la comunitat per a ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones que viuen amb discapacitats a la província de Kivu del Sud. L’organització disposa d’hospital amb quiròfan i una sala de rehabilitació, així com d’un xicotet internat per a estudiants discapacitats de les zones rurals i una escola on es treballa la rehabilitació i la inclusió social a través de l’educació.

El 16% de la població de la República Democràtica del Congo, al voltant de 13 milions de persones, pateix algun tipus de discapacitat física a conseqüència dels conflictes armats que han assolat el país en els últims anys i de malalties com la poliomielitis o la lepra. De fet, la R. D. del Congo és un dels 23 territoris que l’OMS considera prioritaris en la lluita contra la lepra, de la qual en 2020 va registrar 3.385 nous casos. A més, el 82% de la població congolesa viu en la pobresa i la seua esperança de vida és de 58 anys.

Conveni de col·laboració

El projecte en el centre Heri Kwetu continua amb el treball conjunt que les dues institucions van començar en 2009, quan la Fundació Mainell va col·laborar en un projecte de rehabilitació de pacients de lepra executat per Fontilles a l’Índia. Per a desenvolupar-ho, van signar ahir un conveni que contempla la identificació de regions i països en els quals confluïsquen les missions de totes dues organitzacions; l’impuls d’activitats de cooperació al desenvolupament, de sensibilització i d’educació per la ciutadania global; i la cerca de finançament públic o privat per a la seua realització.

Sobre Fontilles

Fontilles és una fundació que treballa per la salut de les persones més vulnerables i desateses, labor que va començar amb l’obertura del seu sanatori, en 1909, en el municipi de la Vall de Laguar (la Marina Alta, Alacant). La institució va tindre un paper fonamental en l’eliminació de la lepra a Espanya, experiència que ha exportat a altres països on la malaltia encara no ha sigut erradicada.

En l’actualitat, la labor de la fundació parteix d’un enfocament local, oferint atenció sanitària a persones majors dependents i persones discapacitades i malalts crònics a través del Centre Geriàtric Borja i de l’Hospital Ferrís; fins al global, a través de projectes de cooperació internacional, oferint atenció integral a persones afectades per lepra i altres malalties oblidades, així com facilitant el desenvolupament i la millora sanitària i de les seues condicions de vida.

Sobre Mainell

La Fundació Mainell va nàixer a la fi de 1990 de la mà d’un matrimoni valencià, amb l’objectiu de fomentar una cultura i una solidaritat transformadores. Des dels seus inicis Mainell ve impulsant projectes de cooperació internacional, educació, i cultura, per a aconseguir que totes les persones, sense distinció, tinguen les mateixes oportunitats.

, ,

Desplaça cap amunt