Dimarts que ve, dia 26 de juliol de 2022, tindrà lloc la commemoració oficial a València del Dia Internacional de la Dona Afrodescendent. Un esdeveniment que busca reconéixer i homenatjar els grans assoliments aconseguits per milions de dones afrodescendents de tot el món, en la seua lluita diària per la igualtat.
En la cinquena edició d’aquesta commemoració a València, s’estrenarà a Espanya el documental “Miss Panamà” sobre Gloria Karamañites, la primera dona negra a guanyar el concurs de Miss a Panamà en 1980. El film explora les dimensions racials dels concursos de bellesa i la persistència de projectes d’emblanquiment en la representació de les dones negres en els mitjans.
Després de la projecció de l’audiovisual, s’iniciarà un debat amb Lamar Bailey, filla de la Miss i codirectora d’aquest documental, així com amb la mateixa Gloria Karamañites, que participarà virtualment des de Nova York, els Estats Units.
També participarà de manera virtual en la jornada Epsy Campbell, vicepresidenta de la República de Costa Rica de 2018 a 2022 i impulsora d’aquest Dia Internacional, que va nàixer durant la Primera Trobada de Dones Afrollatines i Afrocaribenyes celebrat a la República Dominicana en 1992.
A més de l’estrena del documental, la jornada comptarà amb un recital de poesia a càrrec de tres dones poetes, Gabriella Nuru, Rachel Baseme i Montserrat Anguiano, acompanyades per la música en directe del reconegut artista i compositor congolés Doudou Nganga.
Així mateix, dues exposicions d’art embelliran l’espai de l’esdeveniment: la sèrie de pintures “Journey to Querencia” de Rachel Baseme, una artista afrodescendent autodidacta. I l’obra de collage digital DONA, MUJER, WOMAN, on els artistes Montserrat Anguiano i Rubén Antón retraten a trenta referents negres des del segle XVIII fins a l’actualitat.
L’esdeveniment, coordinat per la delegada del Moviment per la Pau a València, Isabelle Mamadou, i moderat per la responsable d’asil, Esther Mamadou, arrancarà amb la lectura d’un manifest i serà clausurat amb una actuació de dansa de la Federació Unió Africana.
Aquesta commemoració, finançada per la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i l’Ajuntament de València a través de la seua Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració, s’emmarca en el Decenni Internacional de l’ONU per als Afrodescendents (2015-2024), un període que atorga gran importància a la promoció i protecció dels drets de les dones d’ascendència africana.