“El meu somni per a Àfrica és construir un hospital nou, amb material nou, que no siga el contenidor del que sobra a Europa”, així ho ha expressat Cristina Antolín, metge i missionera, que ha treballat a Àfrica més de 30 anys. Cristina Antolín ha estat a València per a donar suport a la presentació de la Campanya 65 de Mans Unides que porta per lema “L’efecte ésser humà. L’única espècia capaç de canviar el planeta”. La presentació ha comptat també amb Ana Ruiz Ruiz, delegada de València i José Domenech, conciliari de Manos Unidas València.
L’organització de l’Església catòlica a Espanya per a la lluita contra la pobresa, es proposa el repte d’aconseguir un planeta sostenible, sense pobresa, fam, ni desigualtat; és a dir, una casa comuna en la qual puguem viure amb dignitat tots els éssers humans. “Al llarg d’enguany, Manos Unidas no pretén parlar del canvi climàtic en general, sinó de posar de manifest una injustícia: com la desigualtat mediambiental està afectant milions de persones, sobretot en el sud global, minvant els seus drets més bàsics”, ha explicat Ana Ruiz Ruiz, delegada de Manos Unidas a València.
Manos Unidas des de fa 65 anys promou projectes de desenvolupament d’energies renovables com la solar o l’eòlica, reforestació de boscos amb espècies autòctones, agricultura sostenible amb diversificació de cultius, sistemes de reg i subministrament d’aigua segura, acolliment i integració de migrants mediambientals i ajudes en emergències climàtiques.
Vocació mèdica a Àfrica
Cristina Antolín, natural d’Orihuela, va arribar de missionera a República Democràtica del Congo (llavors Zaire), a un poble anomenat Isiro, selva pura, en el qual va treballar com a metge cirurgià 15 anys. Va haver de marxar d’allí perquè la situació política es va complicar i va arribar a estar segrestada, però va aconseguir escapar ajudada per la població local.
L’any 2000 va ser enviada a Camerun, a un barri perifèric de la capital del país, Yaunde, anomenat Mvog Betsi. A Camerun ha estat 17 anys, on també ha treballat com a metge cirurgià, en medicina general i en diferents especialitats. Antolín opera des d’una hèrnia fins a unes cataractes, va aprenent segons les necessitats dels pacients que tracta. Aprofita les seues estades a Espanya per a formar-se i per a donar tractaments de qualitat a cada persona sense importar la seua condició, raça o religió.
“Agraïsc a Manos Unidas que des de l’any 1989 ens va finançar un projecte per a millorar l’hospital d’Isiro al Congo”, ha explicat Antolín. En la mateixa localitat Manos Unidas va rehabilitar un centre de promoció de la dona i va construir una escola.
“El que més m’impressiona d’Àfrica és que no hi ha seguretat social, que el lloc en el qual naixem determina la nostra salut”, es lamenta Cristina Antolín. Ha operat en barraques de fang, en taules de fusta, ha fet cesàries en el sòl i les incubadores eren cistelles, amb un llençol i una bossa d’aigua calenta. Després van rebre incubadores d’un hospital d’Espanya que havia renovat este material.
A Camerun, Manos Unidas ajuda a l’hospital de referència del barri Mvog Betsi “Sant Martí de Porres” on l’ONG catòlica ha finançat el proveïment d’aigua, la formació de personal mèdic i infermeria i la rehabilitació, teràpia ocupacional i acompanyament de malalts de Sida. L’hospital compta amb més benefactors i Cristina Antolín és artífex del seu desenvolupament i manteniment. “L’assistència no és gratuïta, no volem ser assitencialistes, tenim preus molt ajustats i per descomptat tractem totes les urgències. També tenim un servici social que estudia els casos de persones que no tenen res”, ha explicat la doctora Antolín.
Actualment, Cristina Antolín, des de 2017, està com a general de la seua Congregació, Santo Domingo, i residix a Espanya i acompanya les diferents missions que la congregació té pel món: Veneçuela, Colòmbia, Ucraïna, Cuba, Tailàndia, Congo i Camerun, l’hospital del qual seguix molt de prop. L’hospital continua funcionant amb personal del lloc, marxa molt bé gràcies al projecte de formació que va promoure Manos Unidas. “L’objectiu de la cooperació és que les coses funcionen amb el personal propi”, explica Antolín. “el millor que poden fer les persones que viatgen allí per a ajudar és formar als que es quedaran, perquè el treball que es pot fer allí és molt bo, operar a persones durant un mes beneficia molt, però l’important és que els que es queden, aprenguen”.
Desigualtat mediambiental
“Volem sensibilitzar a la societat que dels nostres actes tant individuals, com a col·lectius depén aconseguir un planeta sostenible i una casa comuna en la qual tots puguem viure amb dignitat”, ha reivindicat Ana Ruiz, qui ha recordat que la desigualtat mediambiental està afectant milions de persones dels països més vulnerables. “Són les comunitats més pobres i amb menys recursos les menys responsables i les que més ho patixen”, segons Ana Ruiz.
Ha denunciat Ana Ruiz que “el calfament del planeta té a veure amb l’ús abusiu dels recursos naturals, el consum dels combustibles fòssils i l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle. Les grans indústries estan deslocalitzant les seues activitats més contaminants cap a països del sud on les normes i regulacions són més permissives”.
Durant la presentació de la campanya de Manos Unidas s’ha recordat que el Papa Francesc en la seua encíclica Laudato sí que denuncia el model econòmic que prima i beneficia als països més desenvolupats sense tindre en compte la degradació del medi ambient i les tràgiques conseqüències que patixen milions de persones.
Ana Ruiz ha acabat recordant unes paraules del Papa Francesc: “Tot està relacionat, i l’autèntica cura de la nostra pròpia vida i de les nostres relacions amb la naturalesa és inseparable de la fraternitat, la justícia i la fidelitat als altres”.
La bellesa de la creació
El conciliari de Manos Unidas, José Domenech, ens ha convidat a reflexionar sobre la grandesa de la creació: “Gens dolent ha eixit de les mans de Déu. I l’home té també la missió de cuidar tot el que creix, tot el creat. Cuidar el creat, no sols perquè no tenim un altre planeta, perquè ens convé, sinó perquè és obra de Déu”.
“Podem entendre que estem cridats a cuidar el món, no tant pel planeta, que no té ànima, sinó pels homes que l’habitem. Perquè cuidar el món en el qual vivim, és una manera de cuidar a tots els que en ell vivim”, ha assenyalat el conciliari.
Durant els actes de campanya la missionera Cristina Antolín, ha donat xarrades en diversos col·legis de la diòcesi de València als alumnes de la qual ha portat el missatge de la solidaritat. S’han mostrat commoguts per les accions de la missionera i per la vida que porten xiquets com ells en llocs menys afavorits. Alguns grups han preferit sacrificar el seu esbarjo per escoltar la doctora d’Àfrica.
Els actes de campanya van culminar amb l’Eucaristia en la Basílica el divendres 9 de febrer amb motiu del Dia del Dejuni Voluntari, que convida a posar-se en la pell dels quals passen el dia sense tot just menjar. L’Eucaristia va ser celebrada per l’Arquebisbe Enric Benavent. Finalment el diumenge 11 de febrer va tindre lloc la Jornada Nacional de Manos Unidas pel que les col·lectes de totes les parròquies es destinen a finançar els projectes de l’ONG.